Moi-personne komentáře u knih
Krysař je jednou z mých nejoblíbenějších knih, na kterou nedám dopustit. Je velice pocitová, nabitá romantickými prvky, stejně jako rozličnými symboly. Každý, kdo se do ní opravdu ponoří, si v ní najde něco svého.
Tuto knihu je nezbytně nutné si přečíst ještě před shlédnutím jakéhokoli filmového zpracování, protože nevím o filmu, který by zachytil různé povahy postav či tajemné prostředí mlžných blat a nepokoušel se o senzaci, čímž by příběh kazil. Detektivka se odehrává v prostředí, ze kterého přímo dýchá mysteriózní strašidelno a záhady vyvstávají jedna za druhou, zahaleny ve tmě, mlze a syravém vzduchu. Nevidím jako vadu ani to, že ve většině příběhu nevystupuje Sherlock Holmes. Rozhodně výborná detektivka, napsaná hezkým jazykem, ze skvělého prostředí,
Knihu jsem přečetla jedním dechem. Mám moc ráda duchařské příběhy z devatenáctého století a tato kniha, ač současná, tento žánr skvěle doplňuje. Vlastně jsem asi do poloviny knihy věřila, že je skutečně mnohem staršího data a byla jsem překvapená, když jsem zjistila, že autor je téměř ve věku mých rodičů. Román se mi tedy skvěle strefil do vkusu, pochmurná atmosféra a napětí z něj přímo čiší. Příběh Florence, ohrožované mrtvou guvernantkou, mě velice upoutal. Proto mě mírně šokoval konec, kdy se povaha vzdělané a milující dívky promění v krutou a sobeckou. Kniha jako celek se mi moc líbila a její nelítostný závěr mi nejspíš zůstane v hlavě ještě dlouho.
Kniha se skvěle čte a fotografie příběh ještě umocňují. Po skvělém začátku mi připadalo, že má román trochu klesavou tendenci a některé detaily mohly být více dotažené, jinak se mi ale příběh líbil, střídají se v něm scény téměř mile dětské s těmi drsnějšími, thrillerovými. Rozhodně se těším na další díl a jsem zvědavá na filmové zpracování.