~Michalka~ komentáře u knih
(SPOILER) Tak tohle byla jízda! Knihu jsem přečetla za dva dny a asi to brzo zopakuju. Žádná jiná knižní série mě nechytla tak jako tahle. Miluju to, jak se od knihy nedokážu odtrhnout. Nasterea byla ze všech čtyř knih nejslabší, zato Urla byla opravdu skvělá. Moc jsem nechápala souvislosti, protože jsem si nepamatovala detaily z minulých dílů, ale i tak mě kniha naprosto uchvátila. Jediné co mě trošku zamrzelo bylo množství náhod, které se během knihy odehrávaly. Jakože zrovna náhodou když Gerarda odplavila vlna přežil, zrovna náhodou když Ilan už neměla síly a utíkala před těmi neurcenymi stvořeními na druhé straně zamořené plynem tak se zjevila stvůra, kterou "kdysi dávno" přivedla... Náhod tam bylo více. Nebo že když Ilan unášela Vargase z dolu, tak šplhali takovou rychlostí, že se nikomu nezkrivil ani vlásek. Také mě vytáčela stále omýlaná věta (kterou jsem úspěšně zapomněla :D) na styl že ve stopách minulosti kracime vstříc budoucnosti. Ale chápu, asi byla důležitá. V jedné části knihy se pro změnu stéle opakovalo "s určitostí", jenže jsem si jistá, že já v tomhle krátkém komentáři opakuju slova častěji než byla obsažena v celé knize :D. Naopak mě hrozně překvapila změna Héchají. A vlastně i zamrzea, malovala jsem si ji a Ilan jako nerozlučitelný tým a teď tohle. Také jsem dost dlouho přemýšlela proč Buni poslouchá jen Ilan a Eliasze, ten moment když Buni umíral a řekl co provedl, úplně jsem uzasla. Jak to vůbec autorku mohlo napadlout, představovala jsem si tu scénu, jak se malý Eliasz ptá kolik je hodin a neví, že ho muž chce zabít! Skvělý!! Jsem strašně zvědavá, jak dopadne pátý díl a teď se jen modlím, aby vyšel co nejdříve. Opravdu skvělá knížka a i když má pár nepatrných nedostatků, tak jsem ji jako nic přelouskala za dva dny a nemohla se odtrhnout. Několikrát mi tekly slzy, bušilo srdce... Za mě určitě pět hvězd, prosím, ať další díl vyjde co nejdříve