kris123 komentáře u knih
Úžasná knížka. Hned po prvních stránkách mě dokonale vtáhla do děje. Veškeré náležitosti světa, jemuž velí bohové, poznáváte teprve s tím, jak příběh plyne - stejně jako Sayeh, která od něj byla na pět let odtržena. Dobře to podtrhuje atmosféru, kterou se autorka snaží vytvořit, a vy se chvílemi můžete cítit, jako byste byli sami pohlceni Stíny.
Opravdu nemá chybu.
Země nenávratna právoplatně obhajuje svůj název. Jakmile se ponoříte do druhého dílu Petrademone, už se nevrátíte zpět. Pravidelná změna dějišť vás neustále ponouká k dalšímu čtení a neočekávaná rozuzlení vás nepřestanou překvapovat.
Autorův poutavý styl navíc skvěle podtrhují promyšlené dialogy. Některé promluvy postav jsou totiž jako citáty: "Na nepřítomnost toho, koho milujeme, si nezvykneme nikdy."
I toto v knize zaznělo. Od které z postav? To zjistíte jediným způsobem...
Jakmile se s Fridou dostanete na tajuplné panství Petrademone, už knížku nepustíte z ruky. Italskému prostředí opletenému záhadami a nejasnou minulostí propadnete stejně snadno jako hlavním postavám, které se vzájemně doplňují úžasným způsobem.
Tato kniha je navíc od filmového autora a je to znát. Příběh je neskutečně dobře vykreslen, při čtení máte opravdu pocit, jako byste kamarády doprovázeli na každém kroku a museli čelit hrůzným pohledům na Noční Kostrouny. Vůbec tak nevadí, že kniha nemá ilustrace, protože vaše fantazie pojede díky jedinečnému stylu psaní na plné obrátky. A jestli to navíc znamená najít ztracené pejsky "na druhé straně"? Hurá do toho!
Tímhle dílem Wilbur Smith příjemně zakončil celou sérii a obhájil tím, že se může zaslouženě řadit i mezi autory dětských dobrodružných knih. Ani v této knize nechybělo napětí, překvapivá zjištění a nejasné odpovědi na zásadní otázky. Celou atmosféru podtrhoval Ameliin nekonečný důvtip, Xanderovo technické umění a Jackovo obdivuhodné odhodlání.
Myslím, že díky nečekaným zvratům, které museli hrdinové řešit všemožnými způsoby, knihou nepohrdnou ani starší čtenáři. Po předchozích zkušenostech jsou totiž postavy připravené čelit i složitějším situacím a často jednají na svůj věk velmi vyspěle. Navíc se zde řeší současné ekologické i světové problémy, jak je v této sérii samozřejmě zvykem. Za mě je tenhle díl intelektuálně náročnější, zato však v mnohých dětských očích probudí touhu po hlubším poznání světa za polárním kruhem, jenž je nám tak vzdálený, a nejedno z nich se možná vrhne na natáčení vlastního filmu, aby je nějaký „jeho“ Armfield vzal taky stavět iglú. :)
Pány Smithe a Waklinga musím opět pochválit zejména za zasazení příběhu do originálního prostředí. Zrcadlí se v něm Smithova láska k Africe a také její obdivuhodná znalost. Díky ní můžeme na problémy zemí tohoto kontinentu nahlížet zase trochu jinak. Nedělám si iluze, že jedenáctileté děti si plně uvědomují, jak moc důležité pasáže v knize najdeme. Tím, že ale čtou, jak můžou ozbrojenci na moři - piráti - lupiči, co odvádějí děti do války, vlastně pomoct tamní hospodářské situaci nebo o tom, jak v moři postupně ubývá korálů, získávají cenné pohledy a názory už ve svém mladém věku. A čím dřív se o tom dozvídají, tím samozřejmě lépe!
Co se ale čistě děje týče, i tam nás čekají zajímavá překvapení. Jackova rodinná situace se nečekaně vyvíjí, charaktery postav se díky novým dobrodružstvím a výzvám posouvají. Očividně nám nezbývá nic jiného, než se pustit do dalšího dílu!
Už když jsem knihu poprvé držela v ruce, napadlo mě, že to, co mě čeká uvnitř, bude asi pěkná jízda. Řekla jsem si, že na pohled klidná a mírumilovná lesní krajina, jež je zobrazena na obálce, ale nejspíš nebude taková, jak se zdá. Z jakého důvodu by jinak tři z hrdinů prchali před nějakou lodí vzadu?
Po prvních pár kapitolách už jsem věděla, že mě kniha jen tak nepustí. Zatímco jsem postupně odhalovala Jackovu minulost, která ho vedla k rozhodnutím, jež měnila osudy jeho rodiny i kamarádů, Amelie mě dokonale vtáhla do prostředí zaostalého Konga a tropického pralesa. Když si člověk zvykl na atmosféru, kterou daná scéna přinesla, a nové postavy, došlo k nečekanému zvratu, který jen podnítil to netrpělivé svrbění prstů, aby už konečně otočily další stránku.
Co považuji za veliké plus, je na pravou míru vykreslené prostředí "moderních" dolů a pravé tváře Konga. Děti tak pochopí, co se za zavádějícím pojmem dnes skrývá a že i přes to, v jak vyspělé civilizaci žijeme, jsou stále na světě lidé, kteří žijí v podmínkách naprosto nepředstavitelných.
Jak to ale všechno brát, když je v těžebním průmyslu zapletená vaše vlastní rodina? I to bylo jedním z motivů knihy. Takže věřte, že nelžu, když tvrdím, že napětím byla kniha propletená od začátku až do konce!