Na slovíčko s mumií: Grotesky a jiné směšné příběhy přehled
Edgar Allan Poe

Dvanáct povídek. Směšnost, grotesknost a parodie jsou základními prvky Poeovy tvorby – jsou jakýmsi rubem veškeré úděsnosti a hrůznosti lidského údělu, který je vždy znovu redukován malostí, zvráceností, zlem a smrtí, což Poea odjakživa fascinovalo. Specificky lidskou schopností je rozeznávat vlastní konečnost a omezenost, ale také snaha právě tuto existenciální redukci překonat nadosobními, transcendentálně „pravdivými“ konstrukcemi a hodnotovými systémy. A je to následovně konfrontace všech těchto konstrukcí a systémů s vytrvale neutěšenou a v podstatě neměnnou absurditou života, jež vyvolává jinou specificky lidskou schopnost – smích. Člověk v určitých okamžicích pochopí grotesknost svého bytí – a směje se, ať už sám sobě, nebo jiným, a blíží se tím skutečnému poznání. Podle všeobecného názoru je právě takovýto okamžik tvůrčím východiskem Edgara Allana Poea – což dokladujeme předkládaným souborem povídek Na slovíčko s mumií.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na slovíčko s mumií: Grotesky a jiné směšné příběhy. Přihlašte se a napište ho.

12 různých kratších povídek, ve kterých Edgard Allan Poe dokázal že lze napsat vtipné a humorné horory. Prakticky všechny povídky se mě moc bavily, hlavně asi Král mor. Poe byl bohužel na svou dobu podle mě nedoceněný spisovatel.

To, že Edgar Allan Poe byl Pan spisovatel, dokázal i ve sbírce dvanácti humorně laděných povídek, které místy přecházely do grotesky, bizarnosti či absurdity. Vše bylo napsáno vytříbeným stylem a jazykem, tak typickým pro autorovu tvorbu.
Při čtení jsem se náramně bavil a knihu vřele doporučuji.
Kniha Na slovíčko s mumií: Grotesky a jiné směšné příběhy v seznamech
v Mé knihovně | 26x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Část díla
1978 | ![]() |
2011 | ![]() |
2009 | ![]() |
2013 | ![]() |
1964 | ![]() |
Další povídky od legendy poea tentokrát s prvky černého humoru groresky a parodie.