Nikaa1
![Krvavé ostří Krvavé ostří](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/322789/krvave-ostri-L4b-322789.jpg?v=1480533162)
Nuže, nebudu chodit kolem horké kaše. Tahle kniha mě nenadchla tak, jak jsem očekávala. Velká většina, která se v téhle knize odehrála byla v podstatě zmíněná v "Královna Stínů" SKORO. Nemyslím jen smrt Sama, ale také jiné. Tahle kniha spíše popisovala dopodrobna děje, které byli již zmíněné v dílech ST.
Takže, aby to nikdo nepochopil špatně. Tahle kniha prostě nesplnila mé očekávání. Čekala jsem od toho více. Ale každý fanoušek ST, kterého zajímá část minulosti Celaeny, by si ji měl přečíst. :-)
-Musím ještě dodat, že jsem si velmi oblíbila Sama. Kdo by také ne, že?
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Královna stínů Královna stínů](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/289317/kralovna-stinu-CO8-289317.jpg?v=1621366298)
Z téhle série je momentálně tahle kniha nejlepší. Sarah mě v každém dílu dokázala překvapit a v tomto díle ještě více. Žádná kapitola nebyla nudná, nezáživná nebo nepřekvapivá. Takže abych to shrnula.. DOPORUČUJI PŘEČÍST tomu, kdo je obrovský fanoušek fantasy příběhů, protože touhle knihou se u mě prohloubila závislost na knihách od Sarah J. Maasové.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Papírová srdce Papírová srdce](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/297404/papirova-srdce-dTd-297404.jpg?v=1475044475)
(SPOILER) Nádech výdech. Jak mám tohle sakra napsat?
Ráda bych začala tím, že v poslední době nemám štěstí na kvalitní příběhy, kde je hlavní tématikou romantika. Colleen Hoover je vždycky jistota, ale v posledních letech na nikoho jiného, kdo píše příběhy, co dávají hlavu a patu, nejsem schopná narazit.
A tak, když jsem viděla tolik kladných hodnocení, jsem si řekla, že téhle knize dám šanci. Že mě třeba překvapí. Opak byl pravdou a já jsem zase zklamaná.
Kniha má obrovský potenciál - druhá šance, odpuštění. Líbil se mi rozdíl mezi hlavními postavami, kdy jednoho opustila matka a druhá měla normální rodinu. Z tohohle mohla autorka vytěžit víc a hlavně na konci, kdy Jensena neustále opouštěla Mia.
To, co mě však nejvíc štve a mrzí, je neustále střídání vlastností postav. V knihách, které v poslední době vychází, je to čím dál častější. A tím nemyslím pouze romantiku! Chování postav se bezdůvodně měnilo jako roční období a bylo to čím dál více chaotické. Když by se mě někdo nyní zeptal, jak bych charakterizovala postavy, tak bych pravděpodobně říkala, co mě napadne, protože bych absolutně nevěděla.
Mia se jednu chvíli vztekala a po jediném jeho pohledu Jensena veškerý její vztek záhadně zmizel. Ten se následně objevil o něco později, kde není on, ale celou knihu se lituje, nadává a tak dokola. A pak, když na něj ,,vyjede", tak začne slibovat, jak vše bude v pořádku a ona ihned obměkne. Trošičku mi to přijde humorné, neboť na začátku knihy mi přišlo, že Mia věděla, co chce a nechce. Stála si skálopevně za svým. Vlastně na to autorka poměrně jasně ukazovala.
Jak jsem zmínila před chvílí: Kniha má obrovský potenciál. Obrovský. Autorka by se klidně mohla rovnat Colleen Hoover. Ale nestalo se tak. Nevadí.
Dávám dvě hvězdičky - a to díky krásné obálce a stránkám ,,Svět podle Jensena". Ty mě ze všeho nejvíc bavily.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Dcera nebes Dcera nebes](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429163/dcera-nebesB2cTFt-qla-.jpg?v=1577286717)
Sakra, to byla jízda!
Autorka má čtivý styl psaní, který musím ocenit. Postavy jsou promyšlené a Riley si nešlo neoblíbit. Musím říct, že děj je promyšlený. Takže za mě všech pět a těším se na pokračování. :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Válečná smršť Válečná smršť](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/398989/valecna-smrst-Awy-398989.jpg?v=1546702659)
Milovala jsem tuhle sérii a stále miluji, vážně, ale tenhle díl mě zklamal.
Není to koncem, ten se mi líbil. Jde o to, že v téhle knize autorka zapomněla na důležité vlastnosti postav a měnila jejich charakter. Vývoje postav mám v knihách velmi ráda. Tady mi to přišlo nepromyšlenější, nepropracovanější.
Z Mare se v téhle knize stal opak dívky, kterou byla v předchozích dílech. Tady se prostě udělalo něco špatně. Blýskající holčička byla v téhle knize měkčí a pak chvilkami drsná - až mě to překvapovalo. Štvalo mě, jak v jejích pasážích se pořád dokola opakovalo, zda vlastně Cala má ráda, zda ho potřebuje nebo ne. Zda ho chce a pak že ho nechce.
Cal to samé. Na začátku jiná osoba, než nyní. Samozřejmě, zase vývoj, ale jak jsem psala, je to slabé a nedokázala jsem ho pochopit. Vžít se do něj - ani do Mare, mimochodem. Cal byl chvilkami milý, hodný a něžný - a chvilkami přesný opak. Názory střídal jako ponožky a v některých situacích se choval zbaběle a v některých odvážně. Nechápala jsem, kde se to v něm bralo, když pořád dokola se opakovalo, že je štěně.
A tím moje rozhořčení končí a já se můžu věnovat tomu, co se mi líbilo. Děj plynul a nebyl plný akcí, jak jsem čekala. Plus pro autorku - nechávala si to nejlepší na konec a že ten konec byl překvapivý. Kapitoly psané z pohledu Evangeline jsem si užívala. Ji si nešlo neoblíbit.
Z politiky, která se v příběhu vyskytovala, jsem byla nadšená. Víc než to.
Myslím si, že autorce jdou lépe psát záporné postavy, než kladné. A upřímně jsem za to vděčná. :-D
Hodnotím třemi hvězdami a těším se na Krutou korunu. :-)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Královna povětří a temnoty Královna povětří a temnoty](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418333/kralovna-povetri-a-temnoty-Ko5-418333.jpg?v=1567262929)
Poslední díl téhle úžasné série mě dostal.
Nemohla jsem se dočkat, až konečně nám Cassandra odhalí, co vlastně je ta kletba, která sužuje Juliana a Emmu. Je tam mnoho neuzavřených konců, nicméně myslím, že se uzavřou v další sérii.
Kniha je plná emocí a chvilkami jsem byla nadšená, chvilkami smutná. A to není rozhodně špatně! Cassandra Clare je fantastická autorka a nemůžu se dočkat, až se u nás vydá její další série Poslední hodiny.
Jediná věc, která mi vadila, byl vztah Mark - Cristina - Kieran. Čekala jsem, jak se nakonec rozhodnou.. ale ten konec, no nevím. Nerozhodnost je zde prostě viditelná a do očí bijící.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zrada vítězů Zrada vítězů](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387741/zrada-vitezu-zCH-387741.png?v=1546255905)
V poslední době nemám štěstí na příběhy, které by mě uchvátily tak, jako právě tahle.
Po prvním díle se ocitáme ve Valu a už začátek mě drtil. Nemohla jsem se dočkat až se Kestrel s Arinem potkají. Ptala jsem se, jaké to bude. A sakra, Marie Rutkoski mě překvapila a dostala.
Děj je plný intrik, napětí a tajemství. Líbí se mi nová přezdívka Kestrel a sakra, hodí se to k ní. Celkově je to postava, kterou si bud zamilujete nebo ji začnete nenávidět. Je jiná, geniální a drsnější. Jde vidět vývoj postav a tohle, tohle přesně by v knihách mělo být.
Nuže, nemůžu se dočkat posledního dílu. Knihu si rozhodně přečtu vícekrát a můžu s hrdostí říct, že patří do mých oblíbených.
Doporučuji. :-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zkáza a naděje Zkáza a naděje](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/368240/zkaza-a-nadeje-kWt-368240.jpg?v=1516615802)
ODLOŽ SVOJI LAČNOST, ALINO.
Zkáza a naděje je nejpovedenější díl z celé série. Je plná překvapení, humoru a tajemství. Abych se přiznala, tak jsem si velmi oblíbila Harshawa s jeho Mačičkou.
Začátek byl otřesný. Nelíbil se mi - a ačkoli jsem fanoušek toho, že se autor nebojí začít z kopce dolů, tak zde se to nepovedlo. Jenže po začátku je kniha lepší a lepší a nedáte si pokoj, dokud ji nedočtete.
Alina, jediná postava, kterou jsem v celé sérii nepochopila a nedokázala se do ní vžít. Pořád mě napadá, že ani sama autorka nevěděla, kdo vlastně Alina je. Zda vlastně je hodná, či zlá. Proto jsem spíše považovala jako hlavní postavu Temnyje.
Ale. Zakončení celé série, poslední kapitolka, se mi vryla do duše. Autorka neudělala z Aliny carevnu, princeznu, či šlechtičnu. Vyrazilo mi dech, když jsem četla poslední větu. Leigh Bardugo si mě získala.
PS: České obálky celé série jsou nádherné! Děkuji, Fragmente!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Verum Verum](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335053/verum-Np8-335053.jpg?v=1499970849)
MINULOST JE VĚZENÍ
Když jsem si Verum kupovala v knihkupectví, vykulila jsem oči, protože byla tenká oproti prvnímu dílu. Jenže Verum má na mě stejný vliv jako Nocte. I přes svoji hubenost.
Ten pocit prázdnoty je šílený. K zbláznění. Jenže více k zbláznění je to, že zbývá poslední díl - a to čekání na něj je také k zbláznění. Všechno je k zbláznění.
Sama jsem nyní zmatená. Protože konec je tak otevřený a šokující. Zatraceně, potřebuji další díl. Potřebuji znát pravdu.
Příběh mě chytil hned, jak jsem začala číst. Stala jsem se na ním závislá. Autorka nás očividně chtěla zmást - což se jí povedlo.
PROČ DÁVÁM PĚT HVĚZD? Protože si je tahle autorka, série a kniha zaslouží. Protože tahle kniha je něčím výjimečná. Protože i přes tajemnou a depresivní atmosféru tuhle knihu miluji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Náš tajný příběh Náš tajný příběh](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372040/nas-tajny-pribeh-vNH-372040.jpeg?v=1519463664)
Téma knihy je zajímavé a odvážné.
Nicméně.. očekávala jsem toho víc. Hlavní postava se mi líbí, avšak lidé kolem ní ne. Jediným světlým bodem byl její bratr.
Určitě si u toho odpočinete, avšak není to nějaká velká pecka. Konec byl nečekaný, to ano. Jak jsem již psala - čekala jsem toho víc.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pravidla hry Pravidla hry](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/332751/pravidla-hry-tQ1-332751.jpg?v=1486833297)
Ukážou se tu menší spoilery.
Povedené.
Chloe Neill si mě získala už prvním dílem. Její styl psaní, humor a zápletky... Jo, tahle série je bomba.
Tenhle díl byl velmi, velmi akční. Přesně tohle jsem potřebovala, pořádnou akci. Začátek knihy se mi zalíbil. Chloe šla na to rovnou po hlavě a začala rovnou na začátku. To se mi líbí.
Do hry se přidal nový hráč. Michael Donovan. Absolutně jsem nečekala, co se z něj vyklube. Očekávala jsem, že "nový hráč" bude někdo neznámý - známý. *Víte, co myslím, ne?* Ale tohle.. Dokonce jsem zapomněla na nového "ombudsmana".
Těším se na další díl. :-)