ksander33 ksander33 komentáře u knih

Alexandr Veliký Alexandr Veliký Mary Challans Renault

Něco málo přes 200 stránek, díky kterým se do Alexandra zamilujete a budete chtít číst víc! U Renaultové si nejvíce cením, že i když vyslovuje svůj názor, podává to takovým způsobem, že si čtenář sám rozhodne, zda tvrzení bude věřit nebo si dohledá informace u jiných zdrojů a pramenů. Někteří autoři se snaží rozluštit Alexandrovy motivy příliš subjektivním způsobem. Renaultová porovnává tvrzení různých autorů a čtenář si tak může vytvořit svůj vlastní názor. Kniha je čtivá hlavně díky vypravěčskému stylu. I když politikaření a bojovým taktikám neholduji, v této knize jsem je ráda uvítala.

12.06.2015 5 z 5

Řek Zorbas Řek Zorbas Nikos Kazantzakis

Když se mě přítel zeptal, jaký příběh je o Zorbovi, nedokázala jsem odpověď. Příběh, dějová linka, je totiž to poslední, kvůli čemu se do Zorby zamilujete. Je jedno, jaké katastrofy, konflikty a neštěstí se udály. To, co ze stránek září, je totiž samotný Zorba. Jeho smysl života, láska k ženám, santuri, hudba a jeho vlastní příběhy. Neuvěřitelné pravdy a pohled na svět. Kvůli tomu si Zorbu přečtu ještě jednou. Dvakrát... Klidně každý rok.

19.05.2015 4 z 5

Sen o Tróji Sen o Tróji Heinrich Alexander Stoll

Poklona panu Schliemannovi... Silný příběh o ctižádostivém, cílevědomém člověku, který šel za svým snem, tvrdě dřel a nakonec dokázal, že některé pohádky nejsou jen povídáním pro děti, ale zapomenutá historie.

10.04.2015 5 z 5

Tanec s draky 1 Tanec s draky 1 George R. R. Martin

Knihy jsem začala číst kvůli nadšení ze seriálů. Byla jsem zvědavá, jaké knížky jsou a chtěla jsem si ověřit teorii, že všechny knihy jsou lepší než film (i když si myslím, že srovnávat knihu s filmem, není zrovna dobrý nápad). Každopádně knihy až do “Tanec s draky” pro mě byly spíše menším zklamáním. Jednak proto, že jsem musela číst dějové linie postav, které mě nezajímaly a musela jsem je přetrpět, jednak jsem čekala více napětí. Občas jsem jen čučela na písmenka a říkala si “To jako fakt?” a nemohla jsem uvěřit tomu, co se to tam zase stalo. Nic, nic, nic a pak pích do bříška, mrtvolka. Zkrátka mi v knížkách chybělo napětí - prokousávat se větami, nevnímat okolní svět a se zatajeným dechem čekat, co se stane. Pak jsem otevřela “Tanec s draky” a doslova jsem hltala jedno slovo za druhým. Tento díl jsem si opravdu vychutnala a těšila se na další kapitolu - je pravda, že se to odrazilo i v mém bytě, který je najednou jaksi zanedbaný. Konečně jsem od tohoto dílu dostala, na co jsem čekala. Nemůžu se dočkat dalšího dílu! Protože…. Přežili to? ;)

26.01.2015 5 z 5

Poslední dny Jindřicha VIII. - Spiklenci a kacíři na dvoře umírajícího tyrana Poslední dny Jindřicha VIII. - Spiklenci a kacíři na dvoře umírajícího tyrana Robert Hutchinson

Tohle mi v knihovně chybělo. Mám spoustu skvělých knih o Jindřichovi, jeho politice, ženách a soukromém životě, ale ve všech je jeho období před smrtí jen kratičkou kapitolou. Knížka se mi četla dobře, i když jsem se v některých kapitolách ztrácela.

26.01.2015 4 z 5

Hostina pro vrány Hostina pro vrány George R. R. Martin

Jen těžko jsem nesla, že v knize chyběly postavy, o kterých jsem číst chtěla. Pro mě nejslabší díl knihy. Už se těším na další!

09.12.2014 3 z 5

Intimní historie od antiky po baroko Intimní historie od antiky po baroko Vlastimil Vondruška

Kus historie, kterou ve škole neuslyšíte. Skvělé počtení o každodenních maličkostech v různých obdobích.

09.12.2014 4 z 5

Bouře mečů Bouře mečů George R. R. Martin

Čím víc čtu, tím víc chci!

07.10.2014 5 z 5

Hra o trůny 2 Hra o trůny 2 George R. R. Martin

Mno... čekala jsem trochu víc, ale jdu na další díl. Nesnáším nedočtený příběh :D

09.07.2014 4 z 5

Antropologie pro každý den Antropologie pro každý den Josef Wolf

Skvělá knížka pro ty, kteří se chtějí o antropologii něco dovědět. Knížka se čte velmi dobře. Rozhodně si ji přečtu ještě jednou.

03.07.2014 5 z 5

Total Recall: Můj neuvěřitelný životní příběh Total Recall: Můj neuvěřitelný životní příběh Arnold Schwarzenegger

Čekala jsem víc "špeků" ze zákulisí, ale překvapení z Arniho úspěchů je stejně převálcovalo. Doporučuji i těm, kteří Arnolda moc nemusí. Po přečtení totiž budou chtít vidět všechny jeho filmy, kterým se dříve vyhýbali.

20.05.2014 5 z 5

Egypťan Sinuhet – Patnáct knih ze života lékaře Egypťan Sinuhet – Patnáct knih ze života lékaře Mika Waltari

Jazyk je trošku těžší, takže mi chvíli trvalo, než jsem se pořádně začetla. V knize mi chybělo hlavně napětí - významných údálostí bylo dost, ale styl vyprávění jejich důležitost utlumil.

18.03.2014 3 z 5

Vnitřní oko Vnitřní oko Wilbur Smith

Jednoznačně nejslabší díl... Ze začátku jsem to málem odložila - nemohla jsem si zvyknout na ten nával kouzel a magie. Po polovině jsem se ale začetla a nakonec to bylo i napínavé.

17.01.2014 3 z 5

Měděná Venuše Měděná Venuše Lindsey Davis

Celkem překvapivý konec =)

13.12.2013 4 z 5

Bronzové stíny Bronzové stíny Lindsey Davis

Jednička byla lepšejší

28.11.2013 3 z 5

Čaroděj Čaroděj Wilbur Smith

Wilbur nezklamal ani potřetí :D

21.10.2013 4 z 5

Zloději labutí Zloději labutí Elizabeth Kostova

Druhá polovina knihy je mnohem slabší a konec je tak nějak "odfláknutý". Právě konec knihy mi zkazil celkový dojem. A přitom příběh začíná velmi poutavě a zajímavě. Nakonec však zbylo jen zklamání...

14.05.2013 3 z 5

Židovka z Toleda Židovka z Toleda Lion Feuchtwanger

První kniha, u které jsem brečela...

18.04.2013 5 z 5

Nachové plachty Nachové plachty Alexandr Grin (p)

Drobná knížečka na zpříjemnění odpoledne.

15.04.2013 3 z 5

Nanao Nanao Nanao Sakaki

Poezii vůbec nečtu. Nějak k ní nemám vztah. Ale tato malá sbírka mě nadchla natolik, že jsem ji četla několikrát... A vlastně ani nevím proč...

12.04.2013 5 z 5