Netopyr07 komentáře u knih
Don Boskovi "svatí chlapci"... Zdánlivě jeden, jak druhý... Každý plný ctností. Věřím, že takoví i byli. Životopisy jsou hodně psány kvůli tomu, aby čtenáři měli vzor :-) Vydání z roku 1924 je fajné, skutečně překlad toho, co napsal Don Bosco. A ta "stará čeština"... ;-)
Jako oddechovka dobré, ale zdá se mi to kapku slabší. Na "Výlet" to rozhodně nemá :-)
Rozhodně nelituji, že jsem si přečetla i druhý díl :-) Vůbec se nedivím, že se spousta "nečtenářů" na tuto sérii chytí. Taky jsem "chycená" a třetí díl si také půjčím :-) Líbí se mi, že kniha má v sobě, dá se říci, výchovné prvky a může dodat -náctiletým sebevědomí.
Knihu jsem zmerčila v rukách svého spolubratra, který ji četl, a když jsem našla anotaci, zaujala mě natolik, že jsem si ji (konečně) přečetla také. Rozhodně je to zajímavý příběh a zajímavá "spekulace", jaké mohly být střety a názory při zakládání státu Izrael. Asi spoiler: Skoro jsem uvěřila, že Šalteiel Abravanel existoval!!! (hledala jsem ho na Wikipedii). Z mého pohledu tam ani nemusela být ta milostná linka a kniha by byla skvělá! Doporučuji!
Páni, tak tohle je teda George Orwell!!! :-) 1984 jsem zatím nezvládla, Farmu zvířat v pohodě. No a teď teda Farářova dcera. Zpočátku to vypadalo tak nevinně :-)) Mohu jen doporučit. Zvláště se mi líbilo zamyšlení, co se děje v hlavě člověku, který "ztratil víru".
Milé dílko od Dona Boska. Samozřejmě, pochopitelně... je to "výchovný" text. Ale dá se i věřit, že ten chlapec byl skutečně dobrý a mohl být vzorem pro druhé :-)
Moc hezky napsané, skutečně... taková pohádková záležitost. Vskutku zajímavé, že mezi zvonařskými rody nejsou jmenováni Manouškovi. U kapitoly, jak se dostavil do Brodku Jaroslav Dobrodínský, jsem se smála půl hodiny. Nicméně zvony Dytrychových jsou po celém světě, což o něčem svědčí.
Výborná kniha, která beletristickou formou přiblíží život salesiána kardinála Štěpána Trochty.
Čteno kvůli Výzvě. Vtipné, pěkné ilustrace, humorné příběhy a říkanky.
No já nevím... když jsem to četla poprvé, bavilo mě to daleko víc. Teď ten podrobný popis pohřbu a mrtvoly... Fakt pa-rá-da :-/ A naprosto chápu, že kniha patřila mezi zakázané...
No, přátelé... ze mě detektiv nebude. Knihu jsem měla půjčenou z knihovny, takže jsem nic nevystřihávala... Ale matematické úlohy taky nejsou zrovna pro mě :-) Nicméně jsem se OPRAVDU pobavila!
Hezké příběhy... Nevím proč občas v letních dnech čtu o Vánocích a o zimě - asi abych se ochladila :-)) Nejvíc mě dostal příběh o vánočním divadle, které hrály děti. "Josefe, nikam nechoď, můžete s Marií přespat u mě v pokoji" (to je interpretace!)
Jako dobré, Vlastička... Aspoň vím, co hltaly naše prababičky a babičky! Vlastička frčela. Rodinné příběhy ze života :-)
Další z oddechovek, ve kterých člověk i najde nějaké moudro a povzbuzení.
Předem musím přiznat, že příběh se čte dobře, takřka se čte sám, dobrá oddechovka... Jenže.. co se mě týče, opravdu nezvládám PSANOU FORMU nespisovného jazyka. V psané podobě je hovorová čeština eklhaft. A některé výrazy... co je "kompl" mi došlo, ale tento neologismus mi zvýšil tlak. Doufám, že se v řeči naší mládeže neujme (parafráze z Cimrmana). Také mě dost dostalo "pot mi stíká po čele" a zdrobněliny u časového údaje "hodinka, půl hodinky, dvě hodinky..." Nicméně výzva splněna.
Knihu mi doporučil můj dobrý přítel. V úvodu je sice napsané, že (parafrázuji) "text je pro normální lidi", ale odbornými termíny se to tam jen hemží. Nicméně jsem se dozvěděla zajímavé věci a (kuřáci prominou) velice se mi líbilo "podobenství" o kuřáckých fabrikách a reklamě na cigarety. Kapitola o trolech byla taky bezva! Knihu posílám dám, i když, jak vidím, jsou zde i negativní ohlasy.
Bylo milé si "zopáknout" Strašidlo. Ilustrace jsou také úchvatné. Zvláště ta "zviřátka" na straně 65, ta prostě "žeru" :-))
Krátké "fejetony" vzpomínek na místa, kterými autor prošel, některé čtivější, některé nudnější, některé smutné, některé veselejší... Pokud budu věřit tomu, že "místa z nás dělají to, co jsme...", tak potěš koště :-))) Co třeba, kdybych se ocitla v kravíně :-)))
Senzační počin :-)) krásné "vzpomínky" na dobu totality, mnohdy s peprnými výrazy. Vřele ovšem doporučuji.