MartinHdlR komentáře u knih
Výborná kniha, už ani nevím, za jakých podmínek jsem ji dostal do ruky. Každopádně tuším, že po napsání Christiana opět spadla do heroinu a výdělky z knihy padly na drogy. Pokud se zajímáte o drogové podsvětí, tak doporučuji přečíst. Autobiografická kniha, plná syrové, drogové reality, smrti, lásky, pokusy o léčbu. Člověk, který je závislý na heroinu, se z tohoto láskyplného objetí už pravděpodobně nikdy nedostane. Viz naše nejznámější narkomanka, Katka z Prahy.
Musím říct, že hodnotím záporně. Příběh, který měl jistě obrovský potenciál, někdo vzal, pomačkal a odhodil na podlahu. Autor hledá slova, těžkopádné vyjadřování se prolíná s vytrvalým, narcisistickým hukotem, načež melancholickým, monotónním způsobem natahuje do bizarních rozměrů souvětí. Celkově se takto kniha nesmyslně natahuje. Na začátku knihy jsem zoufal, už jsem myslel, že těch 10 000 km nachodí na letišti. Při čtení jsem neustále pociťoval vnitřní neklid, jako bych tušil, že možná čtu neupřímnou zpověď, nevyzrálého autora. Srovnávání s Bukowskim je samozřejmě naprostá šílenost. Pro jednodušší čtenáře se příběh může zdát okouzlující, nicméně pro zkušeného, naprostá ztráta času. Takových průměrných cestopisů máme mraky. Fota s obalem hodnotím poměrně kladně, až na pár drobností. Používám jako podložku nohy, viklajícího se stolu.