Krásné neštěstí přehled
František Halas
![Krásné neštěstí Krásné neštěstí](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/3193/krasne-nestesti-3193.jpg?v=1237830086)
Osou výboru z milostné korespondence básníka své Buňce (Libuši Rejlové) je stejnojmenná bibliografie z r. 1930. Z původního tisku přebíráme frontispis od Toyen, dopisy vybral Jan Halas. 1. vydání.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krásné neštěstí. Přihlašte se a napište ho.
![nikikostadinova nikikostadinova](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/109450/m_109450-DF9.jpg?v=1506170951)
15.06.2016
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Hezké příjemné čtení. Přečetla jsem za jeden nudný školní den. Občas jsem zesmutněla občas trošku pousmála. Opravdový cit, láska a touha.
Kniha Krásné neštěstí v seznamech
v Mé knihovně | 1x |
2001 | ![]() |
1948 | ![]() |
1958 | ![]() |
1946 | ![]() |
1997 | ![]() |
Někdy, když čtete knížku, víte už po pár řádcích, že je to ta Vaše...
...
Jediná intenzita života je ve smutku, ten je konstruktivní. Ale buďme moudří, hleďme jej nosit jako mučenku, kterou máme v dírce kabátu nemyslíce na její jméno.
...
Jestli po něčem blázním, tak je to po pošetilosti. Jenom si nekazit horoucnost smyslů a nápadů logikou a úvahou. Blázněme, když v orloji času přesypává se písek Vašich hodin, a nenechávejme jedinou slzu nevyplakanou, a jediný úsměv nerozžehnutý. Koukejte, já Vás mám rád, a to je záseka něhy a tvrz studu, to je zardívání a zároveň nějaká ohromná moudrost, nic nechtějící. To je prostě dar Vám, který nepomýšlí oplacení. To je senzibilita hledající druhou.
...
Psaní je trýzní tehda, když slova nedorůstají citu.
...
Já věřím a utrácím cit tak hrozně, že se podobám ďáblu. Znáte to, dát víc citu někdy v pohledu třeba děcku, než někomu, kdo je stále vedle vás po celý život?
...
Proboha, já sám nevím, co to teď se mnou je. Nevyznám se absolutně v ničem. Nejlépe by bylo utéci sám sobě, ale kam uteču, když mám lásku na nohách jako galejní koule.
...
Mám strach, že to u mne začíná být nějaké nemocné a to bych tolik nechtěl. „Chorá láska“.
...
Každý, kdo za něco stojí, se musí v tomhle potácet a bloudit a víte, že nedostatek skepse je nedostatkem inteligence. Jenom hloupí jsou šťastní. Nechtějte rozumět všemu, a rozumět mužům či ženám je myslím starost nakonec zbytečná. Je třeba milovat se a ne rozumět si. Milovat je vyšší tvar rozumění.
...
Ty jsi snad horoucnější ve své lásce a já tišší. Ty máš hlad po slovech, která znějí láskou, a já mám rád mlčení, které se jí plní.
HŘBITOV
Ze zdola k růžím přivoníš
až budeš smrt svou žít
do tmy lásku odhodíš
tvůj štít
U paty hrobu budu břečťanem
tichou písní jež tě obklíčí
popsaný tebou pergamen
který čas nezničí
Zas budem spolu spát
na syrinx trav nám vichry zahrají
šplouchání Lethe budem naslouchat
a písni pradlen když rubáš máchají