Melic | Komentáře u knih | Databáze knih

Melic Melic komentáře u knih

Děti noci Děti noci Dan Simmons

Rozhodně zajímavá knížka, kvality třeba Terroru ale nedosahuje. Hodnotím jako průměr, některé nápady se mi totiž líbily, některé dějové zvraty se dají předvídat. Více se o tom ale rozepisovat nebudu, ať neprozrazuji děj těm, kdo se na knihu teprve chystají.

24.06.2012 3 z 5

Modrá sféra Modrá sféra Jeffery Deaver

Od prvních stran mě děj chytil a nepustil do konce. Pro mě atraktivní prostředí, zápletka i spád knihy. Nejprve bych neváhal s hodnocením 5*, ale... To ale vzniklo dějovými zvraty. Myslím, že byly zbytečnou kaňkou na příběhu, ani ne samy o sobě, jako tím, že všeho moc škodí. (Nemohl jsem nevzpomenout na seriál "Útěk z vězení", kde to také tvůrci až přehnali.) Proto "jen" 4 hvězdičky.

19.10.2011 4 z 5

Na slovíčko s mumií: Grotesky a jiné směšné příběhy Na slovíčko s mumií: Grotesky a jiné směšné příběhy Edgar Allan Poe

S kamarádem jsme se bavili o knížkách, on je přesvědčený nečtenář (obzvláště románů, povídky překousne). Když už něco, líbí se mu Poe. Já si v tu chvíli uvědomil, že jsem od Edgara ještě nic nečetl - nepočítaje Maják ze sbírky Krypty a draci, který byl navíc dopsán jiným autorem. Požádal jsem proto o zapůjčení některého z Poeových děl a do rukou se mi dostala tato kniha.
Přiznám se, že jsem nečetl všechno. Zvolil jsem kamarádem doporučené povídky plus dvě náhodné. Verdikt je, že nejsem nadšen. Povídky jako by měly od všeho kousíček, špetka humoru, špetka vzbuzení čtenářovy zvědavosti, špetka dějové linie. Ovšem nic v míře, která by byla nějakým způsobem výrazná.
Vlastní hodnocení je tedy následovné. Možná, že nejsem dost intelektuální typ (nakonec mám rád někdy opovrhované knihy Kinga, Browna a F.P. Wilsona) a pokud nepatříte do mé krevní skupiny, snad se kniha bude i líbit. Za mě ale 2 hvězdičky.

18.09.2011 2 z 5

Ground Zero Ground Zero F. Paul Wilson (p)

Já se neztotožňuji s negativním hodnocením. Kniha mě bavila, do děje jsem se začetl. Ground Zero je psané v takovém mix-stylu "spád jako od Dana Browna" a "nadpřirozeno z autorovy Pevnosti". Je pravda, že toho fantastična bylo více, než by bylo ideální, ale i tak je to stravitelné. Pokud jde o konspirační teorie, osobně jsem spíše zastáncem. Samozřejmě tato knížka není myšlena jako reálná konspirační teorie, jde o zábavu a tento účel u mě splnila velmi dobře. Hodnocením bych to viděl mezi 3-4*, nebýt konce, tak 4 čisté. Nebudu ho tu rozepisovat, ať neprozrazuju zápletku.

18.09.2011 4 z 5

Velké a tajné show Velké a tajné show Clive Barker

Tak, dočteno. Po pravdě hodně těžko se mi vymýšlí, co vlastně napsat. Zdaleka nedisponuji fantazií Clive Barkera, který vymyslel příběh, jenž pořádně nedokážu vysvětlit (a kdoví, jestli vlastně plně pochopit). Zůstanu tedy "pouze" u dojmů z knihy.
Bezesporu velmi dobrá kniha, která si drží vysoké tempo po celou dobu čtení. Určitě není pro každého, umím si představit, že člověk lpící na reálnu s toto knihou silně narazí (což ovšem i u většiny autorovy tvorby). Předpokládám, že taková osoba po ní však ani nesáhne. Příznivci Barkera, mezi které se řadím, najdou vše, na co jsou zvyklí - osoby disponující nadpřirozenou mocí, napětí, výkaly, a hlavně již zmiňovanou bohatou fantazii tvořící příběh, u kterého snad čtenář ani nemůže uhodnout, co se stane dále.
Dávám čtyři hvězdy, ale být to první kniha, co od autora čtu, možná bych sáhl i po pěti.

14.06.2011 4 z 5