Leterka Leterka komentáře u knih

Klíč k času Klíč k času Natalja Ščerba

Nejlepší fantasy, co jsem kdy četla. Napínavý příběh plný záhad, zvratů, přátelství a zrady. A k tomu všemu nádherný propracovaný svět časodějů a jejich planeta Eflara s pozoruhodnými obyvateli.
Vřele doporučuji k přečtení! =)

13.04.2024 5 z 5

Malý lord Malý lord Frances Hodgson Burnett

Jeden z nejkrásnějších příběhů pro děti, co jsem kdy četla.
I přes svou dějovou jednoduchost je kniha až neuvěřitelně čtivá a z každého řádku vyzařuje pozitivní duch.
Jednoho dne se malý Cedrik Errol, žijící v s maminkou v nevelkém domku na okraji New Yorku, prostřednictvím advokáta dozvídá, že daleko za Atlantským oceánem v rodné zemi jeho otce zvané Anglie, žije jeho dědeček Artur, hrabě z Dorincourtu, který ho k sobě povolává, aby se stal lordem Fauntleroyem, dědicem všeho majetku starobylého hraběcího rodu Dorincourtů.
Zatrpklý aristokrat, dědeček Cedrika, si časem pro vnukovu bezprostřednost, nebojácnost a laskavost, malého lorda Fauntleroye zamiluje a stanou se z nich velmi dobří přátelé.
Je nádherné sledovat, jak se od kapitoly ke kapitoly z mrzoutského osamělého hraběte, který do této doby myslel pouze sám na sebe a neměl nikoho rád, stává milující dědeček, jenž je ochoten pomáhat lidem a jenž se na konci příběhu usmíří i se Cedrikovou matkou.

11.09.2024 5 z 5

Zahrada a legenda o zachránci Zahrada a legenda o zachránci Jiří Harnach

Napínavý příběh o Martym, obyčejně neobyčejném klukovi, který se za podivuhodných okolností dostane do Zahrady, kde se nachází všechno možné i zdánlivě nemožné...
Ačkoliv nejsem v cílové skupině, příběh mě velmi bavil, a napětí, co se stane na příští stránce, mě doprovázelo skoro celou knihou.
Vřele doporučuji! :)

Kapitánská dcerka Kapitánská dcerka Alexandr Sergejevič Puškin

Přečteno v rámci povinné četby.
Zajímavá, krátká, historicko-romantická novela se smyšleným dějem, ale reálným prostředím (Rusko, 2. polovina 18. století), přičemž postava carevny Kateřiny II. Veliké byla velmi zidealizovaná.
Nicméně kniha jako celek je napínavá a je to taková zajímavá oddychovka.

13.04.2024 5 z 5

Egypt - V nitru pyramidy Egypt - V nitru pyramidy Veronika Válková

Za mě jeden z nejpodařenějších dílů ze série Kouzelný atlas putování časem.
Pěkně vykreslená doba starověkého Egypta, i myšlení a postoje jednotlivých postav. A jak je u Bárovek často zvykem, nechybí dobří přátelé a zápletka plná napětí a nebezpečí.

Zahrada a hlasy z temnoty Zahrada a hlasy z temnoty Jiří Harnach

Svižnější a ještě o píď napínavější než předchozí díl.
Dozvídáme se zde mnoho souvislostí s předešlé knihy a mnohé je vysvětleno (především, co se týče Martyho). Další záhady a tajemství se zde ovšem také objeví...