mapet85 komentáře u knih
Väznená je ôsmou knihou zo série s vyšetrovateľom Willom Trentom, ktorý pracuje pre Georgijský vyšetrovací úrad. Príbeh sa začína nálezom mŕtvoly na stavenisku, ktoré patrí policajtovi Hardingovi, človekovi s pochybnou minulosťou. Situáciu komplikuje fakt, že telo sa našlo na pozemku muža, ktorý unikol trestu za znásilnenie. Navyše, prítomnosť veľkého množstva krvi naznačuje, že nemusí ísť o jedinú obeť.
Will Trent, s jeho bohatou a komplikovanou minulosťou, je zaujímavým a realistickým hrdinom. Vedľajšie postavy sú prepracované do hĺbky, či už ide o jeho spolupracovníčku Faith, partnerku – súdnu patologičku Sarah, alebo jeho nadriadenú Amandu, ktorá vie byť príjemná asi ako osina v zadku. Do deja zasahuje aj Willova manželka Angie, s ktorou má zložitý vzťah v štýle románu Kvety v podkroví. A čo ak stopy vedú práve k nej?
„Vo Willovej minulosti bolo toľko neoznačených hrobov, že ich prestal počítať.“
Autorka vyniká svojím vtipným a ostrým štýlom písania, plným trefných poznámok, ktoré ma pobavili, a skvele kontrastujú s temnými témami knihy. Aj keď sú kapitoly dlhé, vďaka dynamickým dialógom a skvelo napísaným a prepracovaným vzťahom medzi postavami sa kniha čítala veľmi dobre. A práve medziľudské vzťahy hrajú v príbehu výraznú rolu, čo robí príbeh ešte komplexnejším a pridáva mu hĺbku.
Hoci kniha miestami trochu stráca na dynamike, autentický popis procesných úkonov a detailne vystavaný dej, ktorý sa vyvinie do zaujímavých rozmerov udržia čitateľa v napätí a očakávaní. Autorka kombinuje detektívku a psychologický triler a ponúka prekvapivé zvraty, ktoré prichádzajú práve v momentoch, keď ich najmenej očakávate. Hoci je Väznená mojou prvou knihou od Karin Slaughterovej, nevadilo mi to – príbeh je dostatočne samostatný a pochopiteľný aj bez znalosti predchádzajúcich dielov série, keďže autorka nejaké veci aj objasňuje. Určite sa ale chystám prečítať aj ďalšie knihy od tejto autorky vrátane predchádzajúcich.
„... niekedy je bolesť taká silná, že jediné, čo vám pomôže cítiť sa lepšie, je ubližovať druhým.“
Za poskytnutie knihy ďakujem vydavateľstvu AKTUELL.
Doba je hektická, nároky sa zvyšujú, neustále sa za niečím naháňame, sme v strese, sťažujeme sa na to, ako ten čas beží. Jan Menděl nás v knihe Uprdelismus, ktorá nepochybne zaujme už svojím názvom, aj na základe svojich skúseností zo života poučí, ako sa stať správnym uprdelistom.
A čo to vlastne je? Byť uprdelistom neznamená byť nezodpovedný a ľahkovážny, ako samotný autor píše v úvode knihy, ide o to mať veci u p*dele správnym spôsobom, byť poctivý a svedomitý, len sa pri tom netváriť, akoby šlo o život. Uprdelizmus je filozofický koncept, humoristický a sarkastický pohľad na životný postoj, kedy je človeku „všetko jedno.“
„Uprdelista není apatický flegmatik, kterému je všechno jedno v tom smyslu, že se ani neobtěžuje vstát z postele nebo se o něco snažit. Urpdelista je člověk, ktoerý vše prožívá naplno, ale vědomě si volí, na co a jak bude reagovat, a neustále si udržuje zdravý odstup od všeho, co nemůže změnit.“
Autor rieši rôzne aspekty tohto postoja a jeho dopad na každodenný život a spoločnosť a rieši aj kontroverzné témy. Štýl je trefný a myšlienky a postrehy píše čitateľným, občas sarkastickým, ale aj vtipným jazykom, pričom prináša množstvo podnetov a ukazuje nám, že byť správnym uprdelistom je dlhý a náročný proces.
„V boji proti stresu je uprdelismus zcela klíčový. Musíme si uvědomit, že nemusíme brát vážně všechno, co všichni ostatní za vážné považují, a že se na spoustu věcí můžeme prostě vykašlat.“
„Mít věci u prdele neznamená, že se na všechno vykašlete. Neznamená to, že své dítě necháte růst jako dříví v lese. Znamená to pouze, že změníte svůj úhel pohledu a celý svůj postoj k věci.“
Miestami mi autor hovoril z duše. Je vážne na zamyslenie, ako veľmi riešime a trápime sa nad vecami, ktoré možno až tak neovplyvníme, alebo sa vyriešia oveľa jednoduchším spôsobom, ako si myslíme. Prvá polovica knihy ma oslovila viac než tá druhá, kde sme zašli do ezoteriky, či hypnózy a nie so všetkým som sa úplne stotožnil. Napriek tomu, ale Menděl ponúka zaujímavé rady, ako správne meditovať, vyčistiť si hlavu, či upratať si sám v sebe a pozitívne myslieť. Niekedy proste stačí chcieť, mať disciplínu a odhodlanie a dokážeme aj nemožné.
Ak hľadáte literatúru s netradičným prístupom a chcete sa zamyslieť nad absurditou každodenného života, knihu si prečítajte.
Dívky v ledu je prvou knihou zo série so zvláštnou agentkou Nikki Huntovou z FBI. Zocelená smrťou rodičov bojuje za spravodlivosť a pátra po sériových vrahov, čo je dôvod prečo ju povolajú k nálezu dvoch mŕtvych dievčat. Všetko totiž nasvedčuje tomu, že za vraždami stojí sériový vrah Mráz, ktorý ešte nie je dolapený. Spáchal ale zločin skutočne on alebo niekto telá len šikovne naaranžoval? A ako mohli dievčatá len tak zmiznúť?
„Mohlo by se zdát, že desítky obětí za osm let v téhle branži Nikki zocelí, pohled na mrtvé děti ji však pokaždé rozhodil. Stáhlo se jí hrdlo a ruce zaťala v pěst. Vrazi dětí zasluhují zatraceně vypečené místo v pekle.“
„Dívky ležely na boku tvářemi k sobě. Jejich trup částečně zakrývala tenká vrstva sněhu. Pod hýžděmi a kolem krku byly svázané roztřepeným hnědým lanem, ale zda je vrah spoutal před smrtí nebo až potom, to napoví až podlitiny. „Vrahovi se nejspíš nevešly do mrazáku, proto je takhle svázal.“
Húževnatá Nikki so svojím tímom začne napomáhať pri pátraní po vrahovi. Situácia je o to ťažšia, že zločiny sa stali v jej rodnom meste Stillwater v Minnesote, kde strávila mladosť a po prehýrenej noci našla doma svojich rodičov zavraždených. Vraha samotná Nikki usvedčila a je za mrežami, ale spáchal skutok skutočne on, navyše keď tlaky na obnovenie procesu vo svetle nových dôkazov silnejú?
Kniha sa mi ako celok páčila, je dynamická, súbežne sledujeme riešenie vrážd, ako aj narastajúce pochybnosti ohľadom vraždy Nikkinych rodičov pri stretnutiach s množstvom ľudí, ktorých pozná z detstva. Aj keď obsahuje niekoľko klišé a opakujúcich sa momentov, má spád, zvraty, je plná napätia a otázok. Autorka veľmi dobre vystihla psychiku hlavnej postavy, z pohľadu ktorej je celá kniha písaná, jej osobný život a traumy, boj s vynárajúcimi sa spomienkami na hrozný zločin a démonmi minulosti, ako aj zimnú a ponurú atmosféru miesta, kde sa zločiny stali, a kde každý každého pozná.
Samotný koniec sa mi zdal rýchly a všetko nebolo uzavreté. Ide ale o slušný začiatok detektívnej série a možno sa odhalení dočkáme práve v ďalších dieloch?
Za poskytnutie e-knihy ďakujem : Mystery Press
Autorka vo svojej prvotine zasadila dej románu do Ameriky, ocitáme sa v kľudnej mestskej štvrti, kde každý každého pozná, manželia ráno odchádzajú do práce, deti do škôl a ženy v domácnosti si užívajú chvíľky pre seba. Jednou z nich je Amanda, alebo Mandy, ktorá tu žije so svojím manželom Willom. S priateľkou Iris si zájde na jógu, na koláč, na nechty, či pedikúru, pravidelne sa navštevujú a užívajú si chvíľky pre seba. Jedného dňa sa k nim do ulice nasťahuje nová susedka Maddie a medzi ňou a Mandy vznikne priateľstvo.
Mandy nám vykresľuje príbeh zo svojho pohľad a postupne odkrýva svoj život, ako aj minulosť. Niečo sa totiž stalo pred desiatimi rokmi, čo zmenilo jej, aj manželov život od základov. Ale čo sa stalo? A kto je Maddie a prečo sa ostatným ľuďom nepozdáva? Sledujeme teda kapitoly zo súčasnosti, ale aj z minulosti a niekoľko kapitol aj z pohľadu Maddie.
Kniha ako taká je vystavaná pomerne slušne, obsahuje záhady, tajomstvá, množstvo otázok, napínavých situácií, ako sa na triler patrí. Vyzdvihnúť chcem psychológiu postáv a ich vnútorné pochody, ktoré boli dobre vykreslené. Čo mi ale vadilo bola prílišná naivita a zaslepenosť hlavnej hrdinky, ako aj nelogickosť niektorých rozhodnutí, podobnosť mien Maddie a Mandie, ktorá bola pre mňa občas pri čítaní mätúca, ako aj časté zmienky o rôznych chutných jedlách a koláčikoch (čo som v poďakovaní pochopil ).
Minářová ponúka zamyslenie sa nad otázkou, ako sa človek vysporiada so skutkami, ktoré v minulosti spáchal, s dôsledkami, ale aj s výčitkami svedomia. Na prvotinu ide o pomerne slušný aj keď predvídateľný triler, ktorý určite stojí za prečítanie a koniec možno nabáda na pokračovanie? A na záver, neverte všetkým fotkám, ktoré vidíte na Instagrame, lebo zdanie niekedy klame.
Martin Nedbal mal donedávna pokojný a harmonický život, úžasnú priateľku, všetko klapalo na jednotku. Prišla ale náhla zmena, na základe ktorej sa čitateľom rozhodol povedať svoj príbeh. Po úraze, ktorý zmení jeho život od základov, si totiž uvedomí, že začal vidieť duchov. Je to dar alebo prekliatie? A má táto nová skutočnosť v jeho živote hlbší význam?
Švec vytvoril zaujímavý príbeh bohatý na fantáziu so skvelou a tajomnou atmosférou, ponúka nechutné opisy, pri ktorých sa slabším povahám môže dvíhať žalúdok, rozpletanie záhadných udalostí, duchárčinu, k tomu trošku detektívky a sympatické postavy (až na výnimky). Zaujalo ma aj zasadenie deja do prostredia továrne, kde sa Martin zamestná, spoznáva nových ľudí, ale zisťuje, že tu niečo nesedí, pričom sa tu dejú zvláštne veci. Pri čítaní sa mi vynárali otázky, či je všetko pravda, alebo ide o fikciu a ako to vlastne celé je. Toto všetko sú faktory, ktoré mňa postupne vtiahli do deja a aj keď sa mi spočiatku udalosti, s ktorými sa hlavná postava potýkala zdali zvláštne a čakal som, čo si pre nás autor pripraví a aké bude vysvetlenie, prekvapil ma.
Rovnováha je písaná s ľahkosťou a výborným štýlom v ich-forme, čo jej len pridáva na autenticite. Jediné, čo by som trošku vytkol je anotácia, ktorá mohla byť kratšia, čím by sa docielil nejaký ten prekvapivý moment naviac. Ak ale máte radi mysteriózne príbehy s nádychom hororu, navyše z pera českého autora, prečítajte si.
Za poskytnutie knihy ďakujem vydavateľstvu : goldendog.
Máte radi advent a Vianoce ? Mne práve tento čas spríjemnila krásna poviedková zbierka od kolektívu autorov.
Rozmanité poviedky z rôzneho pohľadu, ktoré spájajú práve Vianoce, či už s riadnou dávkou romantiky, nad ktorou sa romantické duše rozplynú, duchárčiny, hororu, alebo aj nejakou tou kvapkou krvi, pri ktorých zamrazí, ale aj fantasy alebo opradené legendami, či postapokalyptické a dystopické, pri ktorých sa človek zamyslí. Poviedky, ktoré sa neodohrávajú len v Česku, ale prenesú nás aj do iných miest sveta, či už do ďalekého Japonska, Anglicka, či Francúzka a jedna dokonca do ďalekého vesmíru na inú planétu. A ich dej sa neodohráva len v súčasnosti, ale takisto aj v minulosti a rôzne vzdialenej budúcnosti.
Každá z poviedok mala niečo do seba. Osobne mám názor, že vyčariť na pár stranách plnohodnotný príbeh je dosť veľká práca a všetky poviedky boli viac-menej vydarené. Antológia ponúka zamyslenie sa nad hodnotami počas Vianoc, prehodnotenie svojho života a svojich skutkov, zastavenie sa, zblíženie sa z blízkymi, ale aj radosť z nájdenej spriaznenej duše, či na druhú stranu spomienky na tých, ktorí s nami za štedrovečerný stôl už nezasadnú. Poviedky o plnení najtajnejších prianí, o stretnutiach, ktoré možno nie sú také náhodné.
Myslím, že každý si tu nájde svoje a je to minimálne možnosť, ako spoznať aj tvorbu iných autorov, ktorých bežne nečítame.
Kniha je prvotinou plukovníka vo výslužbe a spoluzakladateľa NAKA. Príbeh nás zavedie do fiktívnej obce Híd na južnom Slovensku, kde je zavraždený bohatý podnikateľ, ktorému krátko pred smrťou podpália neznámi páchatelia vo firme niekoľko kamiónov. Šlo o mafiánsku popravu a vybavovanie účtov, alebo za zločinom stojí niekto iný ?
Na stránkach autor rozvíja spletitý príbeh. Kniha je písaná formou krátkych kapitol bez zdĺhavých opisov a číta sa veľmi dobre. Jednotlivé postupy policajnej práce sú veľmi dobre a detailne popísané a neznalému človeku sa preto môže ťažšie orientovať v jednotlivých zložkách polície, či už ide o operatívu, vyšetrovateľov, okresných, či krajských riaditeľov. Na druhú stranu to však knihe dodáva na uveriteľnosti a vidieť, že autor svoju dlhoročnú prax a skúsenosti v rôznych zložkách policajného zboru pretavil do tejto knihy.
Popri vyšetrovaní vraždy nahliadneme aj do najvyššej politiky, blížiace sa parlamentné voľby, rozdeľovanie kresiel, zákulisné machinácie, v ktorých má ruky aj podsvetie, čo vyšetrovanie môže ovplyvniť. Ale môže sa toto skutočne diať ? A na našom krásnom malom Slovensku ? Ale veď podobnosť je čisto náhodná, ako aj autor sám v úvode knihy píše.
Názor si musí každý urobiť sám. V knihe sú dobrí aj zlí policajti, poctivci, ktorí drú za každú cenu, aby dosiahli spravodlivosť. No a podarí sa im zvíťaziť ? Alebo budú mať navrch kriváci a dosadené bábky v nástrojoch vyšších síl ?
Štýl písania je veľmi dobrý, až je ťažké veriť, že Peter Šloser si predtým ako sa pustil do písania, musel vyhľadať ako sa kniha vlastne píše. :) A určite sa mu to podarilo. Moje srdce si získal a teším sa na ďalšie kúsky, ktoré si určite rád prečítam.
"Už ako policajtka som mala podozrenie a vnímala situáciu tak, že viacerí bývalí, ale aj súčasní politici neslúžia ľuďom, ktorí si ich zvolili v demokratických voľbách. V skutočnosti sú zaplatení silnými osobnosťami stojacimi v pozadí. Toto moje podozrenie sa umocnilo, nadobudlo kontúry a premietlo sa do reality nielen ako fikcia, ale tvrdý fakt. Čím dlhšie sa pohybujem v politickom prostredí, nechcem povedať až v zapáchajúcom politickom bahne, tým viac sa stále presviedčam, že okrem rozkrádania štátneho majetku sa naša krajina po páde železnej opony postupne, ale jednoznačne predáva oligarchom."
"To, k čomu nás nútia, hraničí s ich trestným stíhaním. Snažia sa u nás vytvoriť úderku, ktorá bude vyrábať konšpirácie a vymyslené dôkazy na nepohodlných policajtov, ktorí však v skutočnosti nič protizákonné nespravili. Len sa ich treba zbaviť, pretože niekomu stúpili na otlak."
Vo štvrtom dieli zo série tentokrát do mesta príde filmový štáb natáčať reality show a do toho sa stane autonehoda, ktorú Patrikov tým vyšetruje aj s novou posilou. Napriek tomu, že autorka si drží svoj štýl čítania, kniha je nenáročná a veľmi dobre sa číta, musím sa priznať, že prípad bol pomerne priehľadný. Viac ako jeho riešenie, ako aj celé dianie okolo reality show, ma zaujímali osudy hlavných postav, aj keď, tie mi začínajú trošku liezť na nervy, navyše aj s občasnými zvláštnymi dialógmi a správaním postáv. Pre mňa najslabší diel zo série, ale určite dávam šancu ďalším knihám. :)
Mats Krüger trpiaci strachom z lietania nasadá v Buenos Aires do lietadla, aby o 13 hodín pristál v Berlíne a bol nápomocný svojej dcére Nele, ktorá má čoskoro priviesť na svet dieťa. Všetko však zmení psychopat, ktorý Nele unesie, pričom cenou za jej záchranu je pád lietadla, v ktorom sedí práve Mats.
Oproti predchádzajúcim knihám, ktoré som čítal – Balík a Pasažier 23 – je táto kniha trošku iná, nepovedal by som, že slabšia, možno skôr príbehovo najreálnejšia. Sledujeme tu viacero dejových línií, či už z pohľadu Matsa alebo Nele a autorové zvraty na konci krátkych kapitol sú už pre mňa povestné.
Na autorovi sa mi vždy páči, že podkladom sú reálne udalosti, na ktoré svojimi knihami takpovediac upozorňuje. V tomto prípade je to ako asi viete pád lietadla nemeckej leteckej spoločnosti Germanwings v roku 2015. Takisto sa mi páči, že na konci každej knihy sa autor okrem poďakovania všetkým, ktorí okolo neho pri písaní knihy stáli, venuje pár slovami aj svojim čitateľom.
Prečítajte si, uvidíte čo všetko možné autor pospájal a urobte si názor. :)
Moja prvá kniha od autorky a napriek tomu, že je druhá zo série, nevadilo mi to. Príbeh je veľmi zaujímavý a štýl autorkinho písania špecifický a pomerne originálny. Napriek tomu, že kniha nie je rozdelená do kapitol, obsahuje aj prepisy výsluchov a vypočúvaní, nákresy a popisy miesta činu, správy z novín, ktoré s riešeným prípadom súvisia, či smsky. Pre mňa milé prekvapenie, aj keď postavy príliš sympatické neboli a pôsobili skôr chladne. Prípad je ale rovnako zaujímavý a rozuzlenie pre mňa nečakané, takže určite stojí za prečítanie. Nikto proste nie je taký nevinný ako sa zdá. :)
Kľúčovým svedkom Horst uvádza na scénu vyšetrovateľa Williama Wistinga, pričom ide o príbeh inšpirovaný skutočnými udalosťami. Pre mňa je to v poradí druhá kniha od autora. Štýl písania je priamočiary, vyšetrovanie prípadu sa uberá jedným smerom bez zbytočných odbočiek a scén vyvolávajúcich senzáciu, čo je v poslednej dobe u severských detektívok skôr výnimočné. Ako som spomínal aj pri predchádzajúcom komentári, autor sa opiera o svoje skúsenosti vyšetrovateľa, čo dodáva knihe punc uveriteľnosti. Na druhej strane je hlavná postava nemastná-neslaná, nevytvoril som si k nej vzťah a celkovo kniha pôsobí skôr nudným dojmom. Napriek tomu ma to neodrádza od čítania celej série. :-)
Bohové Gothamu sú detektívkou, ktorá nás zavedie do New Yorku, do obdobia 19. storočia. Začínajúci a formujúci sa policajný zbor musí okrem nedôvery obyvateľov čeliť prípadom znetvorených detských tiel. Prípad riešia aj hlavné postavy – Timothy Wilde a jeho brat Valentino. Autorka výborne zachytila atmosféru a život ľudí v New Yorku, nezhody medzi katolíkmi a protestantmi, dobové reálie. Prípad bol pomerne zrozumiteľný. Kniha je ale poprepletaná na mňa veľkým počtom vsuviek, rovnako je veľký priestor venovaný rozoberaniu nepodstatných vecí, čo na mňa pôsobí ako umelé naťahovanie deja.
Musím podotknúť, že knihu som počúval ako audioknihu – moja prvá kompletná a vďaka prevedeniu herca Martina Písaříka, ktorý jej dodal šmrnc a iskru som bol veľmi rýchlo vtiahnutý do deja. Odporúčam a určite si vypočujem aj pokračovanie Lovci vran. :-)
Príbeh o dvoch poľských sedliakoch – otcovi a jeho dcére, ktorí sa vydávajú na ďalekú cestu za „Veľkú mláku“ hľadať lepší život. Podarí sa im to ? Autor popisuje nástrahy, s ktorými sa táto dvojica stretáva po príchode do nového, veľkého a neznámeho sveta, či už sú to kultúrne a jazykové bariéry, sveta kde vám nemá takmer kto podať pomocnú ruku. Útla knižka aj o tom, že v Amerike to nie je možno také ľahké, ako sa na prvý pohľad môže zdať a nedá nám nepomyslieť na našich predkov, ktorí sa podobne ako táto dvojica vydali „Za chlebom“.
-Mariša!
-Čo?
-Vidíš?
-Vidím.
-A čuduješ sa?
-Čudujem.
Predstavte si, že Vám každodennú monotónnu cestu vlakom do práce či do školy spríjemní človek, ktorý nahlas číta. Na túto úlohu sa podujal mladý Parížan trpiaci komplexom zo svojho mena - Ardlo Buret. Je to človek nie veľmi spokojný so svojím životom, ktorý má len za hrsť priateľov medzi ktorých patrí aj jeho rybička. :-) Jeho práca spočíva v likvidovaní starých kníh v nesympatickom stroji, z ktorého sa mu po skončení pracovnej doby niekedy podarí uchmatnúť rôzne úryvky, ktoré potom prednáša na svojej ceste vlakom o 6:27 nadšeným poslucháčom.
Je to kniha nielen o Ardlovi, ale aj o jeho cholerickom šéfovi sediacom vo svojej slonovinovej veži, asistentovi Brunnerovi, o Giuseppem, vrátnikovi vyjadrujúcom sa v alexandrínoch, či Juliette píšucej si svoj denník.
Kniha je plná trefných a vtipných hlášok, zážitkov nielen hlavného čitateľa s originálnymi pasážami, je o ľuďoch okolo nás, o ich pozorovaní a správaní, o hľadaní (nielen stratených nôh :-)) a nájdení a jej koniec nabáda na pokračovanie, ktorého sa možno raz dočkáme. :-)
Po napínavých udalostiach prvého dielu hrá svoju „Hru o tróny“ 5 kráľov. Ktorému sa podarí zvíťaziť a komu bude patriť koruna ?
Ak bol prvý diel tejto fenomenálnej ságy výborný, tak druhý diel je vynikajúci. Martin má nekonečnú fantáziu, skvelý štýl písania, ktorý nenudí a je absolútne nepredvídateľný. Dobre známe kapitoly písané z pohľadu hlavný postáv sa nám rozšíria o ďalšie nové, ktoré dej ešte viac obohatia. Každá kapitola má svoju úžasnú atmosféru a dokonca aj pri písaní vážnejších dialógov vás autor s úplnou nenútenosťou rozosmeje. A to najmä pri kapitolách s Tyrionom. :-) Martin vytvoril úžasný svet so skvelými postavami, vďaka ktorým sme „rozlezení“ po celých Siedmich kráľovstvách a nielen tých, spoznávame históriu, kultúru, náboženstvá či nové prostredia a všetko je to písané tak realisticky, že máte pocit, že sa toto všetko určite stalo. :-) Kniha je plná akcie, nečakaných zvratov, napätia, bojových scén a intríg, nikdy neviete, komu vlastne veriť.
Opäť musím pochváliť slovenské spracovanie knihy - krásna obálka, ornamenty pri každej kapitole, prehľadná mapka a takisto aj kvalitný preklad. Vidieť, že si vydavateľstvo Tatran dalo skutočne záležať.
Dej skončil otvorene na všetkých frontoch a človek má chuť hneď siahnuť po pokračovaní. :-) Ak som prvému dielu dal 5 hviezdičiek z 5, tak druhému pomyselne udeľujem 6 z 5. :-) Je to klenot v žánri fantasy.
„Trpaslíci sú boží žart...“ (Tyrion Lannister) :-)
Moja prvá skúsenosť s touto nórskou spisovateľkou, avšak desiaty prípad s inšpektorom Konrádom Sejerom. Kniha začína „nevinným“ žartíkom, ktorý nie je jediným. Žartíky pokračujú a naberajú na intenzite.
Štýl písania je priamočiary, bez zbytočných vsuviek, kniha sa rýchlo a dobre číta a dej plynie rýchlo. Postava Konráda Sejera je veľmi sympatická, ľudská, súcitná a všímavá. Kniha je písaná najmä z pohľadu obetí žartíkov, pričom inšpektor vystupuje skôr ako vedľajšia postava. Dozvedáme sa niečo z jeho súkromia, avšak žiadna spojitosť s príbehmi z predchádzajúcich kníh tu nie je, takže nič z predošlých prípadov nie je prezradené - preto ju môžete bez obáv čítať. :-)
Už od začiatku knihy je jasné, kto je vrah, autorka skvele vystihuje psychiku postáv. V podstate môžeme knihu nazvať sondou do duše chlapca, ktorému nebol dopriaty dostatok lásky, pričom tento komplex si rieši spomínanými žartíkmi - tie majú niekedy nečakané dôsledky. Koniec je zaujímavý a je na zamyslenie. :-)
Pre mňa jedno z najlepších diel, čo som od severských autorov čítal. Hodnotím ho štyrmi silnými hviezdičkami (tú piatu si nechávam pre prípadné ďalšie autorkine diela :-)).
V druhej knihe s policajnou inšpektorkou Malin Forsovou tuhé mrazy vystrieda horúce leto. Hneď v úvode knihy sa nám otvára prípad týrania a zneužívania mladých dievčat, ktoré sú vo veku Malininej dcéry a honba za šialeným vrahom sa rozbieha.
Je až neuveriteľné, ako sa autor vie zamerať na úplné zbytočné veci, nemožno mu však uprieť peknú poetickosť a vystihnutie atmosféry a prostredia. Avšak takmer na každej strane nás zahlcuje vetami o tom, ako je v Linköpingu teplo. Nebyť týchto miestami už trápne pôsobiacich poznámok, kniha mohla byť minimálne o 30 strán kratšia. :-) Takmer do polovice knihy sa prakticky nič nedeje a celý policajný tím pôsobí ako partička amatérov, pričom celé vyšetrovanie je nesystematické a prebieha štýlom: „Aha, skúsme ísť ešte raz za touto osobou, možno nám povie nejaké ďalšie dve múdre vety. A teraz skúsme ísť sem a teraz zase naspäť, možno nám ešte niečo tají.“ Tím sa tvári ako horlivo maká, dokonca aj po víkendoch, a dokopy nič nevedia. Možno je to spôsobené zaparením mozgov a neschopnosťou myslieť v dôsledku neustáleho a neutíchajúceho tepla. :-D Zápletka je navyše trošku zvláštne postavená, rovnako aj stopy, ktoré sú pri vyšetrovaní nájdené.
No a do toho postava Malin, ktorá je dosť nesympatická, nevyrovnaná a zakomplexovaná osoba. Vyfarbuje sa hneď na prvých stranách ako alkoholička, osoba, ktorá nevie čo chce, na jednej strane túži po svojom exmanželovi a o pár riadkov nižšie sa váľa v posteli s novinárom Danielom Högfeldom. Takže veta z titulnej stránky, že Malin je najtalentovanejšou policajtkou Švédska, bol asi len taký vtip na úvod. :-)
Celkom som si ale obľúbil postavu Waldemara. Jeho veta : „ Ku.., tu to ale klouže.“ je pre mňa pamätnou. :-)
Napriek tomu, druhá polovica knihy plynie pomerne rýchlo a koniec je dosť akčný, pre mňa oveľa lepší ako záver prvej knihy, pričom vraha som podobne ako v prvej knihe uhádol. Jablká často spomínané v prvej knihe sa tu až tak často nevyskytovali, avšak vyvažovalo ich neustále opakovanie toho, ako je horúco a neznesiteľne. :-) Za mňa hodnotím troma hviezdičkami a som zvedavý, čím nás Mons prekvapí v tretej knihe – Podzimní vražda (snáď nie neustálym padaním listov zo stromov :-D).
Kniha Metro 2033 ruského autora Dmitryho Glukhovského je postapokalyptické sci-fi odohrávajúce sa v útrobách moskovského metra, ktoré sa od základov zmenilo. Nie je to tradičné metro, ktoré vás odvezie súpravou z jednej stanice do druhej, je to metro, kde po tom, ako sa zemský povrch stal neobývateľným v dôsledku jadrových výbuchov, našli útočisko a svoj nový život tisícky ľudí. A práve život v tomto metre spoznávame očami hlavného hrdinu Arťoma, ktorý sa vydáva na misiu, pri ktorej spoznáva, ako to funguje na jednotlivých staniciach metra, kde sú zaužívané nové pravidlá, zákony, kde fungujú federácie a konfederácie, rôzne vierovyznania či ideológie a stretáva sa s nástrahami tunelov spájajúcich tieto stanice.
Metro 2033 je kniha, kde sa akčné a niekedy trošku prehnané pasáže striedajú s filozofickejšími pasážami nútiacimi čitateľa zamyslieť sa nad tým, kam až konanie ľudí môže zájsť. Je to kniha s originálnym námetom a zároveň aj pomôcka ako trošku spoznať moskovské metro, k čomu napomáha aj mapka v úvode knihy. Na základe knihy vznikla aj počítačová hra.
Knihu odporúčam a kvôli občasnej rozvláčnosti a nezáživnosti hodnotím štyrmi slabšími hviezdičkami. :)
"A smrť je úplne blízko, ak zastaneš a počkáš chvíľu, zlovestný víchor ťa doženie, zvalí a roztrhá na drobné kúsočky. V zlomku sekundy zmizneš z tohto sveta, neprirodzene rýchlo zmĺkne tvoj predsmrtný výkrik..."
"Človek nesmie myslieť na to, že zomrie. Ináč sa môže zblázniť. Iba jedno zachráni človeka pred šialenstvom - nevedomosť. Život odsúdeného na smrť, ktorého popravia o rok a on o tom vie, život smrteľne chorého, ktorému doktori povedali, koľko času mu zostáva, sa odlišujú od života obyčajného človeka iba v jednom: tí prví presne alebo približne vedia, kedy zomrú, a obyčajný človek sa nachádza v nevedomosti, a preto sa mu zdá, že môže žiť nekonečne, hoci nie je vylúčené, že na druhý deň nezahynie pri nehode. Samotná smrť nie je strašná. Strašné je čakanie na ňu."
Chlapec Nikto je chlapec odtrhnutý od rodičov, ktorý prešiel náročným výcvikom, aby sa z neho stala osoba bez identity, špión a zabijak vyškolený na plnenie misií zadaných Programom, človek bez emócií, názoru a s nemožnosťou rozhodovať sa. Avšak čo ak sa predsa len na povrch prederú dávno zabudnuté a v zákutiach mozgu ukryté city ? Ovplyvní to dajako prebiehajúcu misiu ? To je prípad hlavnej postavy.
Kniha sa číta ľahko, kapitoly sú krátke a písmo riedke. Niekedy som mal pocit, že viac listujem ako čítam. Opäť je to jedna z kníh určená pre teenagerov (dajaký ten boj, láska, školské prostredie), aj keď koniec ma trošku prekvapil. Nebolo to zlé, ale pre mňa len príjemná oddychovka, taká detská verzia Hitmana. :-)
Kniha Ozveny mŕtvych (v češtine Mlhy Olandu) je prvou knihou z tetralógie odohrávajúcej sa na švédskom ostrove Oland. Autor nás hneď v úvode zoznamuje s postavou Júlie, matky, ktorá sa vydáva po dlhých rokoch znova pátrať po svojom synovi, ktorý sa stratil práve na tomto ostrove.
Kniha je dobre štrukturovaná, striedajú sa kapitoly zo súčasnosti aj minulosti. Je písaná nenáročným štýlom, kde sa strieda priama reč (s občas trošku netypickými dialógmi) a opismi Olandu a počasia vládnuceho na tomto ostrove. Je teda určená aj pre nenáročneho čitateľa. Takmer každá kapitola je ukončená napínavou pasážou a ku koncu je knihu ťažké odložiť, napätie jej určite nechýba.
Ak by som knihu porovnával s ostatnými „severskými“ detektívkami, tak musím uznať, že dej je o triedu nižší v porovnaní s knihami od Jo Nesba. Na druhú stranu je kniha uveriteľná narozdiel od prehnaných až trápne smiešnych pasáží v knihách od Keplera (Hypnotizér, Zmluva podľa Paganiniho). Takže je to taký zlatý priemer a určite odporúčam. :)