M-arta komentáře u knih
Knížka velmi výpravným, ale přitom celkem stručným a zábavným způsobem provází čtenáře proudem času. Každá dvojstrana je věnovaná určité etapě dějin a základním informacím.
Nevěnuje se ničemu podrobně ani ve velkých souvislostech, funguje spíš jako přehled a případná další motivace k bádání a otázkám v oblasti dějepisu...
Netroufám si úplně přesně vymezovat, od jakého věku bych ji doporučila. Dcera ji dostala před 10. narozeninami, ale určitě se bude hodit i daleko starším (i mladším) čtenářům.
Neuvěřitelně obsáhlý lexikon zaměřený na to, jak věci kolem nás fungují - zvládá hravou a veselou formou vysvětlovat základní principy spousty technických vynálezů.
Je fakt úžasný a se zájmem si v něm určitě počtou i dospělí, i když je určen především pro maldé zvídavé čtenáře.
Obsahuje především jasně formulované nákresy (doprovázené stručnějším textem) a tak bych si snad raději ani netroufla stanovovat spodní čtenářsklou hranici - hádám, že by mohla zaujmout už i spoustu technicky nadaných předškoláků, ale přesto si v ní jistě radostně počtou také technicky zdatní dospělí i my ostatní, příchylností k technice a strojům zas tak nepolíbení...
Knížka sice asi není primárně určena pro dětské čtenáře, ale vzhledem k současné knižní a filmové kultuře, ve které často předkládáme dětem příběhy zpracované trochu nešťastnou formou "o polidštěných zvířátkách", mám trochu pocit, že dětem (a samozřejmě i zvířatům!) něco podobného dlužíme.
Je to vpodstatě takový popularizovaný úvod do psychologie kočky, se spoustou překrásných (a samozřejmě i patřičně roztomilých) fotografií. Představuje způsob, jakým kočky reagují a komunikují, jak vnímají svět kolem, co potřebují...
Jistě ji ocení všichni (malí i velcí) milovníci koček a neváhala bych cokoli podobného nabídnout dětem co nejdřív.
Dceři udělala knížka ohromou radost v 9 letech a téměř ji od ní není možné odtrhnout. Předpokládám ale, že zaujme i mladší i daleko starší čtenáře.
Je velmi čtivá, sdělná ... a milá.
Převyprávěné biblické příběhy, které daly vzniknout křesťanství - vše s ohledem na děti i nejdůležitější myšlenky křesťanství, s překrásným obrazovým doprovodem a celkovou kultivovanou formou.
Moc hezky se čte...
Oceňuji, že autorka myslí i na to, aby si děti mohly příběhy zařadit i geograficky - na přední a zadní předsádce jsou mapy.
Milá pozornost, kterou dostávaly děti v rámci projektu Už jsem čtenář - Knížka pro prvňáčka při první společné návštěvě knihovny.
Verše a říkadla zde představují jednotlivá zvířata z různých prostředí (na dvoře, v lese, v přírodě, ve městě, doma, v ZOO). Výtvarně to sice není úplně šálek mého čaje, ale oceňuji snahu nabídnout těm nejmenším reálné obrázky bez stylizací a že graficky je knížka příjemně jednotná. Dcera ji má moc ráda.
Veselá knížka pro všechny, kdo milují humor, poezii a výtvarné umění.
Útlý sešit s mixem pohádek různých autorů v měkké paperbackové vazbě, pro dětské čtenáře praktický maximálně snad jen jako jednorázové čtení do vlaku. Ilustrace Dagmar Ježkové jsou sice docela milé, ale celkové zpracování mne vůbec nenadchlo - ani po jazykové stránce nejde o nic jednotného. Zkrátka celkově jí chybí takové to důležité "knižní kouzlo osobnosti", specifické vyzařování. Jako by konzum dorazil už i k pohádkám - ze všeho nejvíc totiž připomíná časopis určený k rychlé devastaci.
Zvláštní knížka o ohni a popelu - a bytostech, které jim vdechují život. Daleko víc než Čtvrtkovo vyprávění mne v dětství zaujalo její nezaměnitelné výtvarné zpracování Stanislava Dudy. Spousta popelavě šedé a jiskřivě červenooranžových barev a děda s bolavým palcem, který je větší než dům - tahle zvláštní směs dávala v mých očích příběhu naprosto specifickou atmosféru. Knížku mám dodnes. Naše dítě ale moc nezaujala.
Novodobým zpracováním se pro mne z knížky bohužel vytratilo jakési těžko popsatelné kouzlo původních Sekorových komiksů - mám z knížky těžko popsatelný lehce klaustrofobický pocit a nějak tu nedokážu navázat na čtenářský zážitek z dětství s jiným vydáním (snad je to příliš těsným ořezem okolo obrázků - netuším). Byla jsem z ní trochu zklamaná, ale našemu dítěti se ohromně líbí a moc rádo se k ní vrací.
Originálně řešená dětská knížka sympaticky podporující samostatné myšlení. Moc se mi líbí obsahem i po výtvarné stránce.
Jedno z nejlepších hravých učení, jaké jsem v poslední době viděla. Dcera je z knížky či spíš pracovního sešitu nadšená - obsahuje pěknou porci duševní potravy v tak hravém, tvořivém a experimentálním hávu, že dítě snad ani nepozná, že se u toho něco učí. Skoro dítěti závidím.
Příjemná knížka pro malé začínající botaniky, ideální v začátcích se sběrem, určováním a lisováním rostlin - je schopná dát všemu řád i prostor. Obsahuje docela pestrou škálu našich nejběžnějších krásných rostlin i s popisy a texty a také volný prostor na vylisované originály.
Nebýt těch několika poťouchlých trpaslíčků, které ilustrátor (bůhvíproč) do knížky propašoval, připadala by mi naprosto dokonalá. Doporučuji všem nadšeným kytkomilům a botanickým začátečníkům zhruba od 4 let.
Promyšleně, krásně a moc prakticky udělaná útlá knížka, která mezi těmi o zvířatech pro mladší (i starší) školní děti asi dodnes nemá konkurenci - dítě perfektně a rychle získá potřebné informace o stavbě těla, výskytu, zvláštnostech a jiné základní údaje. Parádně využitelná při výuce (přírodověda, kreslení...).
Nenajdete v ní samozřejmě veškeré živočišné druhy světa, spíš jen takový milý základ nejznámější exotické zvířeny a jejich srovnání: gorila - orangutan - šimpanz... slon africký - indický.... lev - tygr - jaguár - levhart... velbloud jednohrbý - dvouhrbý.... lama - žirafa-okapi .... emu - pštros - nandu ... zebra - pakoně .... klokan velký - skalní .... lední - hnědý medvěd .... tuleň - tučňák - rypouš - lachtan .... nosorožec-hroch.
Knížku vydalo na přelomu 70. a 80. let východoněmecké nakladatelství i v české verzi a od těch dob vyšla ještě několikrát spolu s dalšími díly ze stejné edice ( Pozorování vodních živočichů, Pozorování zvířat na cestě, Pozorování zvířat v lese, Pozorování zvířat doma, na dvořa a v zahradě.). Je skvělá!
Tuhle bych asi nezařadila přímo do zlatého fondu dětské literatury a ilustrace, ale mezi současnými leporely je to i tak celkem příjemné zpestření - něco, co není o zvířátkách a zabývá se reálnými situacemi, které zná asi každé malé dítě. Nebýt nesmyslného typografova výběru podivného (a s ničím nesouvisejícího) ošklivě zdobného nadpisu na úvodní stránce, knížka by u mě získala pomyslných bodů daleko víc - ne, že by to caparti ocenili či ne, ale věřím, že knížky jsou opravdu první galerie a tak trochu nastavují laťku veškeré vizuální kultuře... a všechno se ukládá do podvědomí. Sotva slabikujícím čtenáříčkům nápis navíc může možná trochu zamotat hlavu. Nicméně i tak knížku doporučuji - od chvíle, kdy si všimnete, že Vaše dítě trápí podobné malé a velké strachy - je fajn si o tom promluvit a vědět, že v tom není samo. Že to jen strach mívá velké oči...
Knížka pro nejmenší čtenáře s reálnými obrázky, v pevných superodolných vazbách, které jsou příjemné na dotek. Malý formát se vejde tak akorát do ručky - graficky hezky vyvážené, nepřeplácané, doplněné výrazným jednoduchým čitelným písmem... Nakladatelství Rebo jich vydalo celou zdařilou edici.
Schovávačky, vykukovačky, odklápěčky a překvapení bývají v určitém období u dětí velký hit (nejen v knížkách)... Každá strana obsahuje nějaké šoupátko (s různými mechanismy pohybu)... a batole si až do konce knížky může nadšeně užívat společné hry na hledání, překvapování a objevování... Podobná leporela mívají ohromné nároky na odolnost kartonu a na řemeslné zpracování všech pohyblivých částí a tato knížka ze supersilného kartonu úspěšně prošla zátěžovým testem v batolecím období našeho dítěte, přestože byla jednou z nejoblíbenějších. Ve stejném duchu vyšlo také obdobné leporelo "Jsi tam, myšáčku?", které je neméně kouzelné a knížku skvěle doplňuje. Knižní drobnosti pro nejmenší na stejném principu jsem pro děti kamarádů občas vozívala ze zahraničí a ohromně mne potěšilo, když něco takového konečně vyšlo i u nás. Další vlnu podobných leporel vydávaných zde o fous později už ale bohužel hodnotím výtvarně i řemeslně daleko hůř. Tohle je jednička.