lepe80

četli jsme doma sice jenom některé povídkové příběhy, a buď to bylo šťastná náhoda, anebo je celá knížka tak dobrá, že jsme se dobře bavili.

Klasika, která má co říct nejenom přátelům historie. Množství zajímavých kapitol spojuje to, s čím se lidstvo potýká od časů Kaina a Ábela, sledujeme osudy mocných a slavných lidí na které byly spáchány atentáty nejenom z politických důvodů... Výběr témat je poutavý a čtení zajímavé.

v knížce je celkem něco přes 30 příběhů s malým Ježíškem podle katolické věrouky již pro malé čtenáře (tištěno většími písmeny a pěkně ilustrováno). Překrásné vyprávění jaké znaly naše prababičky. Některé příběhy jsou veselejší a radostné, dost jich je skutečně mravoučných (co je dobré, co je špatné - i s motivem potrestání apod.) a jsou tu i příběhy se zázraky a zvláštnostmi (ochrana, uzdravení nemocných, zakletý hoch, zázračný kuchař); samozřejmě dětem se některé líbí více, jiné méně, ale celkový dojem je skutečně dobrý.

toto období dějin bylo velmi zajímavé. I když je to příběh psaný románovou formou pro mládež, je pěkně napsaný a přináší zajímavé momenty. Dobré čtení - 90%.

Vůbec to není špatné čtení, určitě stojí za vyzkoušení, není to jenom nějaké blábolení.
Autor taky na osudech lidí ukazuje, jak se s osudem prali jiní a jak si pomohli. Jsou zde i věci, které čtenář zjistí, že sám ví, ale nějak jaksi na ně zapomněl - a knížka to znova dobře připomíná.

knížka podá dosti podrobných informací o zemi, ale je nutno brát aktuálnost k vzhledem k době vydání. Údaje jsou popisné, statistické o zemi a obyvatelstvu, politice, hospodářství a vztazích. Zajímavý je i historický přehled již od nejstaršího osídlení a alespoň stručnější přehled kultury, hudby, umění, filmu.

Velice dobrý dokument prvorepublikové doby a událostí, velmi pěkně je popsán průběh této prezidentské cesty, kdy v první den zájezdu na Těšínsko zavítal pan president z Frýdku na zámek v Hnojníku, druhého dne potom odjel do Třince, byl i v Českém Těšíně, ve Fryštátě, v Karvinné, v Orlové a zavítal i do Nového Bohumína. Čteme o pozdravných projevech a uvítacích řečech starostů, náměstků, představení členů zastupitelstev, vítání s občany, zástupci legionářů, horníků, předávání darů, prosby o podporu, setkání s dětmi...

Řekl bych "pozvání" pro ty, kteří se dosud s něčím podobným, jako jsou příběhy anebo i jen útržky vzpomínek z minulosti nesetkali anebo si je neumí vysvětlit. Je to pouze stručný vstup, takový jasný úvod s několika málo příklady z praxe z minulosti.
Koho nezaujme, ten se nebude zlobit, že četl příliš. Naopak, koho tento nástin zaujme, určitě bude chtít začít pátrat v literatuře opravdu mnohem více ...
Na konci jsou ještě uvedeny odkazy jsou na originální cizojazyčnou literaturu, protože v době vydání ještě nebylo příliš česky psaných překladů s touto tematikou :)

S nížeuvedeným komentářem zásadněji nesouhlasím. Autor v této publikaci splnil výtečně svůj cíl (podchytit a zobrazit minulost a podobu města v období od 80. let minulého století až do jeho osvobození v roce 1945) - ostatně jak i název napovídá, prioritně jde obrazovou publikaci, nikoliv o popis historie města. Svým obsahem a rozsahem (téměr 150 reprodukcí) je naprosto srovnatelná se soudobými publikacemi (např. Wawreczka), a ani to, že byla vydána velice brzy po 89. roce (dříve cenzura) jí nijak neuškodilo, právě naopak. Je dobře, že spatřila světlo světa, i když ve velmi omezeném nákladu, je takovým průkopníkem, ze které jistě čerpali i další následovníci - badatelé. Autor navíc čerpá kromě archivu rodinného i z archivu tehdejšího Okresního vlastivědného muzea a dále ze soukromých sbírek přátel a dalších lidí a některé fotoreprodukce takto zajistil a zveřejnil jako unikátní (jedinečné). Nostalgická záležitost a krásná připomínka starých časů, zejména pro rodiny místních usedlíků (oni vědí, o co se jedná), a jak autor psal, bude pro dnešní, ale i další českotěšínské generace trvalým svědectvím toho, jak se město rozvíjelo nejen na přelomu století (19./20.), tedy v době, kdy bylo součástí historického města Těšína, ale i po jeho osamostatnění v roce 1920.

všetko pravda, v knihe si tiež cením pripojeného zoznamu filmových festivalov (sú tu všetky ročníky z Benátok, Cannes, Karlových Varov, Locarna, Moskvy a San Sebastianu), prehladu udelených Oscarov i obsáhleho zoznamu (samozrejme tolko výberového) filmových adaptácií známych literárnych predloh - to je naozaj super vec! V tych vyše 3000 stručných heslách a tisícovke fotografií je i dnes vela nielen nostalgie ale i inšpirácie...

nejen, že vyšla před rokem 1948, ale věcný obsah knížky vzniknul ještě dříve podle stavu, který reportér zaznamenal když tam doprovázel J. Ant. Baťu v roce 1939, ale jsou to i příběhy z potulek Valenty jako chlapce, jehož trasa vedla z Brna do Spojených států. A to neuměl anglicky. Jistě potěší čtenáře i historické fotografie, např. obchodu značky Baťa na Trinidadu. Je to paráda.

knížku jsem četl před několika lety, ale pamatuji, že byla zajímavá i když některé souvislosti jsem tenkrát ještě neznal - to lákali hlavně námořníci, moře a ponorky.

Skvostná záležitost - staré biblické texty přepsané akademiky z rukopisů do tištěné podoby zasluhuje opravdu vysoké uznání. Text je přitom zachován v původní podobě. To byla a měla by být správná a poctivá práce historiků. Dnes jim to však často kazí i mnozí amatéři - rádoby badatelé, kteří nejsou "od řemesla" a přesto publikují. Doplňkem je 8 čb. a 4 bar. reprodukcí z původních rukopisů.

Už jenom při prolistování v této encyklopedickým způsobem napsané knížce se vždycky najde něco zajímavého, do čeho se pak člověk ponoří. NÁZEV KNÍŽKY je tak hodně zavádějící - a má být kontrastní - asi by byla lepší Abeceda (nejen) pro ateisty. Je to zvláštní, uvědomit si, kolik různých náboženských směrů po světě existovalo (mimo hlavní světová náboženství), jak se ovlivňovaly a vyvíjely - kolik té víry vlastně je? Co jenom znamená? Máme tu úžasné popisy - známe třeba víru na Belize, Papui Nové Guineji, Kajmanských ostrovech? Víme kdo jsou Johanité? Nazaréni? Co je lámaismus? Pochopíme muslimskou věrouku a víru v Alláha? Existuje nesmrtelnost duše? Přijde strašný soud a po něm ráj a peklo?
Velmi silná a jedinečná knížka. Určitě doporučuji a hodnotím na 100%, třebaže ani do této knížky nemohli zkušení vědci, VŠ učitelé, novináři a propagandisté obsáhnout všechno.

Všech 6 příběhů obsažených v této knížce je supr, pátrání po gruppenführeru Wolfovi pokračuje. Dobrý byl Železný kríž anebo též akcia Dubový list. Seriál jsem prozatím neviděl, ale prý byl taky fajn.
listop.2021 - po dlouhé době splněný rest, s konstatováním, že seriál celkově taky není vůbec špatný, i když některé díly byly asi "slabší" než v knize :)

je vidět, že psychohygiena měla a má své místo v životě člověka, ať už si to uvědomuje nebo ne. Problémy jaké řešíme dnes, řešili naši předkové už dříve, jenom je nazývali trochu jinak. Místo hyperaktivity dětí to byla jednoduše neposednost, atd. Je pěkné, co všechno se do knížky vešlo. Od útlého dětského věku, přes školní věk, pubertu a adolescenci, dospělost až po stáří. Je poukázáno na množství problémů, jistě má i velký vliv prostředí (okolí)

Velmi pěkná kniha, dodnes má co říci. Na mnoha použitých konkrétních ukázkách od mnoha autorů různých fotografií (skvělých nostalgických snímcích, které ještě vzmocňuje samotná černobílá fotografie) popisuje autor použité metody, techniky a výsledný efekt, který tyto metody přinášejí. Je to naozaj dobrá kniha.

Taky myslím, že výchova a výcvik pejsků od štěňat dál je popsaná názorně a dobře. K tomu jsou použity opravdu vhodné a léty osvědčené metody a postupy - jistě nejsou zastaralé! - ale velmi rozumné.
Tak třeba už jen základy: "prút, ktory si možeme odrezať pri každej prechádzke, má byť viac výstrahou ako sposobiť bolesť" alebo "pri výchove nikdy nepoužívajme palicu a bič. Odkedy vieme, aký je pes jemnocitný a ako ľahko sa dá usmerňovať, sú tieto barbarské pomocky zbytočné".
Filosoficky: dají se tyto zastaralé metody srovnat třeba s moderními výcvikovými metodami, jako jsou třeba obojky z levného dovozu, které mají psa odnaučit štěkat tím, že vydají elektrický impulz jakmile pes začne štěkat ...

I přesto, že dodnes žádná expedice věrohodně nepotvrdila existenci yettiho, stále se objevují svědectví o záhadných tvorech na Zemi. Co není, může jednou být a po přečtení příběhů z této knížky tomu tu naději můžete zase dát.

barevné retro obrázky z dob socialismu s džusy v plechovkách, starými obaly od čaje, vitakávy, flaša stolichnaya russian vodka, limonády mirinda... to je super potěšení jako doplněk k tolika skvělým recepturám skvělých nápojů a mnoha zajímavostem ze světa. Opravdu krása.