memphisz memphisz komentáře u knih

Těžké časy Těžké časy Brian Azzarello

Spíše průměrné dílko, ale s několika silnými momenty (například, když Constantine přemáhá své spoluvězně). Zábavné čtení na ukrácení dlouhé chvíle.

14.07.2015 3 z 5

Zpátky v ulicích Zpátky v ulicích Warren Ellis

Ze začátku docela šok, ale později plnohodnotná zábava. Díky stylové kresbě se do Jerusalemova světa dostanete vcelku rychle a hlavně pěkně na tvrdo. Řekl bych vrchol subžánru. Spider proti všem, celý svět se zbláznil a jen Spider Jerusalem to vidí a jen on se nebojí všem těm byrokratům a mocným panákům udělat čáru přes rozpočet. A servítky si rozhodně brát nebude.

14.07.2015 4 z 5

Hlavohrátky Hlavohrátky Joe Hill (p)

O něco méně výrazné než první díl, ale pořád velmi kvalitní komiks. Odhaluje se zde minulost některých postav a um tyranizování hlavního záporaka je ukázkový. Hill dokáže zaujmout a jeho postavy jsou živé.

14.07.2015 4 z 5

Velké učení / Doktrína středu Velké učení / Doktrína středu Zhu Xi

Knížka plná starověké moudrosti. Potěší i původní text v čínských znacích.

01.07.2015 4 z 5

Duchovní revoluce ve Francii XVIII. století Duchovní revoluce ve Francii XVIII. století Jaroslav Vozka

Zajímavý vhled do ideových základů Velké francouzské revoluce 1789. Autor prostřednictvím desítek navazujících medailonků podává obraz teoretiků a myslitelů, kteří svými názory a spisy zapříčinili duchovní revoluci ve Francii.

30.06.2015 4 z 5

Ultimates: Národní bezpečnost Ultimates: Národní bezpečnost Mark Millar

Pokračování Millarova realistického pojetí Avengers. Stejné jako první díl, mnoho osobních problémů, mnoho popkulturních odkazů a řada momentů, která inspirovala pozdější filmy o Avengers. Příběh je více akční a propracovanější než v první knize. Je to zábava, co více k tomu psát? Snad jen škoda tolika amerického nacionalismu...

26.05.2015 4 z 5

Hybatelé Hybatelé David Mitchell

Dočetl jsem to někam ke straně 230, ale dál už jsem ztratil vůli. Atlas mraků byl skvělý, tohle bylo zklamání. Přitom to ze začátku vypadalo velmi slibně. První příběh byl super, ale ty následující už byly čím dál tím více vykonstruované a v něčem strašně nudné. Propletení postav bylo také velmi umělé.

04.05.2015

Drsný sbohem Drsný sbohem Frank Miller

Pokud jste dříve viděli film, tak už vás to tolik nepřekvapí a neohromí, ale předtím to muselo být něco. Perfektní neotřelá kresba, která prokazuje vysokou míru představivosti a znalosti kompozice a výsledného efektu.

22.04.2015 4 z 5

Hon na čarodějnice 1947-1957: Mccarthismus Hon na čarodějnice 1947-1957: Mccarthismus Marie-France Toinet

Vyčerpávající studie popisující nepříliš zdůrazňovaný fenomén v amerických dějinách. Forma zpracování je poněkud chaotická, nebo možná jde jen o nepříliš zdařilý překlad, a často přespříliš podrobná (pro nehistorika dějin USA). I tak to je jediné dílo v češtině, věnující se tomuto represivnímu období amerických dějin, které bylo plné šikany, zneužívání moci a zášti. Mezi Američany vláda rozsévala strach, paranoiu a antikomunismus nejzrůdnějšího zrna. Výsledkem byly miliony prověřovaných, tisíce propuštěných, stovka vyhoštěných, desítky uvězněných a několik případů poprav a sebevražd.

17.04.2015 4 z 5

Kouzelný vrch I Kouzelný vrch I Thomas Mann

Klasický román. Nutno dodat, že mě předválečné klasické romány příliš nebaví. Na knize lze ocenit dokonalou práci s časem a vylíčení charakterů postav. Nicméně postupně se řada situací, promluv atd. začne opakovat a děj nějak stále nikam nespěje. K druhé části už se proto ani já nedostanu.

01.04.2015 3 z 5

Velká metamorfóza Velká metamorfóza Charles Fourier

Výborný výbor Fourierových názorů, který mě podnítil k chuti přečíst si více, bohužel v češtině více není a asi jen tak nebude. Žánr utopického socialismu a utopií/dystopií jako takových je můj oblíbený a Fourier je jeden z těch zajímavějších a zábavnějších myslitelů tohoto směru.

Probuzení ďábla Probuzení ďábla Mike Mignola

V podstatě jakési pokračování první knihy, které pomáhalo stavět základy hellboyovského světa. Nechybí akce ani dobrodružství, ale osobně mám raději jiné díly.

01.04.2015 4 z 5

Martin Luther King proti nespravedlnosti Martin Luther King proti nespravedlnosti Marek Hrubec

Sborník příspěvků na téma "Martin Luther King Jr. a lidská práva" přináší první (což je ostuda) české pojednání o působení Kinga. Potenciál knihy je sice utlumen volností obsahujících příspěvků, které často opakují stejné historické momenty, ale po celém přečtení si z nich lze vyfiltrovat vcelku ucelený obraz působení M. L. Kinga. Když nic jiného, je nutné ocenit záměr autorů.

Rasismus Rasismus George M. Fredrickson

Unikátní studie zabývající se historickým vývojem rasismu v Evropě, včetně přehledu teorií vědeckého rasismu. Důraz je kladen na "otevřeně rasistické" společnosti v jižanských státech USA, nacistickém Německu a během apartheidu v JAR. Krátký rozsah knihy nabízí nenudící příběh vývoje rasismu, který napomůže k pochopení zmíněných rasistických režimů.

01.04.2015 5 z 5