lelupin komentáře u knih
Kniha mě popravdě řečeno zklamala, co do obsahu nenaplnila mé očekávání. Zhruba od poloviny mi už většina textu přišla jako „vata“ s přemírou vulgarismů a sexuální představy hrdinů, jako laciný trik, jak udržet čtenáře při vědomí. Zbytečně zdlouhavé popisy fantazií Emmelíny a Henryho, opakující se vnitřní pochody Williama… Samotný námět ve mně ovšem zanechal hlubokou stopu, soucit s hrdinkami a vztek na mužské postavy (největší překvapivě na doktora). Pokud měl příběh ukázat, jak hnusně společnost nakládala se ženami, splnil to beze zbytku. Každopádně text v posledních kapitolách jsem už přeskakovala, konec mě zklamal (moje chyba - nesnáším otevřené konce). Pokračování si rozhodně nekoupím, ale vypůjčím v knihovně. Přece jen mi zvědavost nedá, třeba Agnes porodí v klášteře W. syna, pochopí své fyziologické procesy a dojde klidu, Sugar se nechá zaměstnat u konkurence a pomůže W. koncernu k bankrotu. A ze Sophie vyroste moderní mladá žena, která nebude zatížena traumaty své matky a guvernantky – to by bylo zadostiučinění!