nemharap nemharap komentáře u knih

Anekdoty a legrace s panem Hlustvisihákem Anekdoty a legrace s panem Hlustvisihákem Bedřich Zelenka

Obsahuje převážně scénky, které ze zvukové podoby Hlustvisiháka neznám, ale jako bych z nich hlas Lubomíra Lipského slyšel. Moc jsem si to užil.

25.04.2016 5 z 5

Průvodce kulturním děním a životním stylem v českých zemích 1948–1967 (Svazek I.) Průvodce kulturním děním a životním stylem v českých zemích 1948–1967 (Svazek I.) Jiří Knapík

Dva rozsáhlé svazky o 1300 stranách jsou spíše naučným slovníkem, kde by si měl každý najít a přečíst hesla, která ho zajímají, než knihami určenými ke kompletnímu přečtení. Já ale zvolil tento druhý způsob. Trvalo to dlouho, ale stálo to za to. Hesla jsou plná zajímavých informací a většinou psána velice čtivě. Je ale pravda, že hesla věnovaná různým schůzím, sjezdům, konferencím, odborným časopisům... vyžadují značnou pozornost při čtení, aby se člověk v tom množství informací orientoval a neztrácel. Jedná se opravdu o fakty nadupané knihy. Po přečtení první z nich jsem si musel dát nějaký čas přestávku, abych byl schopen pobírat informace i z té druhé. Naprosto zaslouženě získala kniha cenu Magnesia Litera 2012 za literaturu faktu.

15.01.2016 5 z 5

Egyptský člověk a jeho svět Egyptský člověk a jeho svět Sergio Donadoni

Snad každou kapitolu v knize napsal jiný autor. Většina kapitol se četla velice dobře, ale asi u třech jsem musel některé pasáže číst 2x, abych přesně pochopil, co mi chce autor sdělit. Celkově ale velmi dobrá kniha.

25.05.2013 4 z 5

Theodor Pištěk aneb Filmové nebe první republiky Theodor Pištěk aneb Filmové nebe první republiky Radim Kratochvíl

Kniha není špatná, ale na můj vkus příliš stručná. Mnoho informací v knize obsažených jsem už znal z jiných knih o filmu a z pamětí různých českých herců. Myslím, že Theodor Pištěk, herec s největším počtem filmových rolí, by si zasloužil podrobnější biografii. Ale jinak se kniha četla dobře, a tak jí ty čtyři hvězdičky z pěti stejně dávám.

05.05.2013 4 z 5

Čeněk Šlégl Čeněk Šlégl Jaromír Farník

Ze dvou dostupných biografií Čeňka Šlégla je, podle mého názoru, tato lepší a věrohodnější.

07.04.2012 5 z 5