Menechapavy komentáře u knih
A to mám projitou sotva pětinu knihy
Dobrý den,
knihu Veselá matematematika jsem si dříve zakoupil a jsem zklamán. Řešení úloh, tak, jak je v této knize uvedeno je mnohde špatně nebo je nečisté. Např. úloha 5.7 archeologický nález. Řešení jakoby dopředu počítalo, že pozice sloupů chrámu A a B je na příslušných stranách symetrická. Pokud bod B posuneme do jiné pozice, řešení nevychází. Přitom mám řešení, které vychází z toho, že vepsaný 4-úhelník má známý obvod stejně jako čtverec, který je o odmocninu 2 větší.
Nebo 6.1 d
Řešní není čisté, autor ve svém řešení provádí vlastně 3 vážení místo dvou požadovaných, neboť, pokud z váhy něco odejmu a výsledek zaznamenám, jde o další vážení. Nevím, jestli autor slyšel něco o aretaci - zajištění měřidla, po kterém už může z váhy bez obav odebírat nebo přihazovat aniž by mohl zaznamenávat další výsledky. Řešení přitom i tak existuje.
Další, 6.13 Tydlitýd a Tydlitát. Ze zadání není jasné, zda již první bratr nelže, pak je všechno nejisté. V jiných úlohách se autor odvolává, že v zdání nebylo něco určeno, tak s tímto přístupem se nikdy ničeho nedopočítáme a pochybuju, že někoho takto pro matematiku nadchne. Tečka. Oto