koutnyjirka komentáře u knih
Kniha mě provedla tématy, o nichž jsem místy ani netušil, že by mě měly zajímat. U spousty dalších témat mi dala jiný pohled a jiné možnosti řešení známých úskalí.
Úvodní kapitoly byly pro mě až příliš zdlouhavé, i tak stálo za to se jimi prokousat – uvedou vás do kontextu života na volné noze. U dalších kapitol, zejména v druhé půlce knihy, jsem naopak rozsah a podrobné vysvětlení ocenil. Celá kniha je protkána tipy na osvědčené postupy, nástroje i užitečné aplikace. Některé z nich možná dříve či později zastarají, to ale nevadí – nejde v zásadě o ty konkrétní aplikace či nástroje, jde o princip a uvědomění si toho, s čím a proč mohou nástroje pomoci a kdy má smysl o nich uvažovat.
Poslouchal jsem audio verzi, což má tu nespornou nevýhodu, že se v ní nedá snadno listovat a přeskakovat na konkrétní témata. Druhou velkou obtíž mi přinášel Alza Media přehrávač, který si nepamatuje, kde jsem v poslouchání skončil. Ani jedno pochopitelně není vinou knihy jako takové. V případě audioverze knihy bych uvítal mít možnost v textové formě získat klíčové poznatky, které jsou v závěrech jednotlivých kapitol.
Ve výsledku mi kniha významně pomohla utřídit si představy a myšlenky související se zvažovaným přechodem na volnou nohu. Před finálním rozhodnutím se rozhodně vyplatí takové informace mít a pak vše znovu zvážit. Nevím kde jinde bych se ke všem těmto tématům, v takovém rozsahu a na jednom místě vůbec dostal, natož pak v audio formě.