m_friedlova m_friedlova komentáře u knih

Ptáci v trní Ptáci v trní Colleen McCullough

Nejdříve jsem viděla filmové zpracování (poprvé v dětství coby oblíbená minisérie mamky, následně jsem ji zhlédla z vlastní iniciativy před přečtením knihy). Při čtení jsem pak srovnávala rozdíly mezi filmem a knihou. Krásný, byť smutný příběh. Z knihy čtenář postavy lépe pochopí než z filmu díky propracovanosti jejich popisů a myšlenek. Popsané události čtenáře přimějí zapřemýšlet nad životem, jeho krátkostí a smyslem. Jsem ráda, že jsem si knihu koupila, jistě se k ní znovu vrátím.

07.07.2017 5 z 5

Skryté zlo Skryté zlo Sandra Brown

Jedna ze knih, od které jsem se nemohla odtrhnout a po dočtení mi bylo líto, že příběh končí. Skvěle napsáno - poutavě, napínavě, nepředvídatelně (alespoň pro mě). Kniha mě naprosto pohltila. První dílo této autorky, po kterém jsem namátkou sáhla v knihovně, a věřím, že ne poslední.

22.03.2018 5 z 5

Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Na příbězích Harryho Pottera jsem nevyrostla, mánie mě minula. Filmové zpracování jsem shlédla až zpětně před pár roky. V rámci letošní Čtenářské výzvy a tématu pohádkové knihy jsem díky kamarádce, která si do přečtených knih dala právě příběhy Harryho sáhla po této knize. Musím uznat, že příběh mě naprosto pohltil a hltala jsem každou kapitolu. Knihu jsem přečetla s nadšením a těším se na další díly. Za mě naprostá paráda i pro dospělé čtenáře.

04.08.2017 5 z 5

Žízeň Žízeň Jo Nesbø

Má první severská detektivka. Nesbø píše naprosto skvěle. Byť detektivky nepatřily do mých oblíbených knih, Nesbø mě touto knihou oslovil natolik, že si chci přečíst celou sérii o HH.

07.10.2017 5 z 5

Velmi osobní kniha o zdraví Velmi osobní kniha o zdraví Margit Slimáková

Knihu jsem četla na 2x, ne však proto, že by pro mě byla nezajímavá, jen na ni nebyly příhodné podmínky (běhala jsem kolem miminka a bylo málo času na čtení a soustředění se na čtený text). Na druhý pokus mě kniha naprosto nadchla. Je plná zajímavých a jednoduchých rad a informací, vše srozumitelně napsané, spoustu osobních zkušeností, což mě osobně se líbilo. Nemůžu tvrdit, že se ztotožňuji se vším na 100 %, nicméně množství informací mě inspirovalo a jsem ráda, že jsem si knihu koupila a mohu se k ní kdykoli vracet.

25.10.2020 5 z 5

Vánoční koleda Vánoční koleda Charles Dickens

Krásný nadčasový příběh, ze kterého by se všichni měli poučit a zamyslet se nad svými životy, co je v nich důležité a co nicotné.

11.01.2018 5 z 5

Harry Potter a relikvie smrti Harry Potter a relikvie smrti J. K. Rowling (p)

Pro mě ze všech dílů nejčtenější. Hltala jsem každou stránku. Naprostá paráda! Než začnu číst něco nového, musím nejdříve vše vstřebat.

25.08.2019 5 z 5

Ve jménu Gucci Ve jménu Gucci Patricia Gucci

Velmi čtivě napsaná kniha. Neskutečný příběh. O historii či existenci značky jsem se nikdy nezajímala, nicméně kniha mě zaujala. Tak silný příběh jsem nečekala.

07.11.2018 5 z 5

Běh života s úsměvem Běh života s úsměvem Zuzana Součková

Velmi sympatická kniha plná krátkých humorných příběhů. Četla se mi velmi snadno, lehce, v mnoha příbězích jsem viděla každodenní situace vlastního života.

06.10.2018 5 z 5

Švábi Švábi Jo Nesbø

Příběh byl pro mě napínavý až do konce, vraha jsem po nějaké době začala tušit, ale stále jsem přemýšlela, zda to bude on nebo ne. Rozjezd byl trošku pomalejší, snad půl knihy se vyšetřuje jedna vražda, byť je čtenář dopředu obeznámen, že Harry je specialista na sériové vrahy. Na konci (vzhledem ke všem Harryho zraněním) mi připadalo, že Nesbo dělá z Harryho nesmrtelného Chucka Norrise :D Chvílemi jsem ale také přemýšlela nad tím, zda je opravdu tak skvělý detektiv, nebo ne. Dávám 3 hvězdičky, 2 si nechávám v záloze pro další knihy (jsem zvědavá, jak se bude série o HH vyvíjet dál).

10.03.2018 3 z 5

Padesát odstínů temnoty Padesát odstínů temnoty E. L. James (p)

Kniha se mi líbila. Četla se mi velmi snadno a rychle. Pro mě příjemná odpočinková pohádka. Těším se na třetí díl.

10.01.2018 4 z 5

Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

K Saturninovi jsem se dostala až po nedávném shlédnutí filmu. Musím konstatovat, že Saturnin je velmi čtivá kniha a smála jsem se u ní od začátku až do konce. Těším se na pokračování od pana Macka.

20.12.2017 5 z 5

Pád Pád Simon Mawer

Příběh mě naprosto pohltil. Oblast horolezectví, do které je zasazen, mě nadchla. Velmi příjemné a napínavé čtení.

01.12.2017 5 z 5

Africká zima: V Jižním Súdánu s Lékaři bez hranic Africká zima: V Jižním Súdánu s Lékaři bez hranic Tomáš Šebek

Má první kniha od Tomáše Šebka. Pár kapitol mi trvalo, než jsem se sžila se stylem jeho zápisků (strohé, jednoduché, občas bych potřebovala významový slovník). Následně jsem hltala jednu kapitolku za druhou. Pěkná kniha o ne zrovna pozitivní africké realitě, o které se nám ani nezdá (žijeme si své životy bohaté na vše a stěžujeme si, jak nejsme spokojeni).

29.10.2018 4 z 5

Běž, chlapče, běž Běž, chlapče, běž Uri Orlev (p)

Kdo nezažije, nepochopí. Jeden z těch neuvěřitelných příběhů o přežití malého chlapce v době 2. SV. Zhýčkanci moderní doby by nepřežili ani týden. Snadno, lehce a rychle čitelná kniha na jedno/dvě odpoledne, psána nenásilnou nekrvavou formou. Nejsmutnější na všem je myšlenka, že příběh je dle reality.

15.04.2018 4 z 5

Dewey: Kocour z knihovny, který okouzlil celý svět Dewey: Kocour z knihovny, který okouzlil celý svět Vicki Myron

Obyčejně neobyčejný příběh přátelství člověka se zvířetem (kocourem). Autorka jednoduchým slovem a čtivou formou popisuje nejen život kocoura Deweyho, ale i svůj vlastní a sled událostí v městečku Spencer. Nevyhýbá se ani negativním životním událostem, v některých pasážích až příliš osobní. Je neuvěřitelné, co vše v nás dokáže vyvolat láska jednoho zvířete.

22.02.2018 5 z 5

Grey Grey E. L. James (p)

Po přečtení Padesáti odstínů pohled Christiana v podstatě splnil má očekávání. Ať jsou názory jakékoliv, mě se příběh líbí, zpracování je vskutku jednoduché a nenáročné, nicméně o to snadnější čtení vhodné jako proložení mezi náročnější literaturou. Pro mě mnohem lepší jak autorka Alexandra Potter se svými plitkými jednolitými příběhy.

27.01.2018 4 z 5

Netopýr Netopýr Jo Nesbø

I přes pomalejší start se mi příběh líbil. Plný zvratů a indicií, které čtenáře nutí přemýšlet kdo je vrah. Čtení komentářů si příště nechám až po dočtení knihy, abych nečekala, kdy se zmíněný děj stane :(

14.12.2017 4 z 5

S tebou už nikdy S tebou už nikdy Alexandra Potter

Má čtvrtá kniha od Alexandry, zřejmě na nějakou dobu i poslední. Mám pocit, že píše strojově dokola jedno a to stejné jen s drobnými obměnami. Zápasila jsem, zda knihu dočtu nebo ne.

21.10.2017 2 z 5

Mráz přichází z Hradu Mráz přichází z Hradu Michal Viewegh

Knihy Michala Viewegha mám ráda i díky jejich lehkému a rychlému čtení. U této to nebylo jinak. Tím, že zde používá reálná jména, člověk nad některými částmi přemýšlí, jak daleko/blízko je příběh od pravdy.

25.08.2017 3 z 5