lepe80 komentáře u knih
Jedinečný dobový dokument "Straně ku prospěchu".
Nikterak nevybočující zpracováním ani obsahem obdobného typu výročních publikací a almanachů škol.
Řekl bych "pozvání" pro ty, kteří se dosud s něčím podobným, jako jsou příběhy anebo i jen útržky vzpomínek z minulosti nesetkali anebo si je neumí vysvětlit. Je to pouze stručný vstup, takový jasný úvod s několika málo příklady z praxe z minulosti.
Koho nezaujme, ten se nebude zlobit, že četl příliš. Naopak, koho tento nástin zaujme, určitě bude chtít začít pátrat v literatuře opravdu mnohem více ...
Na konci jsou ještě uvedeny odkazy jsou na originální cizojazyčnou literaturu, protože v době vydání ještě nebylo příliš česky psaných překladů s touto tematikou :)
S nížeuvedeným komentářem zásadněji nesouhlasím. Autor v této publikaci splnil výtečně svůj cíl (podchytit a zobrazit minulost a podobu města v období od 80. let minulého století až do jeho osvobození v roce 1945) - ostatně jak i název napovídá, prioritně jde obrazovou publikaci, nikoliv o popis historie města. Svým obsahem a rozsahem (téměr 150 reprodukcí) je naprosto srovnatelná se soudobými publikacemi (např. Wawreczka), a ani to, že byla vydána velice brzy po 89. roce (dříve cenzura) jí nijak neuškodilo, právě naopak. Je dobře, že spatřila světlo světa, i když ve velmi omezeném nákladu, je takovým průkopníkem, ze které jistě čerpali i další následovníci - badatelé. Autor navíc čerpá kromě archivu rodinného i z archivu tehdejšího Okresního vlastivědného muzea a dále ze soukromých sbírek přátel a dalších lidí a některé fotoreprodukce takto zajistil a zveřejnil jako unikátní (jedinečné). Nostalgická záležitost a krásná připomínka starých časů, zejména pro rodiny místních usedlíků (oni vědí, o co se jedná), a jak autor psal, bude pro dnešní, ale i další českotěšínské generace trvalým svědectvím toho, jak se město rozvíjelo nejen na přelomu století (19./20.), tedy v době, kdy bylo součástí historického města Těšína, ale i po jeho osamostatnění v roce 1920.
Četl jsem anotaci ke knize ("Děj se odehrává v 19. století, a pojednává o stejném tématu jako Císařovna. Tedy o osudech panovačné a arogantní Charlotty a jejího muže Maxmiliána Habsburského.") a těšil se na ni, jak to Frýd asi napsal, leč bohužel... kniha sice dějově zasazena do starého Rakouska je, leč v době předrevoluční - před rokem 1848 a má v sobě společensko-kritický a antibyrokratický náboj a pojednává tedy o něčem úplně jiném.
Je to pěkný a stručný souhrn dějin umění, který je zachycen ve vývoji od prvopočátků lidské společnosti až po umění v socialistické společnosti. Dobře je vyvážená textová a obrázková část, ve které je použito mnoho reprodukcí exponátů ze sbírek Slovenského národního muzea v Bratislavě a ze Středoslovenského muzea v Bánske Bystrici. Výborné ukázky možné rozsáhlosti uměleckých možností.
všetko pravda, v knihe si tiež cením pripojeného zoznamu filmových festivalov (sú tu všetky ročníky z Benátok, Cannes, Karlových Varov, Locarna, Moskvy a San Sebastianu), prehladu udelených Oscarov i obsáhleho zoznamu (samozrejme tolko výberového) filmových adaptácií známych literárnych predloh - to je naozaj super vec! V tych vyše 3000 stručných heslách a tisícovke fotografií je i dnes vela nielen nostalgie ale i inšpirácie...
není se co divit, že knížka pod "tíhou" novějších vědeckých poznatků, přiblížením používaných lékařských postupů a eventuálních těhotenských a porodních komplikací - které se vůbec nemusejí vyskytnout - může také třeba vyvolat rozporné pocity.
Má být ale rádcem a průvodcem a tuto roli výborně plní jak např. kalendář těhotenství, tak i další poučení o zdravém způsobu života v těhotenství.
Probíhá-li vše v pořádku, můžeme komplikace klidně přeskočit, dítě je zdravé a chystá se na svět... opět velice názorně ukazuje plánování a průběh porodu s pomocí lékaře a dnes i možnou asistencí budoucího otce u porodu. Je tu zázrak života a vždy je třeba myslet pozitivně !
Budoucí péči o novorozené dítě se pak již věnují jiné knížky.
Klasika, která má co říct nejenom přátelům historie. Množství zajímavých kapitol spojuje to, s čím se lidstvo potýká od časů Kaina a Ábela, sledujeme osudy mocných a slavných lidí na které byly spáchány atentáty nejenom z politických důvodů... Výběr témat je poutavý a čtení zajímavé.
Zvláštně napsaný příběh. K deklarované psychologii snad přispívá autor stručností, kterou je třeba rozvinout v pátrání. Hodně využívá formy výslechu - kladané otázky a vyslovené odpovědi. No, i tak to jde.
nejen, že vyšla před rokem 1948, ale věcný obsah knížky vzniknul ještě dříve podle stavu, který reportér zaznamenal když tam doprovázel J. Ant. Baťu v roce 1939, ale jsou to i příběhy z potulek Valenty jako chlapce, jehož trasa vedla z Brna do Spojených států. A to neuměl anglicky. Jistě potěší čtenáře i historické fotografie, např. obchodu značky Baťa na Trinidadu. Je to paráda.
v knížce je celkem něco přes 30 příběhů s malým Ježíškem podle katolické věrouky již pro malé čtenáře (tištěno většími písmeny a pěkně ilustrováno). Překrásné vyprávění jaké znaly naše prababičky. Některé příběhy jsou veselejší a radostné, dost jich je skutečně mravoučných (co je dobré, co je špatné - i s motivem potrestání apod.) a jsou tu i příběhy se zázraky a zvláštnostmi (ochrana, uzdravení nemocných, zakletý hoch, zázračný kuchař); samozřejmě dětem se některé líbí více, jiné méně, ale celkový dojem je skutečně dobrý.
knížka je sice staršího data, ale pořád poučná a aktuální v tom, že učí (mladé, začínající) zájemce o fotografování především tomu, že i u takové činnosti je třeba přemýšlet! - aby bylo možno udělat pěkné snímky - volba, způsob, rušivé elementy, chyby. Zase naopak příliš technické odborné stránky v knize nehledejte (vyjma např. vyvolávání čb. filmu). Pro fotografické kroužky apod. super příručka.
knížku jsem četl před několika lety, ale pamatuji, že byla zajímavá i když některé souvislosti jsem tenkrát ještě neznal - to lákali hlavně námořníci, moře a ponorky.
líbilo se mi jak se autor věnoval rozboru a zkoumal jednotlivé na sebe chronologicky navazujícící události kolem Pána Ježíše Krista a snaží se vše důkladně a podrobně vyložit lidským způsobem.
Skvostná záležitost - staré biblické texty přepsané akademiky z rukopisů do tištěné podoby zasluhuje opravdu vysoké uznání. Text je přitom zachován v původní podobě. To byla a měla by být správná a poctivá práce historiků. Dnes jim to však často kazí i mnozí amatéři - rádoby badatelé, kteří nejsou "od řemesla" a přesto publikují. Doplňkem je 8 čb. a 4 bar. reprodukcí z původních rukopisů.
Už jenom při prolistování v této encyklopedickým způsobem napsané knížce se vždycky najde něco zajímavého, do čeho se pak člověk ponoří. NÁZEV KNÍŽKY je tak hodně zavádějící - a má být kontrastní - asi by byla lepší Abeceda (nejen) pro ateisty. Je to zvláštní, uvědomit si, kolik různých náboženských směrů po světě existovalo (mimo hlavní světová náboženství), jak se ovlivňovaly a vyvíjely - kolik té víry vlastně je? Co jenom znamená? Máme tu úžasné popisy - známe třeba víru na Belize, Papui Nové Guineji, Kajmanských ostrovech? Víme kdo jsou Johanité? Nazaréni? Co je lámaismus? Pochopíme muslimskou věrouku a víru v Alláha? Existuje nesmrtelnost duše? Přijde strašný soud a po něm ráj a peklo?
Velmi silná a jedinečná knížka. Určitě doporučuji a hodnotím na 100%, třebaže ani do této knížky nemohli zkušení vědci, VŠ učitelé, novináři a propagandisté obsáhnout všechno.
velmi lákavé téma, skvělé čtení o tom, jak to dříve také chodívalo. Ne nepodobné schůzkování kolem Haška. Co je taky pěkné, že součástí knížky jsou třeba i skvělé aforismy a úvahy...
pohodová detektivka, ideální pro oddych - stockholmské vyšetřování se pomaličku rozjíždí - jako Colombo - malými kroky ale jistě.
pravdaže některé věci jsou už dnes jinak, co se týká výchovy dětí, jejich zájmů či koníčků atd, no stále je možno v knížce objevit vela zaujímavého a poučného aj pre dnešnú dobu. Je to rádce a pomůcka pro život a myslím, že celkom dobrá.
toto období dějin bylo velmi zajímavé. I když je to příběh psaný románovou formou pro mládež, je pěkně napsaný a přináší zajímavé momenty. Dobré čtení - 90%.