Péťa Z. Péťa Z. komentáře u knih

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Malého prince jsem četla několikrát. Po pár letech jsem si přála knížku k Vánocům. No a mám ji doma stále při ruce. :-) Někdy si jen tak nalistuju libovolnou stránku a na chviličku vypnu... Je to prostě srdcovka.

Myslím si, že je podstatné, kdy knížku poprvé vezmeme do rukou.
Jako malou by mě to nejspíš neoslovilo tak jako v pozdějším věku. Nebo bych to úplně nedocenila... Ale za zkoušku tenhle poklad rozhodně stojí!

15.02.2022 5 z 5

Růže pro Algernon Růže pro Algernon Daniel Keyes

Už je to dlouho, co jsem četla tuhle knihu. Ale mám ji pořád v živé paměti. Když má totiž příběh určitý přesah, už mi uvízne nejenom v hlavě navždycky...
Někdo tu psal, že je příběh téměř smutný. Já myslím, že je smutný velmi. Asi záleží, jakýma očima se na něj díváme. Já je měla plné slz nejen na konci. Určitě se ke knize vrátím!

15.02.2022

Na statku Na statku Axel Scheffler

Některé verše (vždy o dvou řádcích na každé stránce) jsou poněkud krkolomné. Jinak ale chválím posloupnost, kdy na první straně začíná den, zvířata se těší na pastvu... A na konci farmáři zavírají vrata stodoly a zvířátka jdou spát. Vcelku pěkné ilustrace lákají k prohlížení. Pohyblivé prvky se neopakují, každý je na jiném principu. Vyskytují se po jednom na každé dvoustraně. Knížka je tudíž pevná a prakticky nezničitelná.

14.02.2022 4 z 5

Diagnostika předškoláka - správný vývoj řeči dítěte Diagnostika předškoláka - správný vývoj řeči dítěte Jiřina Klenková

Přehledná publikace pro práci s předškolními dětmi.

Soubor materiálů a metodických postupů při rozvíjení řečových dovedností před nástupem do první třídy ocení především učitelky mateřských škol.
Líbí se mi přehledné zadání úkolu, vyhodnocení výkonu dítěte a náměty na rozvoj dovedností či odstranění nedostatků.
V jednotlivých kapitolách za pomoci diagnostického materiálu zjišťujeme sluchové a zrakové vnímání, rozvoj motoriky, rozumové schopnosti, výslovnost jednotlivých hlásek, slovní zásobu, gramatickou složku řeči, rytmické cítění, jazykový cit a schopnost souvislého vyjadřování.

Tuto knihu jsem zakoupila přímo od autorky Heleny Kolbábkové na logopedickém semináři.
Jsem s ní maximálně spokojená. Doporučuji.

14.02.2022 5 z 5

Krtek kamarád Krtek kamarád Jiří Žáček

Milá knížka pro nejmenší děti. Mně se nejvíc ze třinácti veršovánek líbí Třešně, Dáreček a Zlobivý zoubek.
Knížka nám přišla poštou jako dárek skrz jednu řetězovku, která spočívala v tom, že od šesti neznámých lidí dostanete knížku pro vámi vybrané dítě a vy zase obdarujete někoho dalšího... Takže z knížky máme radost a s Adélkou ji často prohlížíme a čteme.

12.02.2022 5 z 5

Zpívánky Zpívánky Jitka Saturková

Jde o přehledný zpěvník známých lidovek řazených abecedně s akordy v doprovodu. Zakoupily jsme si ho s kamarádkou ještě na vejšce v Levných knihách za hubičku. A když viděla zpěvník naše profesorka na klavír, moc se jí líbil a chtěla ho taky. :-)
Doporučuji.

12.02.2022 5 z 5

Kam ses schoval, králíčku? Kam ses schoval, králíčku? Sam Taplin

Rozkošná knížka!

02.02.2022 5 z 5

Rozumbrada Filip Rozumbrada Filip Eva Vančurová

Rozumbrada Filip je mým věrným pomocníkem při práci s dětmi. Většinou u takovýchto starých titulů platí heslo "Co je staré, je osvědčené a dobré!".
Na začátku knížky najdete doporučení, jak s jejím obsahem pracovat (ne jako s učebnicí, nýbrž prostřednictvím hry). Citlivě ponouká k individuálnímu přístupu, a vlastně už z první stránky je patrné, že jde o kvalitní a promyšlený materiál.
Děti rozvíjejí předmatematickou gramotnost, hledají souvislosti, příčiny a následky, celkově si procvičují a upevňují mnoho poznatků především v řečové oblasti.
Knížka také podněcuje jemnou motoriku - děti dokreslují, vybarvují, vystřihují...
Doporučuji!

02.02.2022 5 z 5

Poslední dopis od tvé lásky Poslední dopis od tvé lásky Jojo Moyes

Ách jó, vůbec jsem nechtěla, aby ten příběh skončil. :-)
Vlastně mi to v něčem dost připomínalo Spřízněnou duši, kterou jsem četla před touto knihou (různé časové linky, dřívější doba, nepřízeň osudu, Afrika, dopisy...). Akorát Poslední dopis od tvé lásky asi není tolik přeslazený a lehce naivní (i když jsou v knize místa, kdy jsem si říkala, že na to Ellie mohla přijít dřív...).
Každopádně jsem se nemohla odtrhnout. Naopak poslední stránky jsem nehltala tak rychle, prostě jsem se s postavami v příběhu nechtěla rozloučit... Krásná kniha.

29.01.2022 5 z 5

Spřízněná duše Spřízněná duše Nicholas Sparks

"Život se podobá nekonečné řadě kostek domina, z nichž každá ovlivňuje tu následující."

Moje druhá kniha od Sparkse a opět jsem spokojená. Jeho styl psaní mi připadá tak čtivý, že už teď ho považuju za mého oblíbeného autora.

Jako třešnička na dortu působí příběh v příběhu, jehož je autor účastníkem.

Stejně jako Zápisník jedné lásky se román drží jistých pravidel - osudovost, láska jako trám, překážky...
Přenese nás v čase a my můžeme uvažovat, jak sami budeme jednat v budoucnu, co je a co může být důležité teď a po letech, až překonáme pro nás nyní nepředstavitelné.
Ohlédneme se zpátky se stejnou pokorou k životu jako hrdinové v knize? Uvidíme stejnýma očima, co vidíme nyní?

Někdo má to štěstí, že v životě najde spřízněnou duši.
A já se klaním panu Sparksovi, že nám dokáže, jakožto muž, předávat tak silné a romantické příběhy, které se nezapomínají.

19.01.2022 5 z 5

Ptáčkoviny Ptáčkoviny Zbyněk Malinský

Nádherná knížka! Jakmile začnete s první pohádkou, už po pár řádcích víte, že tohle je velmi chytré, poučné a vtipné čtení. Tenhle skvost máme ve školce a každý rok předčítám dětem před spaním. Tu knížku milují všechny děti, které mi za ty roky prošly pod rukama. A já se na ni pokaždé těším. :-)

Život té druhé Život té druhé Adele Parks

Pro mě to nebylo příliš uvěřitelné, taková změna v chování a přehodnocení životních priorit obou sester... Námět fajn, ale za mě taková oddychovka na jedno přečtení.

15.01.2022 2 z 5

Víš, co má v plínce myš? Víš, co má v plínce myš? Guido Van Genechten

Pro naši Adélku velmi přitažlivá knížka, u které jsme si hodně povídaly. Neočekávala jsem, že se díky ní naučí na nočník. Ale jako motivace určitě bezva. Verše jsou snadno zapamatovatelné, takže je Áďa vyžaduje opakovat, i když zrovna knihu nemáme při ruce. :-)

Rozum a cit Rozum a cit Jane Austen

Moje první kniha od Austenové. Bohužel jsem zklamaná. Děj vleklý, bez emocí, a poprvé v životě mi nebyla sympatická ani jedna postava v knize.

15.01.2022 1 z 5

Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy Jean Giono

Inspirativní v mnoha ohledech... Příběh je plný moudrosti a pokory. Ilustrace jsou pastva pro oči. Nádherná knížka!

Co viděla pilná včelka? Co viděla pilná včelka? Graham Oakley

Dětská knížka s pěknými ilustracemi. Jednoduchý příběh provádí čtenáře po cestě, kudy včelka letěla nejen slovem, pomocí obrázků, ale také hmatem. V knize jsou různé prohloubené vlnky, čáry a smyčky, které znázorňují let včely. Děti tak mohou prstem její cestu "kopírovat" a přirozeně rozvíjet jemnou motoriku.

13.01.2022 4 z 5

Skákal pes přes oves Skákal pes přes oves Adolf Dudek

U nás doma jedna z nejoblíbenějších knížek k předčítání a prohlížení. :-)

31.08.2021 5 z 5

Česká říkadla pro nejmenší Česká říkadla pro nejmenší neznámý - neuveden

Pěkný výběr známých českých říkadel na pevných stránkách, na každé straně jedno říkadlo. Knížka je přehledná a vhodná pro děti k prvnímu prohlížení a předčítání.

Říkadla pro nejmenší Říkadla pro nejmenší Renata Frančíková

Naše malá si v knížce ráda prohlíží. Co na tom, že nemá pevné stránky? Někdy se děti musejí naučit zacházet opatrně i s tenkými listy, cvičí si tak jemnou motoriku. Naše dcera zvládá listovat knížkou asi od třinácti měsíců, bez úhony. :-) Ilustrace se nám taktéž líbí.

Říkadla pro nejmenší Říkadla pro nejmenší Dagmar Pilařová

Co říkadlo, to jedna stránka. Přehledné. Knížka účel plní, nicméně ilustrace mě nezaujaly.

31.08.2021 4 z 5