Lumirnol Lumirnol komentáře u knih

Věštění v antickém Řecku IV.: Mezi vodou a ohněm Věštění v antickém Řecku IV.: Mezi vodou a ohněm Tomáš Vítek

Nie je ľahké zaujať objektívny postoj k tomuto doteraz najobsiahlejšiemu zväzku, ktorý na konci má ešte 30 strán použitej a doporučenej literatúry a 16 strán vybraných prameňov !!! Táto predposledná časť uzatvára samotný zámer autora podrobne analyzovať veštecké praktiky a znalosti v starovekom Grécku. V tomto diely sa najprv upriami pozornosť na veštenie z vody, potom nasleduje veštenie z atmosferických javov, ktoré dovŕši veštenie z vtákov. Záverečná kapitola je venovaná vešteniu z ohňa a škoda, že autor nemal k dispozícii posvätné spisy zoroastrizmu.
I napriek verejnej mienke súčasnej postkresťanskej Európy sa nejedná o nedôležité a pochybné znalosti starovekých národov. Neuškodí názorný príklad. V kapitole 23.5 - sa autor venuje gréckym, rímskym a etruským vešteckým praktikám súvisiacim s bleskami. Raséni mali rozpracované detailne, čo do významu, kedy (deň v kalendári), v ktorej časti horizontu resp. oblohy a o koľkej hodine udrie blesk. Tak podľa úderu blesku do baziliky sv. Petra vo Vatikáne 28. februára 2013 o siedmej hodine večernej je zasväteným zjavné, že "Večné mesto" začalo poslednú kapitolu svojej pozemskej existencie. Bez znalostí etruskej fulguromancie je súčasná civilizácia ako slepý v lese...

27.07.2019 5 z 5

Věštění v antickém Řecku III. Věštění v antickém Řecku III. Tomáš Vítek

S touto knihou - aktuálne tretím zväzkom pentalógie (!) som sa moril skoro celý pol rok. Táto ťažká štúdia sa spočiatku venuje numerologickým praktikám staroveku a raného stredoveku. Plynule prechádza od dopisu Pýthagorovho a Pétosira až k byzatnským spisom, čím však vyvstane vážna otázka, či názov práce nie je zavádzajúci, lebo Byzatská ríša nie je identická s antickým Gréckom.
Nasleduje opis vešteckých metód pri veštení zo zeme, z kameňov, hadov. Záverečná časť, zameraná na mŕtvych podáva kvalitný náhľad do problematiky nekromancie.
Je pomerne veľavravné, že dnešná verejnosť v Európe má pokrivený pohľad na tieto veci a to z čoho nemôžu mať zisk ich nezaujíma. Pritom by som na margo knihy poznamenal, že etruskí veštci evokovali pri zakladaní mesta Rím, že pôjde o mesto, ktoré bude vládnuť svetu. Stalo sa. Číslom smrti je/bola 29. Rím založili v 8. storočí pred n. l. a v našom storočí sa má tragicky naplniť osud mesta, ktoré podľa veštby zmizne z povrchu zemského práve v 29- tom storočí svojej existencie...

27.07.2019 5 z 5

Věštění v antickém Řecku II. Věštění v antickém Řecku II. Tomáš Vítek

Túto knihu som čítal počas vianočných prázdnin v decembri 2013. V čase, keď ju autor tvoril (2012), mal ešte predsavzatie realizovať svoje dielo ako tetralógiu, takže malo ísť pôvodne o zavŕšenie rovnej polovice predpokladaného rozsahu veľdiela. Tentokrát sa podrobne analyzuje z pohľadu veštenia ľudské telo, či už jeho vzhľad, výzor, pohyby a prejavy. Napodiv nie je práca zameraná výlučne na človeka, ale následne rozoberá aj rôzne zvieracie obety, obetné rituály, vnútornosti ich vzhľad a význam. Druhá polovica knihy prejednáva význam a úlohu vešteckých "prorockých"snov, možnosti starovekej inkubačnej liečby a v neposlednom rade z tohoto prameniace dobové predstavy, povery a porekadlá. Práca je to tak tuho odborná, že niet divu, že len málo ľudí si dielo zakúpilo, lebo na čítanie tohoto Vám nestačia "nervy" - tu musíte mať záujem, alebo byť presvedčením pohan...

27.07.2019 4 z 5

Věštění v antickém Řecku. I., Od věštců k losům Věštění v antickém Řecku. I., Od věštců k losům Tomáš Vítek

Knihu som čítal na jar roku Pána 2011. Je to náročné odborné čítanie. Vyčerpávajúca štúdia zaoberajúca sa osobnosťou veštca, druhmi znamení, rôznymi znameniami v dome a na ceste, veštením zo zvukov a hlasov, veštením z chovaných zvierat, veštením z rastlín, pomocou sôch, ako aj z mimoriadnych udalostí a javov. Ďalej analyzuje žrebovanie, a jeho formy, veštenie pomocou kostičiek a náhodných textov..
Každopádne, toto zvládne prečítať len ten, kto už na podobné informácie narazil, alebo profesijne, alebo v osobnom živote. Inak by nemal motiváciu prehrýzť sa 488 stranami odborného textu so stovkami poznámok pod čiarou.

27.07.2019 4 z 5