Péťa Z. Péťa Z. komentáře u knih

Autismus & Chardonnay 2: Pozdní sběr Autismus & Chardonnay 2: Pozdní sběr Martin Selner

Martin Selner... Cokoliv napíše, tomu věřím. Z každé věty vnímám, že o věcech opravdu přemýšlí a dělá svou práci naplno. Myslím, že je to hrozně empatickej a pokornej chlap. Já nevím, asi bych od něj chtěla číst i blbej nákupní seznam... :-)
Zbývá mi od něj přečíst Uprostřed. Těším se a doufám, že se dočkáme dalších knih!

Blíží se Vánoce. Když pracujete s dětmi, blíží se zhruba už od září. S Vánoci se pojí mnohá klišé o splněných přáních. Netuším, co všechno si mé děti přejí. Ale zrovna u nich je důležitá ještě jedna věc - aby si nezapomněly přát.

Není snadné mít neustále na paměti, že je někdy rozdíl mezi hodným a dobrým asistentem.
Když po někom chcete, aby byl "hodnej" (nerad používám tohle slovo v souvislosti s dětmi), musíte mu taky dát (v)hodné prostředí.

„Proč se nepřevlíkáš? Za chvíli nás v šatně střídají další děti. Děje se něco?“
„Sedím na střídačce.“
Občas se tak cítíme všichni - že sedíme na střídačce. Někdy prostě nejsme dost dobří, nemáme formu. A někdy je to asi i jedno. Hlavní je, že patříme do týmu.

Zvednu palec nahoru na znamení, že je dobrej. Když se mi pokouší gesto oplatit, zapomene plavat a začne se topit. Za okamžik opět vyplave na hladinu, ale raději se na mě už nepodívá a plave dál. Uvědomím si, že tyhle okamžiky za ten občasný křik stojí a že si ty hranolky rozhodně zasloužím.
Ano, návštěva bazénu je pro asistenty náročná. Je náročná i pro ostatní návštěvníky bazénu, protože si po zaplacení vstupu zřejmě představovali trochu jiný zážitek. Věřím, že je náročná i pro paní pokladní, která se na nás ale vždy směje. Především je ale náročná pro samotné autisty, pro ně je totiž náročné vše. To já jen až budete mrzutí z toho, že jste v bazénu zrovna s nimi, s námi.

Moje ruce nesou stopy práce s lidmi, pro které jsou emoce mnohdy něco tak těžko uchopitelného, že nevíte, zda ty škrábance bolí víc vás nebo je.
Bolavé ruce jsou jedna věc, mnohdy si ale z práce odnáším i bolavé srdce, nebo to tak aspoň vnímám, když jsem unavený, že se sotva doplazím do postele, a pak několik hodin tupě civím do stropu, protože se mi před očima odehrávají scénáře životů, které mi prostě spát nedají.

Já se dál pokoušel věnovat knížce a vínu, ale v duchu jsem se neustále snažil spočítat, kolik palačinek musíte sníst, abyste zvládli výchovu dítěte. A jestli dostanete od života například šlehačku navíc, když se vám narodí dítě s postižením. Většinou dostanete jen průkazku ZTP.

Sen ve snu Sen ve snu Edgar Allan Poe

Těžko nacházím slova pro tuto sbírku. Ano, Havran něco zanechá asi v každém čtenáři. Nejen ten. Spousta básní vyvolá emoce. Ale tentokrát si tak nějak nemůžu vybavit, jaké že to byly. Možná si to přečtu jindy, za pár let. Kdoví? Ale teď není asi správný čas.

Chceš lásku mít? - pak stůj co stůj
směr srdce uhlídej si!
Buď vším, čím jsi, a pamatuj,
nebuď ničím, čím nejsi!
Světu tvé něžné chování,
půvab bez marnivosti
budou důvodem k uznání
a láska - povinností.
...
Tak vzpomínka na oči tvé
je pro mne dálným ostrovem,
ztopeným v moře svárlivé. -
Oceán divý vichr rve -
leč právě v čase bouřlivém
ten ostrov nebe modravé
hladí svým vlídným úsměvem.
JEDNÉ V RÁJI

Vším byla jsi mi, milá,
vším, po čem prahl jsem -
ostrovem v moři, milá,
zřídlem i oltářem,
jejž plody s květy víla ověnčila
a kvetly v srdci mém.

Ach, sne, pláls krátce tak!
Ach, naděje, vzlétla jsi výš,
leč mrak zastřel tvůj zrak!
Hlas z budoucnosti volá, slyš:
„Dál! Dál“ - nad minulostí však
(černá strž!) duch můj klesá níž,
nehybný, němý, pouhý vrak!

Ach, běda! běda! z jasu
života nemám nic!
„Ne víc - ne víc - ne víc!“
(velebné moře odnáší šum hlasů
písčinám břehů vstříc)
nevzkvete strom z polomu bouřných časů,
nevzlétne orel kalných zřítelnic!

A dny mé mdloba jala
a do všech nočních snů
tvé temné oko sálá
a třpyt tvých kročejů -
v tancích, v nichž dálka promodrala,
v odlescích věčných pramenů.

28.01.2025 3 z 5

Věnování Věnování Katherine Slee

Nejzajímavější byly asi poznatky o ptácích a popisy přírody, okolí... Ale celkově příběh velmi rychle z mojí paměti vymizel. Děj se vlekl, hlavní postava mi nebyla vůbec sympatická. Někdy dost takové křečovité. Škoda.

Plakala i pro tu malou holku, jejíž osud se v jediné vteřině tak krutě změnil, protože čas není něco, co můžete zadržet, a jeho význam pochopíme, až když všechen uplyne.

... protože na světě prý je vše nějak propojené. Jako ta voda, která putuje po celé zeměkouli jako nekonečný cyklus života a smrti a nutí vás uvědomit si, jak je jeden lidský život bezvýznamný.

Jak snadno se ze života stane zvyk, když se člověk na nic neptá a přestane se rozhlížet. A pak se jednoho dne probudí a zjistí, že žije v jakémsi polospánku, protože se schovával před vším, co přináší změnu a skutečný život.

Bez ohledu na to, kolik trápení a bolesti prožijeme, vždy je tu něco nebo někdo, kdo nám vrátí naději.

28.01.2025 2 z 5

Krmíme ptáky v zahradě po celý rok a přírodně Krmíme ptáky v zahradě po celý rok a přírodně Anita Schäffer

Knížkou jsem obdarovala kolegyni. Hned mě v knihkupectví zaujala. Najdete zde užitečné informace, pěkné fotografie, zajímavé tipy. Věřím, že ji kolegyňka vezme i do školky mezi děti, kde určitě najde také uplatnění. :-)

Zpívánky: Vánoční koledy 2 Zpívánky: Vánoční koledy 2 Daniela Krolupperová

Trefa do černého. Veselé ilustrace, bezva zábava pro malé milovníky hudby.

Atlas světa pro děti Atlas světa pro děti Oldřich Růžička

Krásný atlas, který je vhodný k prohlížení společně s někým "velkým". Nebo bych ho doporučila starším dětem cca od šesti let. Čtyřletá dcera do něj ale určitě "doroste". Zajímavé je, že stránky rozkládáte na jednotlivé mapy a u nich je "schovaných" pár maličkých sešitků k určitým tématům. Takže děti zapojí oči, hlavu, ale i ruce. :-)

Chvilka pro pohádku Chvilka pro pohádku Ivona Březinová

Knížku Adélka dostala od knihovnice v rámci Bookstartu. Je skvěle propracovaná, nemůžu vytknout vůbec nic. Moc rády z ní čteme. Tohle je knížka, která stojí za to, abyste ji měli doma!

Jezevec Chrujda ostrouhá křen Jezevec Chrujda ostrouhá křen Petr Stančík

Nápaditá pohádka, která pobaví nejen děti, ale i dospělé. Ilustrace jsou bezvadné. Knížka se nám s dcerou líbila. :-)

28.01.2025 5 z 5

Velká kniha pohádek Velká kniha pohádek kolektiv autorů

Já tak nerada z této knížky čtu... Dostala jsem ji od kamarádky s upozorněním, že je fakt špatná, ale že by ji jinak vyhodila. No, Adélka si oblíbila pohádku Marnivá myška. Ilustrace bláznivé, ale nejspíš pro děti přitažlivé. Já nevím, no, vždycky ji zastrčím někam hluboko do police, ale stejně ji Aduš přinese a chce číst. :-D A já si jen říkám, co to proboha je. :-)

28.01.2025 1 z 5

Pohádka Pohádka Stephen King

Autorova fantazie je nezměrná. Na to, že má kniha tolik stránek, se dá přečíst opravdu rychle, protože je to fakt skvěle napsáno.
Moc se mi líbily postavy v knize, nejde si je nezamilovat. Hlavní hrdina Charlie je osobitý, zapamatovatelný. A nejen on. Kdo by nechtěl mít po svém boku parťáka, jako byla Radar?
Autor postavy vykresluje detailně a pro čtenáře záživně. Postavy se vyvíjejí, autor je popisuje do hloubky i s jejich chybami. Při myšlenkových pochodech a chování hrdinů si čtenář může představit, že je zná, že je tam s nimi...
Nechybí poučení, sem tam nějaké to moudro, které si můžete vzít k srdci. Bylo to kouzelný!
První část byla skvělá, druhá jiná, ale taky úžasná. Pořád jsem si říkala, že to taková pohádka nebude, ale vlastně byla. I když lehce okořeněná o určité výrazy a drsnější scény. A to všechno dohromady funguje!
Já si to opravdu užila. Jako bych sledovala film nebo se sama ocitla ve "druhém" světě.
Knížku jsem dostala jako dárek a těším se, až se k ní jednou zase vrátím.

28.01.2025 5 z 5

Kuchařka pro každý den Kuchařka pro každý den kolektiv autorů

Kuchařka, která mi leží v knihovně a vlastně se na ni jen práší. :-) Ale uznávám, že je přehledná a nabízí zajímavé recepty. Krom toho se začátečníkům můžou hodit převody měr a přehledná hlavička u každého receptu, která obsahuje počet porcí, dobu přípravy, dobu vaření, kalorie a tuky v jedné porci.
Najdete tu pár receptů na snídaně, přesnídávky a polévky, saláty, maso, ryby, těstoviny, ovoce a dezerty.
Sem tam se objeví v receptu ingredience, kterou nejspíš nebudete mít doma běžně po ruce.

28.01.2025 4 z 5

Na výsluní Na výsluní Josef Kožíšek

Krásná knížka plná textů, které jste určitě někdy již slyšeli... Ilustrace jsou potěchou pro oko. Pro dnešní děti nejspíš ne tak zajímavá kniha, pokud si k ní nepěstují vztah společně s těmi, kdo jim předčítá. Uplatnění určitě najde ve školkách nebo jako milá vzpomínka na dřívější časy.

28.01.2025 4.5 z 5

Kapesní atlas psů Kapesní atlas psů Lea Smrčková

Atlas ne tak aktuální, ale přehledný. Pro seznámení laiků s touto tematikou vyhovuje.
Obsahuje mimo jiné povídání přehled plemen dělený do deseti skupin:
ovčáčtí a honáčtí psi;
pinčové, knírači, molossové a švýcarští salašničtí psi;
teriéři;
jezevčíci;
špicové a primitivní plemena;
honiči a barváři;
ohaři;
retrívři, slídiči a vodní psi;
společenská plemena;
chrti.

28.01.2025 4 z 5

Krásné neštěstí Krásné neštěstí František Halas

Někdy, když čtete knížku, víte už po pár řádcích, že je to ta Vaše...
...
Jediná intenzita života je ve smutku, ten je konstruktivní. Ale buďme moudří, hleďme jej nosit jako mučenku, kterou máme v dírce kabátu nemyslíce na její jméno.
...
Jestli po něčem blázním, tak je to po pošetilosti. Jenom si nekazit horoucnost smyslů a nápadů logikou a úvahou. Blázněme, když v orloji času přesypává se písek Vašich hodin, a nenechávejme jedinou slzu nevyplakanou, a jediný úsměv nerozžehnutý. Koukejte, já Vás mám rád, a to je záseka něhy a tvrz studu, to je zardívání a zároveň nějaká ohromná moudrost, nic nechtějící. To je prostě dar Vám, který nepomýšlí oplacení. To je senzibilita hledající druhou.
...
Psaní je trýzní tehda, když slova nedorůstají citu.
...
Já věřím a utrácím cit tak hrozně, že se podobám ďáblu. Znáte to, dát víc citu někdy v pohledu třeba děcku, než někomu, kdo je stále vedle vás po celý život?
...
Proboha, já sám nevím, co to teď se mnou je. Nevyznám se absolutně v ničem. Nejlépe by bylo utéci sám sobě, ale kam uteču, když mám lásku na nohách jako galejní koule.
...
Mám strach, že to u mne začíná být nějaké nemocné a to bych tolik nechtěl. „Chorá láska“.
...
Každý, kdo za něco stojí, se musí v tomhle potácet a bloudit a víte, že nedostatek skepse je nedostatkem inteligence. Jenom hloupí jsou šťastní. Nechtějte rozumět všemu, a rozumět mužům či ženám je myslím starost nakonec zbytečná. Je třeba milovat se a ne rozumět si. Milovat je vyšší tvar rozumění.
...
Ty jsi snad horoucnější ve své lásce a já tišší. Ty máš hlad po slovech, která znějí láskou, a já mám rád mlčení, které se jí plní.
HŘBITOV

Ze zdola k růžím přivoníš
až budeš smrt svou žít
do tmy lásku odhodíš
tvůj štít

U paty hrobu budu břečťanem
tichou písní jež tě obklíčí
popsaný tebou pergamen
který čas nezničí

Zas budem spolu spát
na syrinx trav nám vichry zahrají
šplouchání Lethe budem naslouchat
a písni pradlen když rubáš máchají

17.01.2025 5 z 5

Pokáčovo básničky pro zvídavé dětičky: Zvířátka Pokáčovo básničky pro zvídavé dětičky: Zvířátka Pokáč (p)

Od malička každý šnek
má na zádech domeček.
Není marné šnekem být
vzhledem k cenám realit...

Chlubil se nám klokan,
že je skvělý skokan.
Tak teď každý večer skáče
tatínkovi pro lahváče.

Nedávno mi říkal kdosi,
že má slimák čtyři nosy.
Chudák, musí každý smrad
vždycky cítit čtyřikrát.

Leporelo nejspíš na pár prohlédnutí, ale jako vtipný dárek asi potěší. Spíš teda dospěláky. :)

05.01.2025 4 z 5

Dinosauři - Vědomosti v kostce Dinosauři - Vědomosti v kostce kolektiv autorů

Knížku bych doporučila starším dětem, které opravdu zajímají dinosauři a vydrží už u knihy samy. ;)

04.01.2025

Gerda: Příběh velryby Gerda: Příběh velryby Adrián Macho

Knížka se vyjímá opravdu krásnými ilustracemi. Příběh je vhodný pro citlivější čtenáře, dětem se na něm dá spousta věcí dovysvětlit. Vnímavé děti ho určitě budou mít rády, i když je tam trochu toho smutnění. Ale poselství je jasné! :)
Knížku bych doporučila dospělákům, které baví předčítat dětem s přednesem, protože tahle kniha si o to vyloženě říká... A pak to je dojemné i pro ně. :)

29.12.2024 4.5 z 5

a stračeny na úbočí
mají kouře plné oči.

18.11.2024 5 z 5

Pohádky ze šumavských lokálek Pohádky ze šumavských lokálek Roman Kozák

Moc ráda jsem tuto krásnou knihu četla dětem ve školce. Milovaly ji.

29.10.2024 5 z 5

Povídání o pejskovi a kočičce Povídání o pejskovi a kočičce Josef Čapek

Jedna z našich nejmilejších knih. Pohádky zná dcera slovo od slova zpaměti, dokáže sama převyprávět celé příběhy. Nikdy neomrzí!

29.10.2024 5 z 5