JosefSorm JosefSorm komentáře u knih

Devět Devět Kateřina Beáta Bukáčková

Máte chuť na knihu, která se vám zaryje pod kůži a provede vás všemi zákoutími duše? Devět od Kateřiny Beáty je přesně tím typem knihy, který vás zavede na hlubokou a fascinující cestu nejen k sobě samým, ale i k tajemství života a smrti. Je to příběh, který vás nebudete jen číst, ale skutečně prožívat.

Tato kniha není obyčejným románem. Je to příběh o životě a smrti, o ztrátách, které mohou být i znovu nalezené, o odpouštění a přijímání. Může to být román, detektivka, spirituální kniha, a přitom je to něco, co se těžko zařazuje do jedné škatulky. Děj je napínavý, plný emocí, které vás dojmou, ale autorka k nim přistupuje s ohromnou citlivostí. Nebude vás tlačit do slz – naopak, její slova vás hladí, léčí a nabízejí vnitřní klid.

Hlavní postavou je žena, která čelí nejen své vlastní smrti, ale i nečekanému vzkazu od své druhé babičky. Kniha se zaměřuje na její proces sebepoznání a zkoumání života, přičemž vše spojuje s myšlenkami o enneagramu, což může být pro některé čtenáře nejen zajímavým, ale i cenným zážitkem. I pokud o enneagramu nic nevíte, kniha vás i tak pohltí, protože má v sobě mnohem víc – moudrost, lásku, pokoru a také zázračnou schopnost oslovit čtenáře na hlubší úrovni.

Jazyk, který Kateřina používá, je živý, přirozený a naprosto přirozeně vás vtáhne do světa hlavní hrdinky. Je to jazyk, který v sobě nese jak sílu, tak jemnost, a přitom si zachovává čistotu a srozumitelnost. Postavy jsou neuvěřitelně živé a každá z nich má něco, co vás přitahuje. Můžete se najít v každé z nich, v jejich emocích, v jejich strachách, v jejich touhách.

To, co knihu Devět dělá opravdu zvláštní, je její schopnost nechat vás přemýšlet o vašem vlastním životě. Po dočtení budete mít chuť se podívat zpět, podívat se na své vlastní vztahy a zjistit, co jste ještě neodpustili, co je potřeba uzdravit. Je to kniha, která vás nejen zaujme, ale také vám přinese vnitřní mír.

Pokud máte zájem o hlubší duchovní zážitky a o knihu, která vás nenechá chladnými, Devět je pro vás. Tato kniha vám dá víc, než očekáváte. Kateřina Beáta píše způsobem, který je jedinečný a fascinující. Ať už půjdete cestou sebepoznání nebo se necháte unášet jejími slovy jen pro samotnou krásu příběhu, budete z této knihy odcházet obohaceni. Je to kniha, která vám připomene, jak důležité je přijímat život ve všech jeho podobách – ať už se týká vztahů, lásky nebo konečnosti.

Pokud hledáte knihu, která vás otevře, zahřeje a zároveň vám dá nástroj k vnitřní transformaci, Devět je přesně to, co potřebujete.

10.12.2024 5 z 5

Duše Tichomoří Duše Tichomoří Kateřina Vokalová

Máte chuť na romantiku, která vás na chvíli odnese z každodenního shonu až na exotický ostrov v Tichomoří? Pak vás kniha Duše Tichomoří pohladí po duši stejně jako teplý tropický vítr na bílé pláži. Kateřina Vokalová nás ve své povídkové knize zavádí na kouzelný ostrov Wairua, který je nejen plný palem a šumění moře, ale i příběhů, co si zamilujete.

Naše hlavní hrdinka, Alice, měla jednoho dne ohromné štěstí – vyhrála v novozélandském lotu. Ale místo luxusního života ve městě nebo nákupního šílenství se rozhodla splnit si trochu neobvyklý sen: koupit si vlastní ostrov! A právě tímhle nápadem nás Kateřina zavádí do světa kouzelného ostrova Wairua, kde na čtenáře čeká spousta příběhů o lásce, přátelství a životních rozhodnutích.

Každá z povídek je jako jedna procházka po pláži – příjemná, ale zároveň s nádechem tajemna, kdy se nad hladinou moře i v myslích postav objevují otázky o životě a vztazích. Kateřina Vokalová má lehký a přístupný styl psaní, takže se budete cítit, jako byste tam sami stáli na bílém písku a dívali se na horizont oceánu. Příběhy z Wairuy jsou plné lehkých, ale uvěřitelných emocí, a co je nejlepší – postavy působí jako skuteční lidé se svými radostmi, obavami i sny. Vokalová umí vykreslit romantiku, která nepůsobí přehnaně, ale naopak velmi přirozeně.

Oceňuji, jak Kateřina dokáže vytvářet uvěřitelné postavy i jejich vztahy. Romantika v Duši Tichomoří je jemná, snadno se do ní ponoříte, aniž byste měli pocit, že vás příběh „nutí“ věřit na lásku na první pohled. Spíše přichází postupně, s lehkostí, a to dělá knihu skutečně příjemným čtením. Není to žádný přeslazený románek – je to příběh o spřízněných duších, o hledání a o odvaze jít si za svými sny, i když jsou třeba trochu bláznivé.

Duše Tichomoří je ideální čtení pro chvíle, kdy chcete utéct od reality. Ocení ji všichni, kdo si potřebují odpočinout a najít si malé místo klidu. Kateřina Vokalová svým příběhem připomíná, že občas stojí za to nechat se unést fantazií a možná se inspirovat tím, že i my sami si můžeme splnit nečekaná přání. Pokud máte chuť na knihu, která vám vykouzlí úsměv na tváři a přinese trochu slunce do všedního dne, Duše Tichomoří je přesně pro vás!

14.11.2024 5 z 5

Dvojí život Dvojí život Jana Poncarová

Kniha, která vás přenese zpět do doby, kdy láska k rocku byla tichým protestem a odvaha ke svobodě se nesla v ozvěně zakázaných koncertů. Tato kniha vás okamžitě vtáhne do příběhu mladé houslistky Julie, která žije dva zcela odlišné životy – jeden podle očekávání svého otce, komunistického funkcionáře, a druhý podle vlastního srdce, v rytmu rockové hudby a prvních lásek.

Jana Poncarová má skvělou schopnost vylíčit atmosféru normalizačního Československa. Historické kulisy příběhu jsou zde víc než jen pozadí; do příběhu vnášejí hloubku a připomínají, jak složité bylo žít svobodně a řídit se vlastním hlasem. Autorčin styl je přirozený, a přitom poetický, což dává příběhu krásnou vypravěčskou dynamiku – každý odstavec vás vtahuje dál, a vy máte pocit, jako byste byli s Julií přímo tam, na prahu osudových rozhodnutí.

„Dvojí život“ vyniká především svou autenticitou a vnitřní silou postav. Julie, hlavní hrdinka, se pohybuje mezi očekáváním svého otce, milovníka sovětské hudby, a vlastní touhou po něčem skutečném a svobodném. Její vnitřní boj je tak opravdový, že čtenáře doslova chytí za srdce. Tato kniha je o lásce, ale také o síle pravdy a odvaze zvolit si vlastní cestu, i když je lemována trnitými vztahy a složitými volbami.

Autorka navíc bravurně pracuje s postavami. Každá z nich, ať už jde o Julii, jejího otce, nebo Romana, kytaristu z undergroundové kapely, je vykreslená s pečlivostí a životností. Dialogy a interakce mezi nimi mají dynamiku, působí přirozeně a zároveň vás nutí přemýšlet o vlastních vztazích a hodnotách.

Jana Poncarová má také úžasný cit pro jazyk, což dává celému příběhu jedinečnou hloubku a krásu. Její styl je tak hladký a přitažlivý, že vás kniha dpohltí. „Dvojí život“ se čte rychle, a přesto vám dá spoustu podnětů k zamyšlení. Pokud máte rádi příběhy, kde se střetává osobní drama s historií, kde láska a odvaha nacházejí své místo i v těch nejtěžších dobách, pak je tato kniha přesně pro vás.

Takže se pohodlně usaďte, připravte si šálek kávy a ponořte se do světa, kde hudba a láska tvoří nitky jednoho krásně vyprávěného příběhu. Kniha „Dvojí život“ je dokonalou volbou pro milovníky historických románů, osobních dramat i romancí s hlubším poselstvím. Je to dílo, které vás nejen pobaví, ale také vám připomene sílu lidské touhy po pravdě a svobodě.

14.11.2024 5 z 5

Můžu se vás dotknout přes plot? Můžu se vás dotknout přes plot? Anežka Náhlíková

Můžu se vás dotknout přes plot?: Kniha, která vás rozesměje i dojme.

Hledáte milou a humornou knihu, která vám zlepší den? Pak sáhněte po „Můžu se vás dotknout přes plot?“ od Anežky Náhlíkové.

Autorka, která je zároveň spisovatelkou, knihovnicí, učitelkou a muzikantkou, v ní sdílí drobné radosti a zážitky ze svého života.

Příběhy v knize jsou vtipné, smutné i tragikomické. Anežka se s humorem sobě vlastním dívá na absurdity života a dokáže si udělat legraci i sama ze sebe. Zároveň se ale zamýšlí nad důležitými tématy, jako je radost z přítomného okamžiku, laskavost k druhým a pomoc těm, kteří ji potřebují.

Kniha je plná vlídnosti a optimismu. Anežka sálá nadšením pro život a ukazuje nám, že i v těch nejmenších věcech se dá najít radost. Zvlášť dojemné jsou příběhy o dětech se zdravotním znevýhodněním, které Anežka zpracovává s lehkostí a humorem, ale zároveň s hlubokým pochopením.

Knihu perfektně doplňují skvělé ilustrace Barbory Jurenkové, které trefně ladí Anežčin styl psaní. Ilustrace jsou vtipné, milé a dodávají knize tu správnou atmosféru.

„Můžu se vás dotknout přes plot?“ je kniha, která vám zaručeně zlepší náladu. Je to ideální čtení pro všechny, kteří hledají humor, laskavost a optimismus.

Knihu doporučuji:
- Všem, kteří se rádi zasmějí.
- Těm, kteří hledají optimistické a inspirativní čtení.
- Rodičům a prarodičům.
- Pedagogům a všem, kteří pracují s dětmi.
- Každému, kdo si chce zpříjemnit den.

Ať už se chystáte na dovolenou, do vlaku, nebo si chcete jen tak odpočinout, „Můžu se vás dotknout přes plot?" je kniha, která vám zaručeně zpříjemní váš čas.

Děkuji Anežce Náhlíkové za krásnou knihu a za to, že se s námi dělí o svůj optimistický pohled na svět.

#kniha #recenze #ceskeknihy #anazkanahlikova #muzuselvasdotknoutpresplot #cteni #humor #optimismus #laskavost

27.02.2024 5 z 5

Tvůrčí restart: Lázně pro spisovatele v krizi Tvůrčí restart: Lázně pro spisovatele v krizi Martina Heš

Tvůrčí restart: Lázně pro spisovatele v krizi – kniha, která vás dostane zpět do hry

Představte si, že jednoho dne otevřete schránku a mezi letáky na akční salámy najdete poukaz do lázní. A ne jen tak ledajakých! Lázně jsou určeny výhradně pro spisovatele, kteří se zasekli, ztratili inspiraci nebo už ani nevěří, že nějakou kdy měli. Takhle přesně to začíná pro Jakuba, hlavního hrdinu knihy Tvůrčí restart. Jenže to, co se zprvu zdá jako příjemná dovolená pro unavené tvůrce, se rychle mění v něco úplně jiného. A vy budete chtít být u toho.

Jakub je autor na dně – opustila ho múza, jeho partnerka zmizela a ani na ty lázně si vlastně sám nevydělal. Ale když už tam je, rozhodne se dát tomu šanci. Má představy o dlouhých večerech s vínem, kreativních workshopech a přibývajících stránkách rukopisu. Jenže... no, řekněme, že autorka měla úplně jiné plány. Místo poklidné atmosféry vás čeká intenzivní cesta do hlubin duše, kde se skrývá sebenenávist, strach, zoufalství, ale taky jiskřička naděje. A pokud budete pozorně číst, najdete ji i vy.

Sanatorium, jaké jste ještě nezažili

Jakubovo dobrodružství vás zavede do surrealistického sanatoria, kde nejsou věci takové, jak se na první pohled zdají. Lázně jsou plné tajemných postav, znepokojivých momentů a psychologických her, které Jakuba (a vás s ním) donutí přemýšlet, co všechno je ochoten obětovat, aby našel sám sebe. Atmosféra knihy je intenzivní, lehce depresivní, ale zároveň fascinující – taková ta, co vás přiměje číst dlouho do noci, i když víte, že ráno budete jako zombie.

Jakub: hrdina, kterého budete milovat i nenávidět

Tohle není kniha o dokonalém hrdinovi, který má všechno pod kontrolou. Jakub je... no, Jakub. Někdy vám ho bude líto, jindy budete chtít, aby se konečně vzchopil, a občas ho možná budete i nesnášet. Ale právě to z něj dělá tak zajímavou postavu. Je lidský, se všemi chybami a pochybnostmi, které známe i sami u sebe. A právě díky tomu si vás získá.

Autorka, která vás nenechá vydechnout

Styl psaní je jedním z nejsilnějších prvků knihy. Autorka vás nešetří – každá stránka přináší nové zvraty, překvapení a momenty, kdy budete mít chuť křičet: „Tohle přece ne!“ Přitom ale nikdy neztrácí nit příběhu a vždy vás vede zpět k tomu hlavnímu – Jakubově cestě za ztracenou inspirací.

A teď malý bonus: pokud máte rádi příběhy, které nejsou jen o zábavě, ale nutí vás přemýšlet, budete nadšení. Tvůrčí restart totiž není jen příběh o Jakubovi. Je to příběh o všech, kteří někdy ztratili víru v sebe, v to, co dělají, a potřebovali trochu postrčit.

Proč si knihu přečíst?

Protože je to něco jiného. Protože je to intenzivní. Protože vás rozesměje, rozpláče, vytočí i dojme. A hlavně proto, že vám připomene, proč vlastně píšete, tvoříte, nebo prostě jen hledáte svůj smysl.

Pokud máte rádi knihy, které jsou trochu temné, trochu psychologické a hodně originální, Tvůrčí restart vás nezklame. A kdo ví? Možná vás inspiruje k tomu, abyste sami chytili pero (nebo klávesnici) do ruky a začali tvořit.

Jste připraveni na svůj tvůrčí restart?

29.11.2024 5 z 5

Žabí deník aneb Povídky založené na cizím neštěstí Žabí deník aneb Povídky založené na cizím neštěstí Kristýna Hartigová

Máte náladu na pořádnou dávku humoru a studentských zážitků, které jsou tak trochu padlé na hlavu? Pak je Žabí deník od Kristýny Hartigové přesně to, co hledáte! Tato kniha je svěží sbírkou povídek, která vás provede každodenním životem středoškolské studentky – a rozhodně ne ledajaké studentky. Autorka přináší příběhy, kde každá situace, byť sebemenší, má potenciál proměnit se v něco komicky nezapomenutelného.

Co na knize opravdu oceňuji, je její lehkost. Psaní je neuvěřitelně svižné a přirozené, takže vám stránky budou doslova ubíhat pod rukama. Kristýna má jedinečný smysl pro humor, který není jen laskavý, ale občas i pěkně škodolibý – a to je na tom právě to nejlepší! Její ironický pohled na svět vás zaručeně pobaví. Občas si zkrátka rádi zasmějeme cizím neštěstím, a právě to dělá Žabí deník tak zábavným čtením.

Příběhy v této knize jsou plné nečekaných zvratů a vtipných situací, které dobře známe ze školních lavic. Zapomětlivost, drzost, chaos – to jsou jen některé z mnoha prvků, které autorka bravurně zpracovává. Kdo by neznal tu studentku, která vždy sedí v přední lavici, je trochu mimo, ale svým způsobem geniální? Právě tato postava vás provází příběhy, kde běžné školní dny nabývají úplně nových rozměrů.

Autorka má talent vykreslit charaktery prostřednictvím krátkých a úderných výměn, které čtenáře nejen pobaví, ale také vtáhnou do děje. Dialogy jsou vtipné, autentické a plné energie. Ať už jde o školní katastrofy nebo drobné trapasy, vždycky vás to rozesměje.

Na Žabím deníku mě baví i to, jak si Kristýna dokáže udělat legraci sama ze sebe. V knize je patrná upřímnost a nadhled, které z ní dělají tak výjimečné čtení. Studentské roky jsou náročné, ale zároveň nesmírně zábavné, a Kristýna je mistryní v tom, jak tohle období zachytit a podat s humorem.

Takže pokud hledáte knihu, která vás rozesměje, zlepší vám náladu a připomene, že život je vlastně jedna velká komedie, sáhněte po Žabím deníku. Je to perfektní volba na deštivé odpoledne, cestu vlakem, nebo jen když máte chuť si na chvíli odpočinout a pobavit se. Nechte se unést humornými příběhy, které vám budou připomínat, že i ty největší školní katastrofy mají své světlé stránky.

Tahle kniha je zkrátka zábava od první do poslední stránky – a věřte mi, až ji dočtete, budete se smát ještě dlouho poté!

15.10.2024 5 z 5

Nultá hodina Nultá hodina Jana Poncarová

Hledáte vynikající román, který vás chytne za srdce a nepustí, dokud ho nedočtete? Pak je pro vás Nultá hodina od Jany Poncarové to pravé!

Jana Poncarová, talentovaná novinářka a spisovatelka, nás v tomto historickém románu zavádí do Československa po druhé světové válce. Hlavní hrdinka Hedvika se vrací domů po sedmi letech strávených v Londýně a v Africe, odhodlaná znovu vybudovat svůj život. Brzy však zjišťuje, že nic není tak, jak si pamatovala. Válka zanechala hluboké jizvy a probouzející se totalitní režim začíná dusit zemi. Hedvika se snaží vyrovnat s traumaty minulosti a najít své místo v novém světě, zatímco se potýká s rozpadem manželství a novým mužem v jejím životě.

Nultá hodina je mistrovsky napsaný román, plný silných emocí a napínavých dějových zvratů. Jana Poncarová s bravurou vykresluje atmosféru poválečného Československa a s hlubokým porozuměním zkoumá lidské charaktery a osudy.

Co dělá z Nulté hodiny tak výjimečný román?

- Strhující děj: Kniha vás chytne hned od první stránky a nepustí vás, dokud ji nedočtete.
- Silné postavy: Hedvika a ostatní protagonistické postavy jsou vykresleny s hloubkou a empatií, takže se s nimi budete moci ztotožnit a prožívat jejich radosti i strasti.
- Historické zasazení: Jana Poncarová mistrně zachycuje atmosféru poválečného Československa a dává tak čtenářům jedinečný pohled na toto dramatické období historie.
- Láska, ztráta a naděje: Nultá hodina je příběhem o lásce, která odolává i těm nejtěžším zkouškám, o ztrátě, se kterou se musíme vyrovnat, a o naději, která nám pomáhá jít dál.

Nultá hodina je kniha, která vás vtáhne a nepustí. Je to příběh, který vám utkví v paměti dlouho poté, co dočtete poslední stránku. Pokud máte rádi historické romány, silné příběhy o ženách a napínavé čtení, Nultá hodina je pro vás to pravé!

Neváhejte a ponořte se do strhujícího příběhu Hedviky a objevte s ní sílu lásky a naděje v temných časech.
- Pokud hledáte knihu, která vás zaručeně zabaví a dojme, Nultá hodina je pro vás to pravé.
- Díky svému poutavému ději, silným postavám a historickému zasazení je to kniha, která si vás získá hned od první stránky.
- Nultá hodina je skvělá volba pro všechny, kteří mají rádi kvalitní českou literaturu.

Nenechte si ujít tento úžasný román a objednejte si Nultou hodinu hned teď!

26.06.2024 5 z 5