Autismus & Chardonnay 2: Pozdní sběr přehled

Autismus & Chardonnay 2: Pozdní sběr https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417904/bmid_autismus-a-chardonnay-2-pozdni-sber-9di-417904.jpg 5 359 359

Autismus a Chardonnay série

< 2. díl

„Díky autismu nejste zákonitě ani sexy, ani geniální matematik, to je jen klišé z filmů,“ vysvětloval Martin Selner ve své prvotině Autismus & Chardonnay. Nyní pokračuje třeba tím, co vás autismus dovede naučit. „Začal jsem si uvědomovat, že co se zdá být snazší, nemusí být zároveň správné. Někdy je ve světě autismu prostě správné rajčata ze salátu vyndat, až když je salát hotový, než je tam vůbec nedávat.“ Selner píše s ironií a nadsázkou sobě vlastními, neutápí své příběhy v patosu, přesto život s autismem nijak nezlehčuje a uvědomuje si jeho tíhu. Někdy ji dovede vyléčit víno a Jesenka v akci, hlavní však je nezavírat oči před jinakostí a nebát se říkat si o pomoc. Pozdní sběr tak v tom nejlepším navazuje na předchozí Autismus & Chardonnay.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Autismus & Chardonnay 2: Pozdní sběr. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (82)

lulucinax
28.02.2024 5 z 5

„Někdy je ve světě autismu prostě správné rajčata ze salátu vyndat, až když je salát hotový, než je tam vůbec nedávat.“
Nic není tak, jak vypadá. Dvojka se mi snad líbila ještě víc než jednička. Autor pracuje ve stacionáři s dětmi, které mají autismus. V knize popisuje příhody, které vyznívají humorně a vtipné i jsou. Ale pak se nad nimi člověk zamyslí a je mu z toho všeho trochu smutno.
Některé děti se chovají jako “normální” děti, mívají záchvat vzteku, nemůžou pochopit některé věci, nezvládají běžné úkony, nedokáží se přizpůsobit ostatním dětem apod. Jenže ty děti už nejsou malé, není jim tři nebo pět let, jsou starší a to je ten problém. Rodiče už je nezvládají a tak během týdne bydlí ve stacionáři, kde se o ně stará Martin spolu s dalšími kolegy.
Zajímalo by mě víc z Martinova života, jeho minulost a vztahy, kromě vztahu k vínu, to už víme :)

ivetka859
12.02.2024 5 z 5

Dvojka není ničím lepší, než jednička; plyne úplně stejně. Naopak člověk už ví, co od knihy čekat, a tak se žádné wow nekoná. I tak ale stojí za přečtení, už jenom kvůli těm okamžikům uklidnění, nadhledu a smíchu.
V jedničce mi stacionář a autisti přišli víc anonymní. Netlačil autor moc na pilu, aby uspokojil čtenáře? Nebo je chtěl naopak uzemnit, aby si zase nepředstavovali, že je jeho práce kdovíjaká zábavná show?
Pro ty terapeutický momenty při čtení mi za to tahle knížka stála.


Knihomura
15.10.2023 5 z 5

Rozhodně si přečtěte. A nemusíte mít v okolí ani autistu. Možná se dozvíte i něco o sobě.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (42. týden)

14.10.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Autismus & Chardonnay 2: Pozdní sběr v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených491x
ve Čtenářské výzvě104x
v Doporučených43x
v Knihotéce139x
v Chystám se číst109x
v Chci si koupit27x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

autismus česká literatura

Autorovy další knížky

Martin Selner
česká, 1984
2017  91%Autismus & Chardonnay
2019  93%Autismus & Chardonnay 2: Pozdní sběr
2022  83%Uprostřed