MadlaBo MadlaBo komentáře u knih

Velká hra pokračuje Velká hra pokračuje Jurij Petrovyč Dold-Mychajlyk

Vynikající pokračování dokumentární knihy Dold-Mychajlyka "Velká hra". Potěšilo mě, že slavný rozvědčík Hončarenko-baron von Goldring nebyl odhalen a přežil. Bohužel takové štěstí neměl druhý slavný rozvědčík ("špion") doktor Richard Sorge-Ramsay, kterého Japonci půlroku před koncem války popravili. Čest jeho památce.

Velká hra Velká hra Jurij Petrovyč Dold-Mychajlyk

Vynikající dokumentární kniha i její další poválečný díl "Velká hra pokračuje", který jsem získala náhodně teprve v r. 2012. Ani ten
mě nezklamal, i ten je výborný. Vynikající je i filmové zpracování se Štefanem Kvietikem v hlavní roli. Rozvědčík Hončarenko (baron Heinrich von Goldring) měl štěstí, že jako jeden z tisíců nebyl odhalen a přežil. Další slavný rozvědčík ("špion") doktor Richard Sorge takové štěstí neměl, Japonci ho popravili. Čest jeho památce.

Kdo jste, doktore Sorge? Kdo jste, doktore Sorge? Vladimir Ponizovskij

Vynikající dílo jsem přečetla jedním dechem záhy po vydání. Musím však opravit Vaše označení "vedoucí pracovník mezinárodního komunistického hnutí",neboť tím nemohl být. Doktor Richard Sorge pracoval v utajení a navíc jako tiskový atašé německého velvyslanectví v Japonsku, kde ho Japonci odhalili a popravili půlroku před koncem války. Čest jeho památce. Jeho zásluhy byly oceněny vyznamenáním až v r. 1964.
Knihu mi opět připomnělo letošní vydání DVD "Proslulý špion Richard Sorge". Původni film "Kdo jste, doktore Sorge"
z r. 1961 je bohužel stále nedostupný.