MerryA MerryA komentáře u knih

Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Tuhle českou klasiku musí milovat každý, komu se dostala do ruky.
Není pochyb, že se Jirotka inspiroval Wodehousovým Jeevesem, ale na humoru příběhu, pravdivosti postav a originalitě zápletek to neubírá. Styděla bych se dát méně než 5 hvězd.
A čtyřdílný seriál (v hlavních rolích Oldřich Vízner a Ondřej Havelka) sice není dokonalý, ale mnoho mu k tomu nechybí. Rovněž doporučuji.

10.10.2018 5 z 5

Cyrano z Bergeracu Cyrano z Bergeracu Edmond Rostand

Veršovaná tragikomedie napsaná v období pozdního romantismu, to je přesně pro mě. Bouřlivý Cyrano, který má jazyk stejně ostrý a hbitý jako kord po svém boku...

\"Jak, mám snad směšný být, ó nesnesu té skvrny,
já malý že mám nos? Hrozný mám!
Tys ploskonosý blb, slyš, co ti povídám:
na taký přívěsek, jenž zdobiti mne ráčí
jsem hrdý, velký nos velkého ducha značí
a srdce dobrotu a zdvořilost a cit
a ráznou odvahu, čím jsem, čím nesmíš být!\"

A přece slova, která má schovaná v srdci, mu na rtech odumírají v přítomnosti jeho milované Roxany ze strachu před posměchem.

\"Já nemám iluzí! U ďábla! Častokráte
jest v snivém večeru mé srdce něhou jaté,
já zajdu do sadu, kdy vůní všecko dýše,
tím nosem potvorným též máj vdechuji tiše,
též vidím milence, jak chodí při měsíci,
jak zavěšeni jdou, on švarný, ona snící.
Tak v svitu stříbrném drobnými krůčky jíti
bych s jednou také chtěl a v objetí ji míti…
Já šílím – mizí vše – až náhle na zdi zřím,
stín svého profilu s tím nosem obrovským!\"

V mnoha jeho monolozích se nacházím. Jiné mne dojímají k slzám. U dalších se musím nahlas smát.

Tahle hra je skvostem francouzské literatury.

01.02.2020 5 z 5

Uprchlík na ptačím stromě Uprchlík na ptačím stromě Ondřej Sekora

Moc milý, citlivý příběh pro děti, který jsem měla jako malá moc ráda, ale teď, jako dospělá, ho mám ještě radši. Rozhodně 5 hvězd

07.02.2017 5 z 5

Aréna smrti / Vražedná pomsta / Síla vzdoru Aréna smrti / Vražedná pomsta / Síla vzdoru Suzanne Collins

(SPOILERY)
Myslím, že je to jedna z nejlepších knižních sérií, co jsem kdy četla. Není snad nikdo, koho by se popis drsných podmínek, ve kterých Katniss vyrůstala, nedotkl. Samotné Hry, Čtvrtohry a boje v Síle vzdoru... přejížděl mi mráz po zádech a při mnoha pasážích mi tekly slzy hodně dlouho. Originální příběh, dobře vykreslené postavy, do kterých se snadno vcítíte, drsná realita toho, co by v budoucnu mohlo přijít, pokud bude náš systém pokračovat dál ve stejném duchu, a v neposlední řadě hořkosladký závěr, to všechno promícháno nečekanými zvraty událostí... nemám slov. Některé postavy celou dobu jednoznačně milujete (Peeta), některé nejdřív nenávidíte, později milujete (Effie, Finnick), k některým chováte rozporuplné city (Gale, Haymitch). Doposud jsem se nerozhodla, do které kategorie řadím komplikovanou hlavní hrdinku. Nicméně Suzanne Collins si jednoznačně zasloužila stát se pro budoucí generace klasickou četbou.

Mladí páni v kamaších Mladí páni v kamaších Pelham Grenville Wodehouse

Co říci o géniovi britského humoru a slova? Wodehouse je zkrátka autor, který se mi nikdy neomrzí. Mladí páni v kamaších jsou skvostnou ukázkou toho, jak by měla vypadat sbírka komických povídek. Čtu si je každý rok alespoň jednou. Pecka.

28.07.2019 5 z 5

Sonety Sonety William Shakespeare

Shakespearova díla miluju už od svých 8 let, i když tehdy jsem je samozřejmě nemohla plně docenit... Jeho sonety mě ale míjely do té doby, než jsem viděla Austenové Rozum a cit (s Emmou Thompson a Kate Winslet). Do 116. jsem se zamilovala okamžitě a sháněla honem další. Nikdy mě neomrzí. 116. zůstává můj oblíbený (ze sentimentálních důvodů). A který romantik by ho nemiloval?

Nemluvte o tom, že svazku dvou věrných duší
jsou v cestě překážky! Kdopak by láskou zval
cit, jenž se změní sám, sotvaže změnu tuší,
a jenž by za zradu sám ihned zrazoval!
Ach, to ne! Láska je maják, jenž hledí z dálky
vždy pevně bouřím vstříc jak neochvějná stráž;
láska je stálicí pro všechny bludné bárky,
jejíž​ vliv nezměříš, ač její výšku znáš.
Láska, to není jen blázen dnů, i když krásu
růžových rtů a líc podetne kosa dnů;
láska, ta nemíjí jak míjivý běh času,
ta všechno přetrvá a jde až do hrobu.
A jestli je to blud, jejž bych sám dosvědčoval,
pak nikdy nepsal jsem a nikdo nemiloval.

Neznám lepšího básníka. 5 hvězd bez rozmýšlení!

12.06.2017 5 z 5

Divergence / Rezistence / Aliance / Čtyřka (box) Divergence / Rezistence / Aliance / Čtyřka (box) Veronica Roth

(SPOILERY)
Nedá se popřít, že tenhle příběh je inspirovaný Hunger Games trilogií. Přesto se mi líbí, co autorka s příběhem atypické hrdinky z dystopické budoucnosti udělala. První díl vynikající, druhý trochu slabší, třetí něco mezi, povídky vynikající. Smrt hlavní hrdinky mě dorazila. Jistě, často se to nestává, takže čtenáři to vyrazí dech. Přesto se nemůžu zbavit pocitu, že její smrt autorka zařadila do knihy právě spíš pro originalitu, než pro příběh...
Když jsem poprvé dočetla Alianci, chvíli jsem jen seděla a zpětně mi postupně docházelo, že ano, Tris je opravdu mrtvá, nedostala se z toho, a ano, autorka ji zjevně v případném pokračování zázračně vzkřísit nehodlá. To mě naštvalo. Zabouchla jsem knížku a byla odhodlaná na ni už nesáhnout, ale nedalo mi to a konec jsem si ještě jednou přečetla. Nebudu popírat, že i když se mi to nelíbí (Tris mi přirostla k srdci a s její smrtí se asi nikdy nesmířím), něco do sebe to má, a kvalitu příběhu jako celku to rozhodně nesnižuje. Dala bych 4,5 hvězdy, kdyby to šlo, ale takhle dávám přece jen spíš 5. Prostě se mi to líbilo.

Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Mám ráda tenhle žánr, silný příběh s neobvyklou zápletkou, bez příkras, ze života...

Zklamalo mě (SPOILER), že si Will svoje rozhodnutí nerozmyslel. Je pravda, že díky jeho smrti je příběh silnější a pravdivější, ale (i když z vlastní zkušenosti chápu, co asi prožíval), život je dar a dá se dobře využít, i když nemůžeme to, co dřív. Navíc měl někoho, kdo s ním jednal normálně a miloval ho, což je další věc, pro kterou mohl žít. Proto jedna hvězdička dolů. Myslím, že kdyby se rozhodl žít dál, posunulo by to vývoj jeho charakteru a tedy i knihu o stupínek výš.
(KONEC SPOILERU)

Ze všech ostatních stránek je to výborná kniha, ke které se rozhodně hodlám vrátit. Varování: pravděpodobně vás to rozbrečí, i když se vám to u čtení obvykle nestává.

07.02.2017 4 z 5

Jak žít s neurotickou kočkou Jak žít s neurotickou kočkou Stephen Baker

Chytrý a pravdivý humor blízký všem kočičím mámám jako jsem já. To se čte samo, a než mrknete, jste na konci. Jednoznačně 5 hvězd ;)

Jediná chybička: kde je můj druhý díl?

10.10.2018 5 z 5

Komedie masopustu čili Ať si to přebere každý, jak chce Komedie masopustu čili Ať si to přebere každý, jak chce William Shakespeare

Netuším, nakolik populární názor, ale Večer tříkrálový je můj nejoblíbenější Shakespeare. No... těžko se vybírá jen jedna hra, ale určitě nejoblíbenější komedie. Spolu se Zkrocením zlé ženy. Dobře, nedokážu si vybrat jenom jednu hru. Shakespeare zkrátka je a vždycky bude literární génius a jeden z nejlepších spisovatelů všech dob. Doporučuji filmovou verzi s Imogen Stubbs a Helenou Bonham Carter. Skvostné zpracování.

31.01.2019 5 z 5

Mansfieldské panství Mansfieldské panství Jane Austen

Miluju Jane Austenovou bezmezně, a proto jsem se donutila Mansfield dočíst až do konce. Nakonec to nebylo tak nezáživné, jak se mi ze začátku zdálo. Přesto se mi ale děj vlekl, a když se něco konečně stalo, to "něco" bylo vlastně spíš nic. Ještě tak nejzajímavější pro mě byla proměnná povaha Henryho Crawforda, jeho potenciál pro zlepšení, ale špatná a nedostačující motivace. Taky se umím v některých ohledech vcítit do Fanny, ale to je tak všechno.

Pro mě nejslabší Austenová. Přesto převyšuje většinu romantických příběhů dnešních autorek.

29.09.2017 3 z 5