Ostrov, kde rostou housle přehled
Josef Brukner , * antologie , Pavel Šrut
Josef Brukner vybral a uspořádal do této knihy básně pro děti od evropských autorů jako je A. A. Milne, Lewis Carroll, Julian Tuwim, Bertolt Brecht, R. L. Stevenson... Malby zaujímají významné místo v knize, např. od Pabla Picassa, Paula Kleea, Marca Chagalla...
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ostrov, kde rostou housle. Přihlašte se a napište ho.
Kolem knihy jsem chodila celé dětství a ta zubatá obálka, mě vždy jen odradila. Knížku jsem vzala na milost až teď. Ve srovnání s dnešními knihami je neuvěřitelně pečlivě zpracovaná. Od úvodu, přes obrazovou stránku až po přehled autorů a překladatele. Nonsensová poezie není můj šálek čaje. Četla jsem postupně po pár stránkách, když byla chuť. Básně jsou pečlivě rozděleny do oddílů, většina mě bavila. Kniha je prezentována jako "pro děti". Moje děti (4a6 let) vůbec nezaujala. Navíc si myslím, že moderní umění děti neocení a ani se jim nelíbí. Beru to spíš jako "alibi", jak v nepříznivé době vydat západní autory. Překvapilo mě, že báseň "Kdyby" není Petra Skoumala, vůbec jsem to netušila. Nejvíce se mi líbily "hravé" básně. Titulní "Ostrov kde rostou housle" a třeba "Žirafa u fotografa". Určitě stojí za to vzít knihu do ruky, i když ji třeba jen prolistujete.
Ocenění knihy (1)
2000 -
Výroční cena Nadace Český literární fond
(Výroční cena za divadelní a rozhlasovou tvorbu)
Kniha Ostrov, kde rostou housle v seznamech
Nejsem jinak velký milovník poezie, ale tahle knížka mi vyloženě sedla. Dokonce jsem si z ní vybrala básničku na recitační soutěž. Básničky skvělé a výstižné.