Muzz

Jedno nemůže existovat bez druhého. Tolkienův svět je prostě kompletní s Hobbitem, Pánem prstenů či Silmarillionem. Kniha je krásná a filmové zpracování kupodivu také. Asi jsem ovlivněn tím, že jsem toho fanouškem, tak jsem zřejmě příliš subjektivní. Bohužel jen 5 hvězd :)

Už jen ten krásný název knihy ukazuje, jak to autor má doopravdy. Myslím že se ani příliš nezměnil, takový jaký je dnes, byl asi vždycky.

Úžasná kniha z mnoha důvodů. Beru je jako celek, dávám 5 hvězd každé knize této trilogie. Samotné by přece byly nesmyslné, je to jedna kniha, rozdělená na tři díly. Koneckonců v anglickém originále leckdy vycházela jako jediná kniha.

Pánu prstenů jsem dal po pěti hvězdách, tato by zasloužila hvězd šest. Pro někoho možná moc složité a smutné, o to víc opravdu pro dospělé. Pro milovníky romantiky a patosu nezbytnost! Mám ale rád všechny jeho knihy jako celek.

Jen ve stručnosti - ačkoli jsem knihu přečetl jedním dechem, nemůžu se ubránit dojmu, že autor kalkuluje a píše to rovnou jako filmový scénář. Dialogy jsou stručné a stupidní (jakoby titulky k filmu), ale samotný popis Florencie, a tak trochu i Benátek či Istanbulu, byl úžasně zajímavý a inspirující, díky tomu si člověk všimne i toho, čemu by třeba nevěnoval pozornost. Celkově z té knihy bude asi nejspokojenější město Florencie :)

Kniha nemůže za to, že ji takto vydal autorův syn Christopher. Je to prostě příběh vybraný z mnoha rozpracovaných a různě modifikovaných verzí Tolkienových nevydaných prací. Je tedy pravdou, jak zde někdo již napsal, že kratší verze v Silmarillionu je dostačující. Přesto hodnotím vysoko, jako všechno z tohoto světa, protože to patří k sobě.