kukatkoo komentáře u knih
Jonas je dvanáctiletý, hubený, středně velký chlapec, který žije ve ,,světě šedi". Od začátku svého života je jiný než ostatní, ale moc to nevnímá. Normálně si hraje s ostatními dětmi. Ví sice, že existuje nějaké ,,Jinde", ale moc ho to nezajímá. Celkově je takový tichý a obezřetný a taky je velice vnímavý. Na své rodiče je laskavý. Je přátelský a jeho nejlepší kamarád je Asher. Až se stane vyvoleným, začíná přebírat vzpomínky z dřívějších dob a z ,,Jinde". Touží zažít hezčí svět, kde jsou Vánoce, sníh, kopce a barvy. Jonas se drží svých cílů, a proto se rozhodne utéci z domova od rodičů, a tím jim způsobí velkou bolest. Tady se ukazuje jeho odvážnst a nebojácnost. Sice porušil několik pravidel ,,světa šedi", ale jeho tvrdohlavost a umíněnost mu říká: ,,Jdi dál!"
Kniha Zaříkávač se mi hoooooodně líbila. Děj se odehrává v několika říších, které sousední s naším světem. Do příběhu se přidávají tři dvě nové hlavní postavy a to jsou Aife a Niten. Oba dva jsou nesmrtelní a jsou na straně Nicolase a Perenelly. Ale u dvojčat Joshe a Sofie už nevypadá, že by chtěli zůstat na straně dobra, a tak se Josh dostane k Johnu Dee, který ho chce zabít.
Mé zhodnocení je, že i když to je čtvrtý díl o 400 stranách, tak pořád moc pěkně čte. Knihy se krásně proplétají v ději a není možno odhadnout jak to vše skončí.
Kryšpín je 11 letý kluk s kučeravými vlasy. Je chytrý a zvídavý. Chodí do páté třídy. Bohužel, patří mezi jeho spolužáky tři kluci, kteří ho šikanují. Kvůli nim pociťuje strach, a protože je i nedoslýchavý a nosí naslouchátka, tak i obavy, aby mu je nesebrali. Kluci mu naslouchátka seberou. Kryšpín si uvědomí, že to už zašlo za hranice a je z toho všeho tak zoufalý, že v noci uteče do lesa. V lese pociťuje úlevu, že už nemusí být mezi spolužáky, ale zase má strach z různých prapodivných zvuků, co v lese slyší. Aby se cítil bezpečněji, vzpomíná na svoji babičku (,,baminku“) a na jeho jedinou kamarádku Hang. Cítí k nim lásku a důvěru, proto, když si na ně vzpomene, tak je mu líp. Kryšpín je také statečný a odvážný kluk, který se dokáže svým trýznitelům postavit.