Malý lord přehled
Frances Hodgson Burnett
Malý Cedric žije se svou ovdovělou matkou ve skromných poměrech v New Yorku. Netuší, že je vnukem anglického hraběte Dorincourta. Chlapec ho však nezná, protože hrabě přerušil veškeré styky s jeho rodinou. Nyní je ale Cedric Dorincourtovým jediným žijícím příbuzným a hrabě si přeje, aby žil s ním v Anglii a dostalo se mu odpovídající výchovy. Na cestě vzájemného sbližování je ovšem čeká nejedna překážka…... celý text
Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: 1932 , Vojtěch ŠebaOriginální název:
Little Lord Fauntleroy, 1886
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Malý lord. Přihlašte se a napište ho.
Velmi hezká kniha, laskavě napsaná. Spadá do kategorie Anna zeZeleného domu, Pollyana. Dítě které mění lidi kolem sebe jen tím, jak vidí svět kolem sebe.
Jeden z nejkrásnějších příběhů pro děti, co jsem kdy četla.
I přes svou dějovou jednoduchost je kniha až neuvěřitelně čtivá a z každého řádku vyzařuje pozitivní duch.
Jednoho dne se malý Cedrik Errol, žijící v s maminkou v nevelkém domku na okraji New Yorku, prostřednictvím advokáta dozvídá, že daleko za Atlantským oceánem v rodné zemi jeho otce zvané Anglie, žije jeho dědeček Artur, hrabě z Dorincourtu, který ho k sobě povolává, aby se stal lordem Fauntleroyem, dědicem všeho majetku starobylého hraběcího rodu Dorincourtů.
Zatrpklý aristokrat, dědeček Cedrika, si časem pro vnukovu bezprostřednost, nebojácnost a laskavost, malého lorda Fauntleroye zamiluje a stanou se z nich velmi dobří přátelé.
Je nádherné sledovat, jak se od kapitoly ke kapitoly z mrzoutského osamělého hraběte, který do této doby myslel pouze sám na sebe a neměl nikoho rád, stává milující dědeček, jenž je ochoten pomáhat lidem a jenž se na konci příběhu usmíří i se Cedrikovou matkou.
Kniha Malý lord v seznamech
Anglie pro děti aristokracie, šlechta zfilmováno pro mládež rozhlasové zpracování sirotci dědeček romány prarodiče a vnoučataAutorovy další knížky
2020 | Tajemná zahrada |
1932 | Malý lord |
2014 | Malá princezna |
1933 | Malá Miss |
1920 | Venkovanka |
Úplně jsem na tenhle příběh zapomněla. Krásná kniha, dojemná a laskavá. Vůbec by mi nevadilo, kdyby by měla o několik stran více, ale samozřejmě jde o knihu pro děti, takže počet stran je zcela adekvátní. Nesobecká laskavost je jednoduchá a velmi mocná vlastnost, která dokáže zlepšit každodenní život a zbourat i ty největší neprůstřelné pevnosti. A ten největší mrzout a zahořkloun se promění. Bohužel se v dnešní době z naší společnosti laskavost vytrácí a je jí čím dál méně. Je to vina nas všech. Je to taková malá telenovela. Úplný balzám pro duši v dnešní bláznivé době.