LišTerka komentáře u knih
(SPOILER) SPOILERYYYYY!!!!! Možná se mi to ještě rozleží, ale za mě spíš slabší díl. Přijde mi, že autorka vykrádá sama sebe - posádka zase hledá Amandu jako v Pánovi hor, zase nakupuje na trhu jako v Amandě a Mrtvé schránce, zase se porve v hospodě jako... vždycky :) Prolog vzbudil velká očekávání a když Moravcovi prolezli tunelem, působilo to při prvních setkáních s Bytostmi vážně tísnivě (i když prostředí imho byla nepřiznaná vykrádačka Stranger Things), ale (při)zabila to jednak koncentrovaná nuda na rutašský základně předtím, jednak postupné sesazení Bytostí na úroveň běžných smrtelníků (ač notně úchylných). Vůbec jsem nepochopila, proč tam rutašové tenhle experiment kdysi započali a jestli o něm Apulunaš věděl, ale tak jako tak bych ho za tuhle "prosbu" o pomoc nakopala do pavoučí hlavy a doufám, že mu to dá František sežrat. Nadále miluju Aginku (linka s náhrdelníkem je roztomilá) a nutně potřebuju to omlazovací lehátko! P.S.: Koho tipujete na autora Bijce a Šukala? Můj tip je Lay-lo!
Modus operandi originální, i když už dost na hraně uvěřitelnosti... Asi poprvé se mi v "Holeovkách" podařilo tipnout si správně vraha hned na začátku knihy a mým přesvědčením neotřásly žádné falešné stopy, které autor tradičně nastražil. Takže finále pro mě bohužel tentokrát nebyla taková jízda a překvapení jako v jiných Harryho případech. Možná Nesbo začal potřinácté trochu vykrádat sám sebe, nebo jsem zkrátka měla štěstí.... Ale mělo to spád a zhltla jsem to za víkend jako vždycky, takže odpouštím i některé totální nelogičnosti (např. vážně by byl protřelý novinář takový kretén, že by v hospodě udělal to, co udělal, když věděl, s kým má tu čest?) a těším se napříště, bude-li nějaké příště. P.S.: Jsem ráda, že jsme se konečně zbavili Rachel, i když tam vlastně pořád straší. Teď bude Harry nově vydíratelný/zranitelný přes syna, když i naprosto cizí lidi bije do očí jejich podoba. P.P.S.: Ten růžovej slimejš je podle fotek fakt hnusák, neznala jsem :)
(SPOILER) !!BROILERY!! Těšila jsem se a nebyla jsem zklamána :) Nejzábavnější je tentokrát rozhodně barmanská epizodka a scénka s kapybarou. Potěšilo mě, že konečně došlo na kumary, což jsem vyhlížela už od druhýho dílu, a těším se, co dalšího se o nich dozvíme a jak ještě zasáhnou do děje. Taky je super, že se objevilo několik dalších vesmírnejch ras a že se ukázalo, že ne každej kulšeš je zmrd jako Enruk :) Nebaví mě tokající Bouchač, takže jsem fakt ráda, že Aldona nebude zaclánět na Kraksně - šlo by to do háje jak Červenej Trpaslík s Kočanskou. Ať žije vtipná Aga! Trochu mě teda znepokojila autorova fascinace hovnama, je jich tam trochu moc. A škoda, že není čas a prostor jednotlivý epizody trochu víc rozpracovat, například odborářská stávka se sebeStředulou Gerasimem nebo partička kolem Tančírny by si to rozhodně zasloužily!
(SPOILER) SPOILERY JAK PRASE :) Návrat na Zemi mě bavil, vděčné téma - a byla jsem hodně zvědavá, jak to tam bude vypadat. Nejlepší jsou pasáže, kde se Bouchačova partička chová jako rodinka na výletě - mamka s taťkou Ještěrka a Moravec, spratek Gerasim a jeho malá ségra Amanda s výstředním domácím mazlíčkem. A pak samozřejmě Giusseppeho svatba, u tý jsem se smála nahlas. Škoda, že děj obsahuje dost nelogičností (jak může ostravskej vekslák bez biočipu konverzovat s Amandou, která mluví španělsky? Proč Moravec, kterej celou dobu pičuje na Italovu kuchyni, nevyžere celýho Labužníka a nezapadne do první knajpy, aby si dal pivo a guláš se šesti? Jak mohl nový kapitán Volavky spoléhat na to, že Loyd při setkání ze všeho nejdřív nezabije chlapa, kterýho tak moc nesnáší?), ale ráda je odpouštím. Jsem zvědavá na linku s Rudým vrabčákem a na další vývoj vztahu Ctěné s Františkem :) P.S.: SMAŽÁK!!!
(SPOILER) Ten konec!!! Jsem fakt smutná, nečekala jsem to :-(( Ale jinak paráda, za mě mnohem lepší než předchozí Aga, která mi připadala nedotažená a míň vtipná než obvykle. Megazábavné gugly, roztomilouš brunkár a přerod Amandy, kterej bere dech. Cirkusové číslo je top, mirsové sympatičtí. Jen těm sukrům nějak pořád nemůžu přijít na chuť, ať je duchovní červi sežerou! P.S.: Nečekala jsem, že Gerasim zaskóruje. Haha. Snad se o tom příště dozvíme víc.