Misantrop
![Krevety sladkovodní Krevety sladkovodní](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109713/krevety-sladkovodni-109713.jpg?v=1328692904)
Výborná příručka doslova od A až po Z a vůbec první publikace o krevetách v češtině zkušeného chovatele a autora podobných knih bc. Patoky. Kniha je srozumitelná i pro začátečníky a představí mnoho krásných fotografií a potřebné zajímavosti. Tato knížka by rozhodně neměla chybět v knihovničce žádného akvaristy/krevetisty.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dělníci kovu I: Necrocock Dělníci kovu I: Necrocock](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445061/delnici-kovu-i-necrocock-MU1-445061.jpg?v=1591606568)
Mne hlavně zajímal počátek Necrococka a jeho působení v blackmetalových Masters Hammer. Jeho následná hudební a umělecká tvorba je také zajímavá, ale toho narcismu bych fakt ubral. Pro ty, co nejsou obeznámeni s úchylnou osobností Necrococka, budou jeho personu brát spíše s rezervou.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Angus Young a AC/DC: Vysoké napětí Angus Young a AC/DC: Vysoké napětí](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415307/angus-young-a-ac-dc-vysoke-napeti-nkJ-415307.jpg?v=1562777162)
Sice má první přečtená kniha o této kapele, ale pravdou je, že jsem se dozvěděl vše potřebné. Kniha samotná se věnuje všem členům a skromně přiblíží i užší rodinný okruh, producenty a průběh celé kariéry kapely. Angus má větší prostor pouze v pasážích, kdy se neustále opakují repliky, když předvádí na pódiu umírajícího brouka, že kouří jednu cigaretu za druhou, že miluje čaj a čokoládové mléko. Tohle mne unavovalo, jelikož jsem nabyl dojmu, že vlastně víc zajímavého napsat do knihy ani nejde z toho důvodu, že kapela jede celou dobu monotónní život. Nahrávání alb, následné vyčerpávající turné a pořád dokola.
Na soukromý život zbyde málo času a bratři Youngové berou svou práci smrtelně vážně. Autor tak nemá dostatek historek, aby přesvědčil čtenáře o jejich tvrdé povaze na kterou víc než často naráží, ale jen slovy. Takže nějaké šťavnaté extempore se studnou informací nečekejte. Překladatelská práce mohla dopadnout také lépe. Převádět a plantat počet nul z dolarů na koruny jsem překousnul. Jakožto velký fanda kapely The B-52's jsem přimhouřil oko i nad chybně psaným názvem jmenované tlupy. Iritovalo mne však zpackané jméno snad nejznámější rockové publicistky Caroline Coon. Taky nechápu myšlení autora u billboardových umístění. Jednou jedno album označí, že se umístilo na skvělém druhém místě a u jiného alba stejné, či podobné umístění komentuje nepochopitelně slovy:" bohužel až na druhém místě". To samé u prodeje desek, kde šermuje čísly u prodeje milionu nosičů v USA, což bere jako neúspěch oproti jejich nej albu, co to vytáhlo na 20 mega. I když ano, nejmenované tři alba z 80.let mne extra nezaujaly.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Johnny Cash: I See a Darkness Johnny Cash: I See a Darkness](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310190/johnny-cash-i-see-a-darkness-xEB-310190.jpg?v=1532590843)
Tento grafický román jsem přečetl na jeden zátah. Zajímavostí je, že Cashovy vinylové desky jdou sehnat za hubičku. Od Kleista mne zajímá jeho počin Boxer, tam je ještě silnější příběh.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Slovník symbolů, mýtů a legend A-K Slovník symbolů, mýtů a legend A-K](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46517/slovnik-symbolu-mytu-a-legend-a-k-46517.jpg?v=1285959412)
Kniha mne moc nebavila. Působila na mne nesrozumitelně a je v ní kladen důraz mytologické významy písmen, čísel, rostlin, zvířat, jídla, hvězd a dalších elementů. Není pro mne psaná čtivě, ba ani zajímavě.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Egypt - říše faraonů Egypt - říše faraonů](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/461632/egypt-rise-faraonu-LdM-461632.png?v=1609141311)
Kniha je spíše pro děti ZŠ, ale zaujala různými skládankami a rébusy.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Dětský zpěvník Dětský zpěvník](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/461631/detsky-zpevnik-uS9-461631.jpg?v=1609140043)
U písní jsou i noty, takže lze zpěv doprovázet i na hudební nástroje. V knížce jsou snad všechny písně a říkanky, které kdy vyšly.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Ekonomika Ekonomika](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/338825/ekonomika-RqK-338825.jpg?v=1490551862)
Jako začátečník prostudováním deseti kapitol základů ekonomiky postoupíte o krůček dál.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Čekání Čekání](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/184634/cekani-kJZ-184634.jpg?v=1612708639)
I tato kniha mne v dětství přiměla jít do atletické školy a v pozdějších letech ulovit i podpis samotné Jarmily. V knize mne nejvíce zaujaly kapitoly o tvrdých trénincích, pracovním vztahu s trenérem a samozřejmě překonání některých dodnes platících běžeckých rekordů.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Oficiální příručka strategie Heroes of Might and Magic III Oficiální příručka strategie Heroes of Might and Magic III](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223957/oficialni-prirucka-strategie-heroes-9GB-223957.jpg?v=1413019828)
Tuhle hru hraji přes zimní roční noční období již dvacet let. V době vydání byla kniha neocenitelným pomocníkem.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Německá bombardovací esa Německá bombardovací esa](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181634/nemecka-bombardovaci-esa-181634.jpg?v=1384188501)
Při četbě je třeba pamatovat na to, že autor čerpal jen z německých pramenů. Případy, kdy letci nahlásili potopení několika plavidel, aniž by ve skutečnosti došlo k zasažení, jsou dostatečně známy.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Útok na SSSR Útok na SSSR](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/198522/utok-na-sssr-198522.jpg?v=1393538877)
Kniha je rozdělena na kapitoly Od útoku k vítěztví, Pravda o rudém obrovi, Blokáda Leningradu, Reakce Západu, Protikladné snahy a Velké ruské překvapení. Knihu dále doplňují obrazové reportáže, mapy, karikatury a samozřejmě fotky.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Největší katastrofy v dějinách lidstva Největší katastrofy v dějinách lidstva](https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87875/nejvetsi-katastrofy-v-dejinach-lidstva-87875.jpg?v=1315473499)
Mno, stačilo mne to přelouskat jednou a za uplynulých deset let se k druhému přečtení stále nechystám.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![II. světová válka v dokumentární fotografii II. světová válka v dokumentární fotografii](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21887/ii-svetova-valka-v-dokumentarni-fotografii-21887.jpg?v=1246539336)
Dramatické záběry ze všech důležitých bojišť, příčiny a následky, srozumitelné komentáře a obsáhlý rejstřík. Kniha disponuje obrovským množstvím nepříliš známých fotek.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hitlerův vzestup a pád Hitlerův vzestup a pád](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49662/hitleruv-vzestup-a-pad.jpg?v=1729810803)
Kniha se zaobírá tématy život, činy, úspěchy, omyly, chyby, zločiny a zrada, ale čtenáři, který se zajímá o válečnou historii nepřináší nic nového.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Astronomie - cesta do hlubin vesmíru Astronomie - cesta do hlubin vesmíru](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/188140/astronomie-cesta-do-hlubin-vesmiru-188140.jpg?v=1389196768)
Autor uveden není, ale vypadá to na kolektiv autorů, či samotnou NASA. Co se týče vesmíru, jde snad o nejlepší knižní zpracování. Kniha působí čtivým a srozumitelným dojmem a je v ní spousta fotek s vysvětlivkama.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Teraristika pro začátečníky Teraristika pro začátečníky](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/117306/teraristika-pro-zacatecniky-117306.jpg?v=1333452086)
Pro začátečníky dostačující dáreček. V tenké knížce je obsaženo a zobrazeno vše potřebné o základech teraristiky.