peří komentáře u knih
Čtyři pohádky na 341 stranách, podrobné poznámky a vysvětlivky. Dá se číst jako staré příběhy a současně i pro poučení o arabském světě, který skoro vůbec neznáme. Současná doba a iracionální strach z jiné civilizace, než je ta naše euroamerická, ukazují, jak je to poznávání důležité.
Nejcennější je asi Okupační destero na straně 38. Pan Škutina za tuto knihu šel sedět!! Už nemůže reagovat, buďme proto k textu shovívaví. (Kdyby mohl, citoval bych jeho reportáž z návratu "vládní delegace" po kapitulaci v Kremlu (str. 44): "Jen prezident se tvářil jako vojevůdce po vítězné bitvě." A zeptal bych se ho proč tedy osobním dopisem apeloval na čest a svědomí téhož prezidenta o dva roky později (str. 5). Věřil snad, že L. Svoboda se změnil? To nedává smysl.)
..Born oprávněně mluvil o novém založení Maxwellovy teorie pole, které uskutečnil H.Hertz... Izolačním hranolem, ulitým z asfaltu a vysokým půl druhého metru, dosáhl odklonu svazku elektrických vln, který odpovídal lomu světelných paprsků na hranolu skleněném... pokus vybudovat mechaniku bez pojmu síly.
..Roentgen spatřil kostru své vlastní ruky.. o svém pozorování nikomu nepověděl, žádnému spolupracovníkovi, dokonce ani své choti. Sedm týdnů pracoval ve své laboratoři.. dal si dokonce i jídlo nosit do ústavu a postavit zde postel, aby nemusel přerušovat práci.. přikláněl k domněnce, že jde o podélné vlnění v éteru. Mezi nejstarší snímky patřily busola, sada závaží v uzavřené krabici a levá ruka paní Roentgenové... O svých paprscích X uveřejnil R. jen tři stručná pojednání. Ohlas však byl obrovský. Jen v roce 1896 vyšlo o jeho paprscích dohromady padesát knih a brožur a daleko přes tisíc vědeckých článků. V prvních desetiletích se několik set roentgenových badatelů stalo oběťmi nemoci z ozáření.. ozařování se stávalo osudným nezřídka i nemocným.
"... já perem stavím vám pomník,
evropský zběhu v africkém pralese." -- Vl.Mikolášek, Bílá píseň, věnováno dr.A.S.
R.Kalfus navštívil Lambaréne v r. 1964, 65 a 66. A. Schweitzer navštívil ČR v r. 1923 a 28. V r.1923 měl dva koncerty v Praze, po jednom v M.Lázních a Podmoklech. V r. 1928 přijal čestný doktorát něm. filozofické fakulty v Praze a koncertoval ve Smetanově síni.
Má smysl číst jen v angličtině a jen pro rozšíření slovní zásoby. Autor strašně chce podpořit svou myšlenku knihou, ale je to křečovité, neobratné.
Příběhy jsou určeny k předčítání nahlas, možná by se to dalo zkusit i dnes.
... a také PTYDEPE, "nový úřední jazyk" a ptydomet - ptydepový metodik. Takových máme...
"cizí zkušenosti jsou vždycky jenom slova a jako slova se mísí s každodenním přívalem jiných slov, která ztrácejí význam, jakmile byla vyslovena."
"každý člověk je ovšem svobodný, absolutně svobodný jako Bůh, pokud nezačne brát v úvahu lidi kolem sebe. V nich je jeho nesvoboda, a čím jsou mu bližší, tím víc ho spoutávají. Proto může pocítit krutou nenávist k lidem, které nejvíc miluje..", jak to pochopil majitel duchovního světa do kterého nahlížíme, tedy Cyril Duša.
"Jenom jsem nikdy nikomu nedovdl říct do očí co si o něm myslím ale ne že bych byl falešný neb jsem to nedělal ve svůj prospěch ale proto že mně bylo lidí líto říct někomu že je hlúpý nebo že je sviňa a lhář a myslí jenom na svoje dobro. Nechtěl jsem nikomu brát to co si myslí o sobě dobrého každý si myslí o sobě to nejlepšé a každý rád vidí když mu to někdo druhý uzná. ... Byla to pro mne radost dát se klamat a lež jsem viděl u každého a za každým slovem. však hodina -Pravdy nepřichází a jak stárnu vidím že veškeré ctnosti vždycky trochu smrdí myšinou a papundeklem" (s. 81-82).
"Vítězství rozumu, pane doktore, stojí zpravidla za hovno.. Rozum pobere každej vůl, když nad ním zapráskají bičem kdekterý tupec má rozumu, že mu to stačí i na ministra, ale moudrost a charakter, pane doktore, dává Pámbu jenom bláznům" (s. 158).
Martin_Eli: úvahy hlavního hrdiny, jeho objevení náhlého světa svobody a vědomí že ho od skutečné svobody dělí vztahy s jeho nejbližšími.
Záměrné sebepoškozování, homosexualita, fóbie, obsese, kompulze, různá chápání hysterie, hypochondrie, paranoia, afektivní poruchy (deprese, mánie), schizofrenie, organické poruchy... letem světem. Jako přehled nebo slovníček výborné, na studium málo.
Alfa a omega dobré paměti je myslet důsledně a se zdůrazněním účelu.
Jak nakupovat bez papírku, jak si pamatovat jména, děláme mnoho věcí současně, jak na datumy a čísla... a6
Zajímavý výčet typů nízké inteligence / projevů hlouposti. Návod na cvičení pozorovacích schopností. Hodně balastu. a6
Trochu moc příběhů typu "přání matkou myšlenky", na můj vkus. Témata velmi důležitá, ale ne se všemi východisky bych souhlasil.
Pro mne jedna z nejlepších křesťanských knih, analyticky věcná, logicky stavěná, s hlubokou znalostí víry i literatury. Přesto se nepovyšuje, nebojí se uvádět pochybnosti i otázky bez odpovědi.