Netopyr07 Netopyr07 komentáře u knih

Život Dominika Savia Život Dominika Savia Giovanni Bosco

Don Boskovi "svatí chlapci"... Zdánlivě jeden, jak druhý... Každý plný ctností. Věřím, že takoví i byli. Životopisy jsou hodně psány kvůli tomu, aby čtenáři měli vzor :-) Vydání z roku 1924 je fajné, skutečně překlad toho, co napsal Don Bosco. A ta "stará čeština"... ;-)

30.07.2021 5 z 5

Na spadnutí Na spadnutí Jeff Kinney (p)

Jako oddechovka dobré, ale zdá se mi to kapku slabší. Na "Výlet" to rozhodně nemá :-)

29.07.2021 4 z 5

Hořící most Hořící most John Flanagan

Rozhodně nelituji, že jsem si přečetla i druhý díl :-) Vůbec se nedivím, že se spousta "nečtenářů" na tuto sérii chytí. Taky jsem "chycená" a třetí díl si také půjčím :-) Líbí se mi, že kniha má v sobě, dá se říci, výchovné prvky a může dodat -náctiletým sebevědomí.

27.07.2021 5 z 5

Jidáš Jidáš Amos Oz (p)

Knihu jsem zmerčila v rukách svého spolubratra, který ji četl, a když jsem našla anotaci, zaujala mě natolik, že jsem si ji (konečně) přečetla také. Rozhodně je to zajímavý příběh a zajímavá "spekulace", jaké mohly být střety a názory při zakládání státu Izrael. Asi spoiler: Skoro jsem uvěřila, že Šalteiel Abravanel existoval!!! (hledala jsem ho na Wikipedii). Z mého pohledu tam ani nemusela být ta milostná linka a kniha by byla skvělá! Doporučuji!

19.07.2021 5 z 5

Farářova dcera Farářova dcera George Orwell (p)

Páni, tak tohle je teda George Orwell!!! :-) 1984 jsem zatím nezvládla, Farmu zvířat v pohodě. No a teď teda Farářova dcera. Zpočátku to vypadalo tak nevinně :-)) Mohu jen doporučit. Zvláště se mi líbilo zamyšlení, co se děje v hlavě člověku, který "ztratil víru".

03.07.2021 5 z 5

Pasáček z Alp: Životopis chlapce Františka Besucca z Argentery Pasáček z Alp: Životopis chlapce Františka Besucca z Argentery Giovanni Bosco

Milé dílko od Dona Boska. Samozřejmě, pochopitelně... je to "výchovný" text. Ale dá se i věřit, že ten chlapec byl skutečně dobrý a mohl být vzorem pro druhé :-)

02.07.2021 5 z 5

Jak se rodí zvony Jak se rodí zvony Milan Švihálek

Moc hezky napsané, skutečně... taková pohádková záležitost. Vskutku zajímavé, že mezi zvonařskými rody nejsou jmenováni Manouškovi. U kapitoly, jak se dostavil do Brodku Jaroslav Dobrodínský, jsem se smála půl hodiny. Nicméně zvony Dytrychových jsou po celém světě, což o něčem svědčí.

20.06.2021 3 z 5

Život v mlýnském kole aneb Kardinální případ Trochta Život v mlýnském kole aneb Kardinální případ Trochta Jiří Miček

Výborná kniha, která beletristickou formou přiblíží život salesiána kardinála Štěpána Trochty.

19.06.2021 5 z 5

Noha k noze Noha k noze Viliam Klimáček

Čteno kvůli Výzvě. Vtipné, pěkné ilustrace, humorné příběhy a říkanky.

17.06.2021 4 z 5

Jak chutná moc Jak chutná moc Ladislav Mňačko

No já nevím... když jsem to četla poprvé, bavilo mě to daleko víc. Teď ten podrobný popis pohřbu a mrtvoly... Fakt pa-rá-da :-/ A naprosto chápu, že kniha patřila mezi zakázané...

11.06.2021

Hádanky a hlavolamy Sherlocka Holmese – úniková hra Hádanky a hlavolamy Sherlocka Holmese – úniková hra James Hamer-Morton

No, přátelé... ze mě detektiv nebude. Knihu jsem měla půjčenou z knihovny, takže jsem nic nevystřihávala... Ale matematické úlohy taky nejsou zrovna pro mě :-) Nicméně jsem se OPRAVDU pobavila!

10.06.2021 5 z 5

Vánoční příběhy pro potěchu duše Vánoční příběhy pro potěchu duše Bruno Ferrero

Hezké příběhy... Nevím proč občas v letních dnech čtu o Vánocích a o zimě - asi abych se ochladila :-)) Nejvíc mě dostal příběh o vánočním divadle, které hrály děti. "Josefe, nikam nechoď, můžete s Marií přespat u mě v pokoji" (to je interpretace!)

10.06.2021 5 z 5

Rodné brázdy Rodné brázdy Vlasta Javořická

Jako dobré, Vlastička... Aspoň vím, co hltaly naše prababičky a babičky! Vlastička frčela. Rodinné příběhy ze života :-)

05.06.2021 4 z 5

Květiny pro duši Květiny pro duši Bruno Ferrero

Další z oddechovek, ve kterých člověk i najde nějaké moudro a povzbuzení.

31.05.2021 4 z 5

Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Předem musím přiznat, že příběh se čte dobře, takřka se čte sám, dobrá oddechovka... Jenže.. co se mě týče, opravdu nezvládám PSANOU FORMU nespisovného jazyka. V psané podobě je hovorová čeština eklhaft. A některé výrazy... co je "kompl" mi došlo, ale tento neologismus mi zvýšil tlak. Doufám, že se v řeči naší mládeže neujme (parafráze z Cimrmana). Také mě dost dostalo "pot mi stíká po čele" a zdrobněliny u časového údaje "hodinka, půl hodinky, dvě hodinky..." Nicméně výzva splněna.

21.05.2021 3 z 5

Průmysl lži: Propaganda, konspirace a dezinformační válka Průmysl lži: Propaganda, konspirace a dezinformační válka Alexandra Alvarová

Knihu mi doporučil můj dobrý přítel. V úvodu je sice napsané, že (parafrázuji) "text je pro normální lidi", ale odbornými termíny se to tam jen hemží. Nicméně jsem se dozvěděla zajímavé věci a (kuřáci prominou) velice se mi líbilo "podobenství" o kuřáckých fabrikách a reklamě na cigarety. Kapitola o trolech byla taky bezva! Knihu posílám dám, i když, jak vidím, jsou zde i negativní ohlasy.

17.05.2021 4 z 5

Karty na stole Karty na stole Agatha Christie

Jako vždycky jedním slovem - skvělá!

11.05.2021 5 z 5

Strašidlo cantervillské Strašidlo cantervillské Oscar Wilde

Bylo milé si "zopáknout" Strašidlo. Ilustrace jsou také úchvatné. Zvláště ta "zviřátka" na straně 65, ta prostě "žeru" :-))

08.05.2021

Místa, kde jsem trávil čas Místa, kde jsem trávil čas William Saroyan

Krátké "fejetony" vzpomínek na místa, kterými autor prošel, některé čtivější, některé nudnější, některé smutné, některé veselejší... Pokud budu věřit tomu, že "místa z nás dělají to, co jsme...", tak potěš koště :-))) Co třeba, kdybych se ocitla v kravíně :-)))

07.05.2021 4 z 5

Dopisy Emilovi Dopisy Emilovi Milan Lasica

Senzační počin :-)) krásné "vzpomínky" na dobu totality, mnohdy s peprnými výrazy. Vřele ovšem doporučuji.

03.05.2021 5 z 5