nikka8795 nikka8795 komentáře u knih

Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Od první chvíle mi bylo jasné, že to nebude můj žánr. O to více moje první "Třeštíková" překvapila :)

Původně jsem myslela, že se bude jednat o oddechovku - mýlila jsem se. Čtenář musí být neustále v pozoru, vnímat prolínání příběhů jednotlivých postav, naladit se na tu atmosféru konkrétní rodiny/páru/jednotlivce. Mnohdy jsem musela pátrat v paměti, někdy i listovat zpět. Proto, ač to nikdy nedělám, bych si tuto knihu za nějaký čas ráda přečetla znovu (jistě pochytím nějaké nové detaily).

Symbol bábovek v knize působí trošku nepřirozeně, jako kdyby to v žádné kapitole nesmělo chybět..i když nápad je to hezký, bez toho by to nebylo "ono". Film jsem neviděla, ale věřím, že tam by jednotlivé "bábovky" mohly působit mnohem přirozeněji.

Jen se obávám, že je to jedna z těch krásných věcí, které se ztratí v překladu, pokud bude (nebo již je, nevím) kniha nabídnuta i v zahraničí.

Celá kniha mě zasáhla svou surovostí, psychologickým náhledem do nitra tolik odlišných žen, náznaky, které vlastně ani nepotřebovaly vysvětlení. Konec hovoří za vše - na jednu stranu by mohl vypadat nedokončený, otevřený pro další díl, nepřirozeně utnutý ve chvíli, kdy se začalo něco dít... Já si to ale nemyslím. Pochopila jsem, že po této knize je dobré o ní popřemýšlet, dát si pauzu od dalších příběhů a vstřebat to. Uzavřít a dokončit to ve své hlavě podle svého, dle potřeby. Pak to bude úplné.

14.01.2021 4 z 5