littlestar
![Galerie mrtvých Galerie mrtvých](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388018/galerie-mrtvych-9gG-388018.jpg?v=1537984502)
Čtu jednotlivé díly, tak jak jdou za sebou. Takže pro mě již deváté rande s tvorbou pana Cartera. Opět nadprůměrné dílko. Nicméně si nemůžu pomoci, že začátek knižní série mi seděl více. Je dobře, že se autor snaží schéma knih měnit, každopádně první knihy série, postavené na principu "velký počet postav, mezi kterým se skrývá vrah" ve mě probouzel naději, že mám šanci lumpa také odhalit. Poslední knihy ale autor volí strategii, že se s vrahem potkáme až při finálním odhalení a v příběhu se neobjeví nebo více než sporadicky. Ale beru to, že to je hlavně můj problém. Pozitivně hodnotím, že jsou mi některé ústřední postavy sympatičtější než dříve (hlavně kpt. Blakeová už se zdržuje svých hysterických prohlášení). Též příběhy si stále drží svou dávku originality, byť už poslední knihy nezpůsobí takový wow efekt překvapení jako dříve. Též se po celou sérii peru s dialogy, které mi přijdou někdy zbytečně nabobtnalé, nepřirozené a v ději navíc. V Galerii mě to tlouklo do očí ještě více než jindy. Děj se někdy vleče jako kdyby se autor snažil dodržet svou tradiční normu 340 stránek.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jeden za druhým Jeden za druhým](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248855/robert-hunter-jeden-za-druhym-2ui-248855.jpg?v=1433430263)
(SPOILER) Pořád je to čtivé, ale už se na mě podepsal fakt, že jsem četl několik knih této série v krátkém čase a už se to poněkud okoukalo a už se nedostavil tak dobrý ze stráveného času jako u předchozích knih. Navíc i samotný příběh mě nezaujal tolik a mám rád, pokud dostávám šanci vraha uhodnout, ale zde byl prostor k jeho odhalení minimální, jelikož se v ději prakticky neobjevil a jako čtenáři mi tam chyběli indicie, které mě mohou k němu dovést. A akční závěr knihy mi také tolik nechutnal, ale s tím se peru i v knihách, které píše můj oblíbený Nesbo.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Písečný muž Písečný muž](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163847/detektiv-joona-linna-pisecny-muz-hSy-163847.jpg?v=1418767213)
(SPOILER) Série s Joonou Linou se čte dobře a mám ji rád. Ale pořád mi u každé knihy něco chybí, aby to bylo na 5 hvězd. Příběh se mi nedokázal dostat tolik pod kůži, napětí se úplně nedostavilo, naopak děj se obcas vleče ... a vyvrcholení nepřineslo očekávaný wow efekt. Moc jsem nepobral souvislost příběhu. Na začátku hledali vraha velkého počtu lidí, ale nebyla nám poodkryta motivace k jejich realizaci. Pouze zname vztah vraha a unesených sourozenců a jedné další rodiny. Ale co zbytek? Zároveň je zde filozofická otázka .. muselo zemřít tolik lidí pro záchranu jednoho života? Nicméně sérii zůstávám věrný, věřím v lepší zítřky a vyhlížím Slalkera. 70 %
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Nihilista na balkonu Nihilista na balkonu](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446094/nihilista-na-balkonu-nHH-446094.jpg?v=1592740483)
Kniha jako celek mi úplně nechutila. Možná je to špatně nastaveným očekáváním. Hlavně jsem očekával humor a některé povídky řeší spíše problémy současného světa. Přesto díky @tatianagbrzobohata za tip k přečtení. Minimálně kvůli 2 povídkám to stálo za to.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Rozbité okno Rozbité okno](https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91768/rozbite-okno-i1p-91768.jpg?v=1629450262)
Silné a stále aktuální téma ochrany dat. Připomnělo mi to Digitální pevnost (D. Brown). Podobnou zápletku si z jiné knihy, filmu nebo seriálu nepamatuji, takže za to plusové body. Oproti severskému krimi (Nesbo, Olsen, Keppler nebo Larsson) je to jiný styl vyšetřování, více o sbírání stop, laboratorní práci a to pro mě bylo oživení. Rozbité okno pro mě bylo první knižní rande s Lincolnem a jeho týmem a úplně se mi nedostal pod kůži. Autor se hlavním postavám věnuje poměrně dost, ale zatím jsem si k k nim vytvořil vztah spíše sterilní. Navíc jako nováček série jsem se ze začátku ve jménech a jejich pracovních zařízeních dost ztrácel. Nicméně je to poctivých 85 %
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dračí zuby Dračí zuby](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378602/draci-zuby.jpg?v=1723746945)
Nebylo to špatné, ale nebylo to dechberouci. Určitě znáte ten pocit, když se nemůžete od knihy odtrhnout a když ji opustíte, tak se těšíte, jak ji znovu otevřete a dozvíte se, jak děj pokračuje dál. A mezi tím přemýšlíte nad souvislostmi, charakterem postav atd. Tak to se u této knihy pro mě nedostavilo. Příběh nebyl marný, informačně obohacují, téma vykopávek v 19. století je originální, ale chvílemi příběh lehce nudil. Dialogy smysluplné, ale od postav jsem čekal charakterově ještě více. Možná i autor, proto bylo dílo mnoho let schované v šuplíku než spatřilo světlo světa. 70 %.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Silmarillion Silmarillion](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/286/silmarillion-VYZ-286.png?v=1483197755)
Těžce se mi hodnotí. Příběhy krásné, leč množství jmen a názvosloví, jazyk vyprávění nebylo pro mě to pravé a udržet pozornost na děj pro mě složité. A rozhodně potěší, pokud bude vše jednou zfilmované. Každopádně volby nelituji, bylo fajn se dozvědět z počátků Středozemě. Závěr knížky by byl za půl hvězdy navíc, leč udělit ji můžu jen textově 2,5*
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Rukopis nalezený v Akkonu Rukopis nalezený v Akkonu](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141032/rukopis-nalezeny-v-akkonu-5RD-141032.jpg?v=1586514945)
Jednoduše: zkrátka nejsem cílová skupina. Ale věřím, že se najde mnoho těch, které čtení této knihy potěší. Mě potěšilo, že kniha má málo stran a velká písmena, takže jsem jeji nástrahy zdolal za 2 dny.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)