LittleBoy LittleBoy komentáře u knih

Zajímavá astronomie Zajímavá astronomie Jakov Isidorovič Perelman

Z dnešního pohledu stará kniha, ale velice čtivá a zábavná. V kapitolách o Zemi, Měsíci, planetách, hvězdách a přitažlivosti uvádí autor základní astronomická fakta a zároveň nejrůznější otázky, zajímavosti, hádanky, výpočty atd. Navíc je zde spousta obrázků i tabulek.

26.11.2024

Lieky, ktoré zmenili svet Lieky, ktoré zmenili svet Vladimír Marko

Výborná kniha pro každého, kdo se zajímá o farmacii či farmakologii. Text je výborný, ale mám drobnou výtku ke grafické stránce knihy. Obrázky jsou miniaturní, nicneříkající a u takovéto knihy bych očekával např. uvedení chemických vzorců léků, obrázek historického balení léku nebo portrét jeho objevitele. Těch portrétků tu pár je, ale nevyvedených.

25.11.2024 5 z 5

Milion lidských očí : Jurij Alexejevič Gagarin 1934-1968 Milion lidských očí : Jurij Alexejevič Gagarin 1934-1968 Jaroslav Čejka

Asi třetinu rozsahu knihy tvoří bohatá obrázková dokumentace ze života J. A. Gagarina. V závěru je rozhovor s režisérem stejnojmenného filmu. Jaroslav Čejka knihu napsal pod svým pseudonymem Přemysl Havlík.

Kosmonauti 20. století Kosmonauti 20. století Karel Pacner

Kniha určená pro mládež a velice přehledně zpracovaná začíná životem zakladatele kosmonautiky Ciolkovského a končí zkázou raketoplánu Challenger. Karel Pacner byl výborný dokumentarista, zpracoval zde i schémata startu, letu a přistání kosmických těles. Jen ty obrázky by se mi líbily propracovanější.

Takto se mě nikdo neptal Takto se mě nikdo neptal Jiří Grygar

Knihy si velice cením hlavně proto, že je prozatím posledním dílem Jiřího Grygara cíleně se věnujícím stavu a úrovni poznání astronomie. Že je autor špičkovým vědcem, netřeba zdůrazňovat.

26.11.2024 5 z 5

Příběhy spojené s objevy nových léčiv Příběhy spojené s objevy nových léčiv Stanislav Rádl

Kniha, která potěší každého, koho baví léky a ještě víc historie jejich vzniku. Takovéto literatury je v češtině pomálu. Jediná drobnost, která mi vadila je, že chemické vzorce léků jsou znázorněny v úsporné podobě (pravděpodobně převzaty z nějaké učebnice). To jistě nevadí chemikům, ale jelikož si knihu rádi přečtou i někteří neodborníci, byly by lepší ty úplné.

Kronika medicíny Kronika medicíny Heinz Schott

Naprosto vynikající kniha nejen textem, ale i obrázky, je však náročná na místo v knihovně - rozměrově obrovská a několik kilogramů těžká :-) Vzhledem k tomu, že končí rokem 1994, za těch 30 let už by si zasloužila nové aktualizované vydání nebo alespoň dodatek...

25.11.2024 5 z 5

Dějiny  církve katolické pro vyšší třídy škol středních Dějiny církve katolické pro vyšší třídy škol středních František Bureš

Učebnice, která je doslova nabita nejrůznějšími historickými daty. Samozřejmě především z pohledu dějin církve, ale přesto je vynikající učebnicí historie od prvního "papeže" Petra až do zvolení Pia XII. roku 1939.

23.11.2024 5 z 5

Příběhy z Plání. Pátrání po pravdě ve dvou šumavských příbězích Karla Klostermanna Příběhy z Plání. Pátrání po pravdě ve dvou šumavských příbězích Karla Klostermanna Pavel Fencl

Pro čtenáře, kteří si oblíbili literární dílo Karla Klostermanna a jeho román V ráji šumavském zvláště, je tato útlá knížečka opravdový skvost.

19.11.2024 5 z 5