Mafiánska poprava? přehled
Peter Šloser
Páchateľ neznámy série
1. díl >
Prvotina bývalého policajta Petra Šlosera nás zavedie do fiktívnej pohraničnej dediny Híd, kde sa odohráva príbeh, ktorý vychádza z reálnych udalostí. Oveľa významnejšie veci s dosahom aj na vyšetrovanie vraždy sa však odohrávajú v hlavnom meste, kde biele goliere rozhodujú o tom, či do správnych kresiel zasadnú správni šéfovia, ktorí pôjdu vrahom po krku, zatiaľ čo iní sa stretávajú s mafiánmi na pumpách a berú od nich hotovosť. Autor neopisuje len reálne zákulisie zločinu a (ne)schopnosť štátnych zložiek bojujúcich proti nemu, ale aj prepojenie úplatných politikov na krivých policajtov a mafiu. Všetko, čo pri vyšetrovaní mafiánskych vrážd a iných zločinov vnímal svojimi zmyslami, podáva formou, ktorá je nespojiteľná s realitou.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mafiánska poprava?. Přihlašte se a napište ho.
Hodnotím pouze jednou hvězdičkou. Knihu jsem odložil v momentu, kdy ministrně vnitra již po třetí prohlásí, že na to prdí, čemuž předcházel zdlouhavý popis její kanceláře. Představa prdící dámy mě do knihy nezapadá a některé dialogy mi přišly zbytečné. Děj se vleče a ve srovnání s Dominikem Dánem je tento spisovatel pan Nikdo. Další jeho 2 knihy už číst nebudu, definitivně jsem jej odpískal.
Mafiánska poprava? je mojou prvou prečítanou šloserovkou. Hoci som ich na knižných pultoch registrovala už dlho, k ich prečítaniu som sa dostala až vďaka knižnej štafete.
Dej príbehu sa odohráva v malej pohraničnej dedine Híd. Začína sa podpálenými kamiónmi a výbuchom auta podnikateľa Imricha Takácsa. Tento prípad si kompetentní prehadzujú ako horúci zemiak. Pri jeho ne/vyšetrovaní sa stretávame s rôznymi typmi policajtov - leniví, skorumpovaní, s pokriveným charakterom, či ohnutým chrbtom, hlúpi, no aj tí spravodliví, čestní, pre ktorých je pravda na prvom mieste.
Vyšetrovanie prípadu naberá grády až príchodom Vila Stracha, Oskara Hermana a ministerkinej sestry Emy Harisovej.
Tipy na možného páchateľa som mala dva, jeden mi nevyšiel vôbec a jeden v podstate čiastočne.
V knihe bolo aj veľa vtipných momentov a hlášok, ktoré pobavili :)
Páčilo sa mi záverečné zhrnutie v epilógu, kde nám autor odkrýva, čo sa dialo neskôr a ako skončili niektoré postavy.
Pri čítaní knižky som mala najskôr zmiešané pocity. Chýbalo mi tam svižnejšie tempo a napätie, na aké som zvyknutá pri ,,bežných" krimi. Neskôr som si uvedomila, že ona ani nepatrí do ,,bežnej" krimi, zaslúžila by si vlastnú kategóriu :)
Mafiánska poprava? je akýmsi pomyselným zrkadlom toho, ako veci na Slovensku (ne)fungujú - zdĺhavé vyšetrovania, prieťahy, dôležitosť ,,dobrých" štatistík, vplyv volieb na políciu - dosadzovanie svojich ľudí na kľúčové miesta, vplyvní politici, ktorí určujú tempo a smer vyšetrovania prípadov, korupcia, mafia...
Keby bolo pravdou len mizivé percento toho, čo sa v knihe dialo, Slovensko má vážny problém. Obávam sa však, že tej pravdy tam bolo, žiaľ, oveľa viac :-/ :(
Ďakujem veľmi pekne za možnosť prečítať si knižku autorovi Petrovi Šloserovi, ktorý ju poskytol do štafety a jej organizátorke Lucii Svobodovej :)
„Policajné štatistiky sú ako bikini. Odhalia pre niekoho veľa, pre niekoho málo, ale vždy iba toľko, ako chcel sám autor.“
Ocenění knihy (1)
2019 -
Panta Rhei Awards - Knižná múza
Kniha Mafiánska poprava? v seznamech
vraždy mafie policie korupce politici slovenská politika organizovaný zločin slovenská mafie vyšetřování mafiánské praktiky
2019 | Mafiánska poprava? |
2020 | Polícia v rukách mafie |
2021 | Policajná chobotnica |
2022 | Spolok Judášov |
2022 | Hlava ako dôkaz |
Tu sa musím priznať, že som váhala, či v knihe pokračovať alebo nie a koľko hviezd dať.
Politikárčenie nemam rada v živote a tobôž nie v knihe, ktorá je ešte aj podľa skutočnosti. Táto téma má vytáča do neskutočných vyvrtiek už len preto koľko ľudí z vyšších miest sa dá podplatiť zametajú sa stopy, vinny su na slobode nevinny mŕtvy a oni ich beru len ako zbytočný kus...No vedela by som sa opäť rožeraviť do biela!
Každopádne táto kniha je presne o tomto, ktorá strana aa zvolí do parlamentu a ktorá sviňa nam bude vládnuť, podľa koho pravidiel sa budeme riadiť a o čo všetko opäť prídeme.
Tu sa "našťastie" vláda dostane do rúk tým lepším - zatial, pretože v ďalších častiach sa môže ukázať, že to bude rovnake svinstvo ako u ostatných.
Ale tu ide hlavnému o to vyriešiť vraždu svojho priatela, takže dá na slovo ineho priateľa a dosadi na post ministra ženu - policajnú riaditeľku, ktorá ma "gule" a zatočí s každým zmetkom a je jej jedno kto je ten dotyčný zač!
Ano, ano tu sa mi kniha začala páčiť, spravodlivosť dosiahne svoje a tím vyšetrovateľov, ktorých na to určí sú správny týpci, ktorý idú za svojim a ničoho sa neboja, ani keď ide o dvojicu mafiánov, ktorý strašia celé mesto.
Takže celkovo knihu hodnotim 5*/5, pretože nemôžem mojím vnútorným odporom znehodnotiť knihu, ktorá bola skvelá.
Viem, že pri "Šloserovkách" to budem mať zrejme ťažké ale verím tomu, že sa vždy nájdu ty správny ľudia, ktorý sa nebojácne vrhnú do boja proti korupcii.