kvakoss kvakoss komentáře u knih

☰ menu

Boží blud Boží blud Richard Dawkins

Boží Blud je velmi dobrá ateistická kniha o různých náboženstvích. Název perfektně sedí a je i dobře marketingově zvolen. Křesťan zaplesá nad fundamentální kritikou islámu, muslim zajásá nad sžíravou kritikou křesťanství. Ateista se zbaví neopodstatněných pozitivních předsudků o jakémkoliv náboženství. Věřící nepřesvědčí, nevěřící si prohloubí svůj názor. Povyk který na internetu okolo této knihy věřící různého typu vykonali mne na tuto knihu upozornil a byl pro mne "garancí" kvality. Proto jsem si knihu koupil a je opravdu dobře napsaná.

Další knihu kterou jsem nedávno četl - Bůh je malý od Christophera Hitchinse také doporučuji. Je méně o evoluci a logických důkazech Boha zato více o bolesti a utrpení které náboženství různého typu za sebou zanechaly.

Také bych si rád přečetl knihu Konec víry od Sama Harrise, ale zatím není český překlad. Možná je tato kniha pro prudérní české poměry až moc ateistická, Sam zde má např. zajímavou myšlenku, že by mohlo být etické zabít autora přikázání v Pentateuchu navádějící židy ke genocidě Kanaanských obyvatel včetně malých dětí.

Pachatelé podobných válečných zločinů jako Jozue by byli v naší moderní době postaveni před mezinárodní soud.

17.11.2013