modranka modranka komentáře u knih

Jitřní květy Jitřní květy La Vyrle Spencer

Opäť silný príbeh, ktorý len tak nevygumujete z hlavy. Láska medzi ženou, ktorá nepozná svet a žije iba pre svoje deti a mužom, trestancom, ktorému krutosť sveta takmer zničila život. Všetko končí happy endom, ale prepracujete sa k nemu s pár slzičkami.

26.10.2012 5 z 5

Vše na dosah Vše na dosah Barbara Taylor Bradford

Dlho som odkladala čítanie tejto knihy, lebo ide o text písaný v prvej osobe. No, bola som veľmi milo prekvapená, text bol bravúrne spracovaný, chvíľami som vôbec nevnímala, že ide o spoveď ženy, ktorá stratila zmysel života. Je to veľmi smutný, naozaj veľmi smutný príbeh. Spočiatku sa vám bude zdať, že je to o šťastnej rodine, ktorú nemôže vôbec nič zlomiť. Ale áno, vždy sa nájde pár idiotov, ktorý vám zničia život. Mallory nakoniec všetko zvládne, ale mrzelo ma, že autorka do novej práce a obchodu dala viac vášne než do novej lásky, ktorá jej skrížila cestu. Ale zrejme to tak malo byť, aby vyznela láska k Andrewovi a deťom. Kto má rád príbeh, ktorý sa mu nadlho uhniezdi v pamäti, čítajte!

25.10.2012 5 z 5

Mariannin návrat Mariannin návrat Juliette Benzoni

Tak toto je poslaná časť. Ak by som mala zhrnúť celú sériu, charakteristiky postáv a tak, jednoznačne mi z toho vyplýva, že séria sa hodne podobá Angelike od Golonovej. Marianna sa má javiť ako čestná, poctivá a spravodlivá žena, no vyšlo mi z toho, že je to ešte veľké decko, rozmaznaná "kurtizána". Bolo zvláštne sledovať, že muži v tejto sérii sa správajú ako poctivci, kým ženy vystupujú ako povoľné radodajky.

Ak nechcete vedieť záver, ďalej nečítajte.

Čo ma však mrzelo bol záver knihy. Nie preto, že Jason sa otočil o 180 stupňov a Mariannu tak povediac hodil cez palubu, ale nakoniec Marianna skončila u svojho tajomného manželku, ktorému sa autorka venovala veľmi okrajovo, takže som si vôbec nemohla vychutnať romantiku. Takže nakoniec som mala pocit, že román som čítala úplne zbytočne. Napriek tomu dávam 4 hviezdičky a to najmä preto, že predsa len Marianna skončila pri svojom synovi a v náručí manžela.

Marianne a Turan bej Marianne a Turan bej Juliette Benzoni

Prekvapivé, napínavé, dobrodružné. Ale niekoľko reálii bolo nudných, no aspoň som si oddýchla od napätia. :)

Veľvyslankyňa Marianne Veľvyslankyňa Marianne Juliette Benzoni

Myslím, že táto časť ma bavila najmenej. Oproti iným častiam sa autorka zamerala viac na Napoleónovu politiku a samotná Marianna a jej osud zostal tak akosi bokom.

25.10.2012 3 z 5

Marianne a Jason Marianne a Jason Juliette Benzoni

Výborná kniha, plná dobrodružstva, napätia a nečakaných zvratov. Iba čo nepochopím je, prečo si autorky myslia, že násilie na ženách je to najlepšie dobrodružstvo. Preto som ubrala jednu hviezdičku.

Volání minulosti Volání minulosti Barbara Wood

Napínavé, strašidelné, nezabudnuteľné.

22.10.2012 5 z 5

Duhový had Duhový had Barbara Wood

Exotické, tajuplné, dokonale napísané... čo dodať?

Doktorka Samantha Doktorka Samantha Barbara Wood

Nádherný príbeh...

22.10.2012 5 z 5

Diamantový tygr Diamantový tygr Ann Maxwell (p)

Príbeh je veľmi pekný, škoda však, že opisy a didaktické vysvetľovanie geologických nálezov diamantových baní, rušilo samotný dej. Chvíľami som mala pocit, že čítam encyklopédiu. Za to som stiahla jednu hviezdičku, inak bol príbeh výborný.

Zatmění srdce Zatmění srdce Barbara Taylor Bradford

Veľmi pekne napísané, napínavé až do poslednej chvíle. Kto má rád silné príbehy, nech číta. Slabšie povahy uronia slzičku. Aj keď príbeh končí akým takým happyendom, v podstate ide o smutný príbeh.

Oddelené postele Oddelené postele La Vyrle Spencer

Jeden z najkrajších príbehov, ktoré som v poslednom čase čítala. Aj keď je to starší román, absolútne nič mu nechýba. Realita života, krutosť osudu, medziľudské vzťahy, nevera, víťazstvo lásky a tak. "Evaevelina" síce napísala, že ju štvalo, keď Cat vohnala manžela do náručia inej, ale bola to stará láska a toto bol jediný spôsob, ako sa od nej odpútať a pochopiť kde je jeho skutočné miesto, kde je očakávaný, kde má domov a kto ho má skutočne rád. Ak máte radi silné príbehy, toto je jeden z nich.

18.10.2012 5 z 5

Vítězství Kateřiny Bushové Vítězství Kateřiny Bushové Elinor Glyn

Kniha bola napísaná v roku 1916 - dej sa odohráva v roku 1912. Takže z tohto pohľadu je dobovo moderným príbehom. Na môj vkus je však celý dej príliš didaktický a moralistický. Zdá sa mi, že autorka nastavila zrkadlo vtedajšej spoločnosti, skazenej morálke v šľachtických rodinách. Ide o prechod z tradičnej úzkoprsej morálky do moderného sveta uvoľnených mravov, kedy manželia majú svoje milenky, manželky niekoľko milencov a navzájom to jeden o druhom vie.
A k samotnému príbehu. Zdal sa mi dosť nudný, chýbala mu dramatičnosť, záver bol tak rýchly a prišlo k takej prevratnej zmene v charakteristike postavy, až sa to zdalo neskutočné.

17.10.2012 2 z 5

Družička Družička Ruth Rendell

Očakávala som trochu viac. Prvých 100 strán bolo doslovne nudných. Zaujímavejšie to začalo byť až keď na scénu vstúpila Senta. Aby som bola konkrétnejšia, v tomto príbehu ide o hlúpe hry mladých ľudí, ktorí sa neštítia ani bezdôvodnej vraždy. A hoci sa rozhodnú pre vražednú pomstu, vôbec si neoveria, či vraždia toho pravého. Dôležité je, že sa zapojili do hry.
Pozoruhodnou románovou postavou bola socha Flora. :)

15.10.2012 3 z 5

Chci zůstat u tebe, maminko Chci zůstat u tebe, maminko Patricia Vandenberg

pekná zápletka, Vandenbergová nesklamala

11.10.2012 5 z 5

Tušení zla Tušení zla Alexander Stainforth (p)

to čo začalo ako dobrý hororový krvák skĺzlo do sci-fi, od votrelca cez zonbie k Vyvolenému. Originálny námet to síce nie je, ale dalo sa to čítať.

10.10.2012 3 z 5

Zavržená dcera Zavržená dcera Hedwig Courths-Mahler

S prihliadnutím na prvorepublikovú literatúru bol námet originálny.

10.10.2012 4 z 5

Kde končí řeka Kde končí řeka Nora Roberts

Veľmi pekne napísané, napínavé do poslednej chvíle. Už som si zvykla, že Robertsovej príbehy majú nečakaný záver, ale toto ma dostalo, i keď niekde v polovici knihy som uvažovala, čo ak je skutočným vrahom tento? Samozrejme, že vám neprezradím kto, nemuseli by ste to už ani čítať.

10.10.2012 5 z 5

Záblesk Záblesk Catherine Coulter

Akosi som sa nevedela zbaviť pocitu, že kniha je vlastne autobiografia.

09.10.2012 5 z 5

Letní závrať Letní závrať Ann Maxwell

Už som si zvykla, že u Elizabeth Lowellovej nájdem v každej knihe nejakú nelogickú nezrovnalosť, ale v tejto knihe ma dostala nielen nelogickosť ale aj nuda. No veď uvážte: najlepší agent je nasadený do akcie strážiť osobu a hneď prvý deň ako sa s uvedenou osobou zoznámi, jej zavesí na nos všetky utajené veci a ona vyrapoce podrobnosti o seba a otcovi. Veď to je kravina. Navyše ju takmer "prekotil" priamo na dostihovej dráhe... viem, môžete namietať, že medzi nimi prebleskla iskra,... ale preboha, musela autorka naozaj zvoliť také voľné mravy? Prečo nám čitateľom nenechala priestor na trochu vzrušenia a napätia čo a ako? A k tej nude. Dialógy boli predvídateľné, obyčajné, nudné. Na čo bola scéna z reštaurácie ako si objednávajú jedlá a ako im čiašnik prinesie menu a podobné zbytočnosti. Potom na samotnú zápletku a napínavú scénu zostane málo priestoru. Dávam len 2 hviezdičky, lebo autorka vie napísať aj lepšie príbehy.

09.10.2012 2 z 5