narissa_ narissa_ komentáře u knih

☰ menu

Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

(SPOILER) Zprvu jsem se bála faktu, že se to odehrává v daleké budoucnosti, která byla zasažená válkou, protože mi to připomínalo všechny ty mizerně napsané post-apokalyptické knihy a filmy. Nikdy jsem nebyla velký fanoušek příběhů, které se odehrávají v budoucnosti, ale jsem ráda, že jsem Naslouchači dala šanci, protože přeci jen to není všechno plné robotů a moderní technologie (alespoň teda první díl ne).

Líbilo se mi, že sklenařská města, ve kterých se první kniha odehrává, v okolí Duvalského pohoří fungují bez technologie, protože jsem se necítila nesvá z nějaké až moc moderního pokroku lidstva, ale to je čistě moje nedůležitá preference.

Prvních cca. 100 stránek bylo zdlouhavých, protože se v nich vysvětlovaly důvody proč vlastně svět vypadá jak vypadá a museli jste myslet a vnímat abyste to pochopili a později nebyli zmatení úplně.

Pochopili jste z toho základ - všechno je o sklenitu, sklenaři jsou vnímani jako otroci, bez kterých bychom zemřeli, protože by tu nebyla fereastra bránící smrtelnému plynu v průchodu na naše území -, ale stejně jste byli celý zbytek knihy zmatení a trvalo vám než jste si uvědomili o čem se vlastně lidé baví nebo kde se vůbec nacházíte, protože všechna ta sklenařská města, sklenařské pojmy atd. byly docela matoucí v první knize, kdy jste o světě ještě nic moc nevěděli.

Samotná hlavní postava Ilan je zajímavá - je to malé dítě, které se tak doopravdy většinou chová. Je neustála zvědavá, pyskuje, je zmatená ze světa ve kterém ještě nikdy nebyla a z lidí, které pořádně nezná, a z nichž většina ji nenávidí. Někdy vám bude připadat otravná, stejně tak jako děti v jejím věku. Upřímně jsem se někdy divila, že jí členové pětadvacítky neseřvali za knihu vícekrát, protože na moje poměry byla až moc otravná a drzá. Taky mě udivilo, že jako dítě dokázala tajemství o svém pohlaví a vzhledu (který ovlivňoval životy všech sklenařů) udržet a neprokecat se nějak i když vlastně byla úplně dítě na začátku knihy.

Celkově její přežívání ve situacích kdy by i dospělí lehce zemřeli bylo zajímavé, ale autorka to dokázala vysvětlit tak, aby to z toho Ilan nevypadla jako Mary Sue, která přežije všechno.

Samotná pětadvacítka je něco, co těžko v první knize úplně pochopíte. Možná bych byla radši kdyby členů v ní bylo méně a dostali více času se představit a mít v knize nějakou větší roli. Sice je autorka všechny vyjmenuje na začátku knihy, ale na co nám je 25 jmen když ve finále známe jenom 4 z nich? Pro ty co přečtou jenom první díl to je jenom parta namakaných chlápků, kteří mají speciální silné meče, jenž jimž zajišťují ještě větší sílu a pořádek. Prostě skupina, kterou všichni obdivují a my pořádně nevíme proč.

Celkově vysvětlování všeho o světě je udělané v dialozích, což je někdy až moc předvídatelné a otravné ke konci, protože Ilan je neustále zvědavá a chudák někdo z pětadvacítky nebo její mistr z Amárie je ten, kdo jí musí odpovídat dlouhými odstavci. Hlavně u členů z pětadvacítky mi hodně krát přišlo, že by jí v reálném životě už poslali někam s jejím vyptáváním.

Kniha vás zaručeně vtáhne do děje po vysvětlovacím úvodu, po němž pochopíte alespoň základy světa, jenž se vám později uleží (nebojte, při čtení druhé knihy už budete v obraze mnohem více!). Musím uznat, že když už je v knize vtipná scéna nebo hláška, je opravdu vtipná a ne trapná, což je velkým plus. Popis autorky vám naladí tu tajemnou atmosféru, donutí vás brečet, být naštvaný/á a taky vás donutí myslet.

Až na nedostatky co se týče lepšího představení postav a jejich údělu (pětadvacítka) a někdy až moc otravné hlavní dětské postavy je to neskutečně dobré a hlavně originální české fantasy, které vám doporučuji!

15.08.2020 4 z 5


Faja Faja Petra Stehlíková

(SPOILER) Jsem ráda, že se datum vydání posunulo z března na únor. Sice to není až tak velký rozdíl, jelikož je to stále až další rok, ale myslím si, že se na to vyplatí počkat - obálka už je hotová, celé je to poslané do nakladatelství a podle fotky, kterou paní autorka dala na svůj Facebook, bude to ještě delší než Faja.

Sice nemám ráda tak otevřené konce, hlavně když se na další díl musí čekat 4 roky, ale co už.

Trošku mě začalo otravovat zjišťovaní věcí v knize - vždy se čtenář o všem dozví když se zvědavá Ilan někoho ptá - Ilan se zeptá na jednu otázku a následuje dlouhý odstavec, který většinou patří jednomu z členů pětadvacítky. Chápu, že je to rychlé a efektivní, ale někdy bych si ráda na věci přišla jinak než z čtení dlouhých dialogů.

Doufám, že v další knize se dozvíme něco více o členech pětadvacítky - více z jejich minulosti, jejich povahy, slabiny atd., protože mi přijde že je stále vidíme jenom jako silné muže s duvaly, které všechny zastraší (až na kapitána, který dostal ve Fajovi prostor a dozvěděli jsme se o něm hodně věcí, které by bylo dobré ještě více rozvést a dovysvětlit v dalším díle).

Četla jsem si většinu komentářů, ale neviděla jsem zde žádný, který by mluvil o klukovi na konci knihy, který vyzval kapitána - o jeho identitě. Jsem jediná, která si myslí, že je to syn Elizabeth - ženy, která kapitánovi pomáhala formovat zákony pro sklenaře - a že kapitán je jeho otec?

Viděli jsme ho psát, nemá žádné vady, umí bojovat - není sklenař, musel se narodit lidem z nížin. Zřejmě umí bojovat i s duvaly a podle toho co víme, tak pětadvacítka má krev podobnou sklenařům, což by nejen znamenalo, že ten kluk musí mít podobnou krev díky kapitánově DNA, která mu pomáhá duvaly ovládat a umožňuje mu psát všechny ty nápisy, které se nesmažou, a o kterých si lidé myslí, že patří naslouchači, kvůli použité krvi. Řeklo se, že krev patří muži, ale nikdo z nich neví, že to není krev sklenaře, ale toho kluka.

O Elizabeth jsme se dozvěděli, že měla dítě, které vychovávala v horách. Navštěvovala ho díky inspekcím, které tam podnikala (vždy do tří různých měst) - kluk měl rodiče z nížin, ale zároveň žil mezi sklenaři a měl zdroje k tomu, aby si o jejich historii zjistil cokoliv, co potřeboval.

Podle mě ví o tom, že kapitán je jeho otec, jinak by ho na konci knihy nevyzval na souboj, když měl původně bojovat proti Ravenovi (myslím, že to byl Raven kdo tam na náměstí bojoval s lidmi, ne?).

Každopádně si myslím, že se s tím klukem tam dole v hoře Ilan setká a dozvíme se tak více o kapitánově a Elizabethině minulosti jestli Ilan prozradí že byla brusičem a naslouchačem pětadvacítky i tomu klukovi.

15.08.2020 5 z 5