Vraždy v ulici Morgue a jiné povídky přehled

Vraždy v ulici Morgue a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46869/bmid_vrazdy-v-ulici-morgue-a-jine-povidk-tkF-46869.jpg 4 547 547

Kniha obsahuje 5 detektivních povídek amerického spisovatele – Vraždy v ulici Morgue, Záhada Marie Rogetové, Odcizený dopis, Vrah jsi ty! a Zlatý brouk. Ve třech povídkách vystupuje Augustin Dupin, známý svým analytickým myšlením. Ve čtvrté je detektivem anonymní vypravěč s břichomluveckými schopnostmi. V poslední povídce vystupuje William Legrand, který nalezne pirátský poklad. Parádní koláže Václav Sivko. Edice Máj, svazek 49.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Povídky
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Murders in the Rue Morgue and Other Stories


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vraždy v ulici Morgue a jiné povídky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (52)

ivetka859
06.03.2024 4 z 5

Ten fakt, že držím v rukou základní kámen detektivního žánru, mnohonásobně převyšoval četbu samotnou.
E. A. Poe tvořil svoje povídky i básně systematicky, silně analyticky a hlavně odzadu. Tak vznikly detektivky - nejdřív vezmeme chronologicky poslední událost děje - smrt zavražděného, a pak analyzujeme, co jí předcházelo. Číst ale slovo od slova myšlenkové pochody a dedukce, včetně slepých uliček a důkazů sporem, je silně náročné na hlavu, porozumění a orientaci v textu. Trvalo mi naladit se na tenhle styl, proto mi asi každá další povídka přišla lepší než ta předchozí.

baji42
26.12.2022 5 z 5

Četla jsem jako holka a tehdy jsem byla nadšená. Ale i po létech musím znovu ocenit jednoho ze zakladatelů hororového žánru.


lexikon_tf
19.08.2022 5 z 5

Moje oblíbená detektivka s tak trochu hororovými prvky, jak se od E. A. Poea očekává. Poprvé jsem ji četla jako náctiletá a nesmírně se mi to líbilo. Od té doby je Poe můj velký oblíbenec! Tentokrát pro skupinu #klasikomilove přečteno již poněkolikáté a je to pořád hodně dobrý! Mondieu!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vraždy v ulici Morgue a jiné povídky v seznamech

v Právě čtených9x
v Přečtených890x
ve Čtenářské výzvě37x
v Doporučených38x
v Knihotéce335x
v Chystám se číst108x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech5x