Martina291086
![Návrat prince Návrat prince](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13469/navrat-prince-13469.jpg?v=1238090768)
Z tohoto dílu jsem byla lehce na vážkách. Miluju Skotsko a jeho historii, ale v této knize se mi to moc nelíbilo. Dějová linka zajímavá, ale buď bylo něčeho moc nebo málo. Rozhodně škoda.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zrádné sny Zrádné sny](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13470/zradne-sny-9ay-13470.jpg?v=1570606957)
Oproti předchozímu dílu značné oživení. Historické události podané zajímavou formou, čtivé, poutavé a čtenáři nabízející pohodový zážitek. Oceňuji výborně vyvážené reálné historické situace a špetku přijatelné fabulace.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tundra a polární oblasti Tundra a polární oblasti](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249108/tundra-a-polarni-oblasti-p3D-249108.jpg?v=1431370994)
Opět bych se opakovala. Poutavě napsané informace vhodné pro celou rodinu, krásné fotografie a celkově zajímavý obsah.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Řeky Řeky](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249109/reky-249109.jpg?v=1431371662)
Opět velice povedené provedení knihy o zvířatech. Krásné fotografie a spousta informací vhodných pro všechny věkové kategorie.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Savany Savany](https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87755/savany-87755.jpg?v=1315338022)
Málokdy mě literatura o zvířatech tak zaujme, že si ji se synem čteme oba dva a opakovaně. Máme rádi zvířata a tato série je opravdu povedená. Zajímavosti napsané čtivou formou a přitom nemáte pocit "nalejvárny na sílu". Opravdu povedená série.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hlubina Hlubina](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29774/hlubina-29774.jpg?v=1265132577)
Nějak se mi k této knize nedostávají správná slova... Námět rozhodně zajímavý s potenciálem, ale film o pár stupňů lepší. Rozhodně bych ještě víc propracovala konec.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Čelisti Čelisti](https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59300/celisti-59300.jpg?v=1294691908)
Opět srovnání knihy a filmu. Když pominu odlišný konec, je to celkem vyrovnané. Ovšem, film si pustím kdykoliv ráda, ale knihu si hned tak znovu nepřečtu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Katova vinice Katova vinice](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34509/katova-vinice-Qhi-34509.jpg?v=1597828759)
Vyvrcholení celé série v podstatě stojí a padá na vztahu otec-syn. Dějová linka věnovaná Lichtenštejnovi mě nenadchla, ale víc na mě zapůsobil vztah Jana Mydláře a vnučky.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Bašta slávy Bašta slávy](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13471/basta-slavy-13471.jpg?v=1238091040)
U tohoto dílu jsem byla lehce zklamaná. Dějová linka Stanislava Lesetinskeho mě moc nenadchla a některé části byly zdlouhavé. Stylisticky stejný standard, na který jsem zvyklá a očekávala jsem jej. Ale stále platí, že kniha si může najít své věrné čtenáře.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Géniové XX. století – kniha první Géniové XX. století – kniha první](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/263991/geniove-xx-stoleti-263991.jpg?v=1442072968)
Po dlouhé době literatura faktu napsaná čtivě a spádově. První díl navnadil a čtenáři předal spoustu zajímavých informací příjemnou formou.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Královský vězeň Královský vězeň](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13472/kralovsky-vezen-13472.jpg?v=1238091158)
Jako první díl i tento je napsaný v průměrném stylu. Dá se to číst a najde to i své věrné čtenáře. Příběh má spád a některé pasáže jsou tak napínavě napsané, že se těžko dokážete odtrhnout. Oceňuji široké rozpětí postav, příběh to osvěží a dějové linky jsou zajímavé.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Galantní dobrodružství Galantní dobrodružství](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13473/galantni-dobrodruzstvi-YC2-13473.jpg?v=1585676515)
Tuhle sérii jsem přečetla celou během pár dní.. První díl nás seznámil s hlavními hrdiny, prostředím a dobou. Čtenáře navnadil na docela zajímavé a čtivé dobrodružství, které nabírá spád a někdy je i zábavné. Ano, četla jsem i lepší historické romány, ale zároveň je to kniha a celá série, kterou si klidně znovu přečtu. I přes celkem nízké hodnocení si tato série dokáže najít své věrné čtenáře.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Marlene Marlene](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/364478/marlene-udE-364478.png?v=1520927315)
Po prvním dílu jsem neměla přehnané očekávání a proto jsem nebyla ani moc zklamaná. Za mě lepší průměr. Silnější pasáže se střídaly s těmi slabšími a musím říct, že bohužel víc bylo těch slabších... Pokud bych měla číst znovu, tak přiznávám, že bych byla hodně na vážkách... A je to rozhodně zklamání, protože kniha měla jistý potenciál.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Medová smrt Medová smrt](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/322064/medova-smrt-51i-322064.jpg?v=1491169347)
Knihovnice mi na tuto knihu pěla samé ódy a já si řekla, že to zkusím... A vlastně ani nemůžu říct, jestli mě kniha zklamala nebo nadchla... Jistě, má silné pasáže i neobvyklý příběh zasazený do historicky velice známého prostředí, ale stejně tak i obsahuje některé trochu méně uvěřitelné části...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![První kníže První kníže](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/212186/prvni-knize-212186.jpg?v=1405681195)
Já tuto knihu přečetla už podruhé a musím říct, že byť se kniha velice dobře čte, napadá mě otázka, jestli opravdu bylo nutné vylíčit Bořivoje a tohle období našich dějin takovým brutálním způsobem. Chybělo mi víc pozitivních a kladných stránek knížete i poměrů. Přece jen, nebylo vše jen špatné a kruté. A to i přesto, že dochovaných pramenů o tomto období máme žalostně málo a Bílek musel hodně popustit uzdu své fantazii. Rozhodně bych tuto knihu nedoporučila dospívajícímu čtenáři-zájemci o toto období našich dějin.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Dlouhá cesta za svobodou Dlouhá cesta za svobodou](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37757/dlouha-cesta-za-svob.jpg?v=1367933743)
Tuto knihu jsem četla v nemocnici a proto jsem ji zvládla přečíst za podstatně kratší dobu, než bych ji četla doma... Mám ráda životopisy a biografie, ale u této knihy mi některé pasáže a kapitoly přišly zbytečně rozvláčné a podrobné. Naopak u některých pasáží mi tato podrobnost i chyběla. Mandela zažil rozhodně obdivuhodný život a pro svou komunitu, zemi a kmen udělal nezpochybnitelné věci. Samozřejmě se najde někdo, kdo řekne, že takový "hrdina" nebyl, protože každý má právo na svůj názor. Přiznám se, že jsem africkou kulturu nikdy moc neprožívala a při čtení mi ty africké názvy šly těžko přes jazyk, nicméně čtení to bylo opravdu poučné a zajímavé. Člověka tzv. nutí přemýšlet a vnímat.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Poslední láska v Schönbrunnu Poslední láska v Schönbrunnu](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31579/posledni-laska-v-schonbrunnu-z2I-31579.jpg?v=1593728367)
Přiznám se, že byť je i tento díl velice poutavě napsaný, jsem z něj trochu na vážkách... Nečetla jsem ho jen jednou a i při každém dalším čtení jsem měla ty stejné pocity... Nedokážu se ubránit pocitu, že zde už jsou jen domněnky a nemají moc reálného základu. Tedy samozřejmě kromě Alžbětiny cestovatelské vášně, o té nikdo nepochybuje.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Láska v trojštvrťovom takte Láska v trojštvrťovom takte](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392868/laska-v-trojstvrtovom-takte-uzk-392868.jpg?v=1563454952)
Co napsat o tomto díle? Vlastně ani nevím... Sissi jen okrajově, v podstatě románový životopis rodiny Straussů. Stále poutavě napsané, ale za ostatními díly svým obsahem hodně pokulhávající. A proč je to vlastně součást série o Alžbětě Bavorské zvané Sissi?
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zbývá pouze vzpomínka Zbývá pouze vzpomínka](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31572/zbyva-pouze-vzpominka-3D9-31572.jpg?v=1612721387)
Vážně tak cítila, že se blíží její konec? To byla asi nejčastější otázka, která mě napadala... Velice čtivé a místy zábavné čtení (prosím, neplést s humorným). Jako by Von Ingenheim nabrala druhý dech a se ctí dokončovala toto rozsáhlé životopisné dílo. Pouze bych čekala, že chvíle a okamžiky smrti budou rozepsány trochu víc. Ne, že bych byla tak morbidní, ale přece jen - po tak obsáhlém a několikanásobném díle, kdy se vzpomíná někdy i na sebemenší maličkosti, mi připadalo, že téma smrti už bylo dopsané hodně na sílu a Ingenheim to chtěla mít "rychle z krku". A je to rozhodně škoda...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Za mě asi nejlepší vzpomínkový díl. Maďarsko není moje oblíbená země, ale při čtení tohoto dílu jsem si představovala, jak to tam asi vypadá, jak rozsáhlé jsou pusty a jak asi vypadá zámeček... Vztah mezi Sissi a Andrássym byl probíraný už několikrát, ale tady je linie krásně a čtivě rozepsaná a přirozeně balancuje na hraně literatury faktu a beletrie, stejně jako na hranici domněnek a historických faktů. Povedené čtení... Nicméně musím teď trochu poupravit hodnocení... Právě jsem knihu dočetla znovu a začalo mi trochu vadit někdy nejasné předěly mezi vzpomínáním a současností.