Lassie24 komentáře u knih
Souhlasím s tím, co napsala hs777: "Nikdy jsem nečetla nic tak osobního, tragického a přitom plného obrovské lásky a odpuštění. Před autorkou smekám."
Velmi realisticky popsáno soužití s duševně nemocným člověkem, který (i kdyby stokrát chtěl) nemá nad svým životem takovou moc, aby dělal věci jinak (lépe). Pro mě je kniha srdeční záležitostí.
Houbařka je velice čtivá kniha. Prolíná se v ní osobní výpověď mladé ženy s velmi zajímavým vyprávěním o houbách - chvíle hlubokého smutku se střídají s chutí obout si pohorky, vzít košík a vyrazit do lesa. Naučit se znát i jiné houby, než ty hřibové, a dostat se z té kategorie "houbového přizdisráče" na jiný level. Jako někteří zde, ani já jsem se nemohla odtrhnout - dočítala jsem pod dekou se svítícím mobilem. To se mi ještě nestalo.
Dávám plný počet, protože Poseroutka naše děti přivedl ke čtení. Syn si Poseroutkou krátil čas v nemocnici, přečetl i dva díly za den. Dcera v přibližně stejném věku (necelých 8 let) přečetla už asi 11 dílů. Syn čte jinak rád naučnou literaturu, ale Poseroutky má všechny, prvních deset dílů i v angličtině. Všechny už četl několikrát.
Takto zhruba vypadá realita rodiny, která má doma několik dětí, z nichž jedno je chronicky vážně nemocné. Prožíváme podobný příběh, ve kterém se objevil zázrak (u nás ne přímo uzdravení, ale návrat k téměř normálnímu životu). Kniha se četla hezky a konec člověka donutil zamyslet se nad tím, že máme být za co vděční a jaké štěstí je mít možnost žít "jen" úplně obyčejný život.
Moc hezká kniha. Podle mého názoru to není o světě postižených, ale mnohem víc o světě zdravých. Ne o tom, co postižený člověk nemůže, ale o možnostech, které my ostatní máme. Je to vlastně celkem pozitivní kniha, i když kapesníky jsem taky potřebovala.