pavlina2401 pavlina2401 komentáře u knih

Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Děj velmi primitivní, ale 4 hvězdy za to, že autorka svým způsobem šokovala.

08.08.2016 4 z 5

Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Rozhodla jsem se Dívku ve vlaku přečíst po zhlédnutí traileru k filmu. Jediné co jsem o knize věděla, byla nálepka světový bestseller, která pro mě po mnoha zklamáních již příliš neznamená. A opět se ukázalo, že v tomto vnímání dělám správně.
Knihu bych rozhodně nepřirovnala ke Zmizelé - ta je skvělým strhujícím příběhem, který mě nadchnul, a ze kterého mě mrazilo snad po celou dobu. Naproti tomu Dívka ve vlaku je pro mě normální kriminálka a to ještě spíše té horší kategorie. Postavy se možná postupně vyvíjí v tom smyslu, že se dozvídáme více o jejich minulosti, ale jinak je děj žalostně "stojatý". První posun nastane po zmizení "Jess", pak se nic neděje a Rachel pořád jen jezdí, přemýšlí, pije a neví. Toto čekání na další posun je sem tam protnuto kapitolou z minulosti dvou vedlejších hrdinek - díky Bohu a ty dary! Načež se dvě kapitoly před koncem děj konečně pohne a Rachel si vzpomene! Hurá. (A to nemluvě o zbytečných postavách policistů, jejichž roli v knize považuji za naprosto nedomyšlenou.)
Po celou dobu čtenář tuší, kam bude kniha směřovat - a sice k odhalení vraha. Uznávám, že výsledek je překvapivý, ale to by snad měla splňovat každá detektivka, Dívka ve vlaku je tak pro mě nanejvýš průměrnou četbou. Kniha neurazí, nepřekvapí, ale myslím si, že i v jednom díle Columba se toho stane víc, než na těchto cca 300 stranách.

08.08.2016 2 z 5