markulina711 komentáře u knih
Fusky úzký! To zas bylo napínavé jak kšandy. Už to chvilku vypadalo na vaflovou hostinu, ale nakonec se grilovaly párečky z Trondelagu.
Trošku nastavována kaše,ale v porovnání s mnohou dnešní literaturou pro děti hodně nadprůměrné čtení a navíc opět vynikající ilustrace.
Prvnímu dílu se to jen blíží. Spíš než rejdění po zámku by nás bavilo zžívání Herkula s venkovem.
V rámci čtenářské výzvy jsem četla už podruhé. Po téměř čtvrtstoletí už mě to tak nenadchlo. Ale pořád lze tvrdit, že je to nadstandardní výběr článků. Spektrum osobností je poměrně široké. Některé ovšem z těch jízlivých reportáží nevycházejí zrovna nejlíp. Fanouškům Kurta Cobaina doporučuji nečíst poslední kapitolu.
Na rozdíl od prvního dílu se odehrává v krátkém časovém úseku 1812-1814. Mnohem více než historii rozvětvené rodiny Turnerů podává snahu separatistického hnutí několika spojených států. Kdo čekal po prvním dílu nášup,bude zklamán. Doporučila bych číst jako samostatný historický román,ne jako druhý díl. Pak je výborný.
Rozjíždělo se to slibně,ale potenciál autorka promrhala. Konec byl jako ušitý narychlo na koleně. Jako kdyby měla v plánu určitý počet stran a horko těžko se do toho snažila vejít. Škoda. Ilustrace jsou parádní. Děti zaujala i básnička na konci každé kapitoly.
Hodně syrové líčení počátků chirurgie, včetně podrobného popisu tehdy možných operačních zákroků bez umrtvení. To mě nadchlo,míň už rozmíšky několika generací spřízněných rodin Turnerů a Devreyů. Naštěstí poslední část knihy poutavě a barvitě popisovala americkou válku za nezávislost. Dám tomu ještě šanci a zkusím další díl. I když tady mi teda žádná postava k srdci nepřirostla.
Po Gabrielovi návrat na zem. Než jako pokračování doporučuju číst jako samostatnou knihu. Sice sledujeme příběh jeho dcery,vnuček a pravnuček,ale způsob vyprávění je už jiný. A točí se pořád v kruhu jedno schéma - silná ženská hrdinka opakovaně terorizována ať už manželem nebo otcem. Takový výkvět mužských kreatur aby pohledal. Knihu jsem dočetla jen ze zvědavosti,zda alespoň jedna mužská postava obstojí.