Peter73 komentáře u knih
TOP klasika dobrodružných príbehov. V detských časoch som miloval pirátské knihy a toto bola kniha, ktorá predstavovala všetku tu romantiku pokladov, morí karibiku a pirátov.... Kniha je užasná, začiatok je strašidelný, ....tak si to pamätám z detských čias. Potom už len honba za pokladom, Long John Silver je ukažkový literárný pirát, ...tak som si to predstavoval v detských časoch. Dnes kniha tiež pobavila a vrátila ma do detských čias, kedy pirátské knihy boli in, edícia STOPY fičala. Odporúčam všetkým, je to lepšie ako niektoré moderné fantasy, kniha je stará takmer 250 rokov a neviem, či ju v tomto žánre niečo prekoná.
Mysticko-kriminálne poviedky, kniha obsahu takmer 50 poviedok, ktoré sú vtipné, napínané, prekvapujúce, poučné, ale hlavne zábavné. Dýchajú prvorepublikovou atmosferou aj štýlom písania a správania postáv. Kniha ma bavila a určite siahnem ešte po nejakej knihe od K. Čapka.
Rozbeh tejto knihy je pomalší, začiatok tvorí "názvoslovie a terminológia" sveta duvalských miest a nížiny. Potom už to má spád, dej sa točí okolo tajomného odkazu a ďalších tajomstiev sklenárov. Petra Stehlíková vytvorila úžasný svet porovnateľný s Dunou. Pre mňa vynikajúca sága a prekvapenie, čo sa sa "zrodilo", napísalo v Čechách. Pokiaľ si to všimnú v Holywoode v budúcnosti očakávam megafilm. Všetky palce hore pre autorku.
DD opäť v skvelej forme. Dobré napísaný román. Kniha nadväzuje na starší prípad ( Bremeno minulosti ). Prípad sa točí okolo Hildy Wolfovej a tajomných umrtí okolo nej. Partia z kancelárie 141 ide po nej ako psi, avšak situácia sa vyvinie inak. Dej trochu pripomína film Basic Instinct, v hlavnej úlohe Hilda Wolfová, sympatická postava, dúfam, že ju ešte DD umiestní do svojich príbehov, napr. ako externého poradcu :-)
Neohromí, neurazí, ale pobaví. Čo je to ? Kniha od Dominika Dána. Kniha sa čítala veľmi dobre, DD ide podľa osvedčenej šablóny, prelínajú sa dva prípady, Krauz a Canis rozohrávajú svoje sólo. Popis vyšetrovania je reálny, humor je správne kriminalistický, kniha bavila. U mňa je to na 4,5*, ale prikláňam sa k 5*, vďaka dobre zinscenovanej vražde a ešte lepšiemu odhaleniu.
JČ je ostrieľaný spisovateľ, siahnuť po tejto knihe je istota. Pekný historický román s detektívnou zápletkou. Dobové reálie sú výborne, zobrazujú ako funguje ťažba a razba mincí v Kremnici, jedného z najbohatších miest Uhorska. Zauzlenie a zápletka okolo zlatých dukátov je vynikajúca, hlavné postavy nie sú len čierne alebo biele, prekvapilo najmä správanie a konanie Jaroša( je na každom, ako sa stotožní s jeho zmenou). Záver je trochu taký useknutý, ale jasne hovorí o tom, akú moc mali peniaze - zlaté dukáty, ale i postavanie. Som zvedavý, ako sa v ďalšom dieli budú uberať Jarošove kroky.
Za mňa 5x*.
(SPOILER) Jozefa Kariku všetci vnímajú ako autora Trhliny. Ale u mňa je jeho magnum opus kniha "NA SMRŤ". Je to rozvetvený príbeh dvoch kamarátov, Nemca Karol a žida Viktora. Po nepríjemnej udalosti sa ich cesty rozdelia, Viktor uteká do Ameriky a Karl do Nemecka. Každý z nich je ovplyvnený spoločenským dianím v príslušnej krajine. Z Karla je fanatický stúpenec nacizmu a člen SS, Viktor sa stane členom americkej mafie. Dielo je napísané rovnomerne, autor nenadržiava nikomu, opiera sa o fakty a udalosti, ktoré formovali predvojnovú a vojnovú dobu. Obaja hrdinovia sú vykreslení rovnako z pohľadu "dobra a zla" každý ma svoje svetle a temné stránky. Moje sympatie sú na oboch stranách, aj keď som zo začiatku fandil Karlovi, potom Viktorovi. Odporúčam každému, kto má rád historické knihy, najmä vojnovú tematiku, opisy zverstiev v Auschwitz-Birkenau boli otrasné. Záver sa dal nejako tak predpokladať, ale u mňa plný počet.
Dobrý historický román. Na začiatky viac postáv, avšak s pribúdajúcimi stranami si najdú k sebe väzby, autor rozvíja viac dejových línii. Postavy si obľúbite a každá Vám sadne z inej stránke. Dej je prepracovaný, logický, aj historický drsný. Určite siahnem aj po ďalších dieloch.
Jonasson je majster humoristických románov so svojím absurdný prvkami. už len to, že sa stretli zabiják, farárka a recepčný. Možno trochu slabšie ako storočný starček, ale je to kvalitný vtipný roman, veľa myšlienok je i na zamyslenie. Odporúčam prečítať.
(SPOILER) Môj prvý KING, niektorí hovoria, že toto nie je tá správna kniha od KING-a, ale nebola zlá. Dej sa odohráva v súčasnosti, je o živote amerického teenagera, ktorý to nemá v živote ľahké. Prvá 1/3 knihy je taký príbeh z bežného života. Bol to asi úmysel autora, aby vás po takomto začiatku namotivoval čo bude ďalej. Je zaujímavé, že túto takú obyčajnú časť som čítal s napätím a vyčkával čo bude ďalej, kedy sa to začne... Potom sa dej presúva do paralelného sveta, kde je veľa udalostí, postáv, autor to asociuje s rozprávkami (preto asi aj ten názov Rozprávka) Je to už taká rozprávka pre dospelých. Nečakajte napätie, hrôzu ani krimi, je to taký mix žánru románu zo súčasnosti a fantasy. Autor napísal toto dielo počas Covidu a je to pocta všetkým rozprávkam. Za mňa je to slušná kniha, je to taký mix, nie každému sa musí páčiť, ale myslím že každý si v nej niečo nájde čo ho zaujme.
DD píše podľa šablóny, ale to nevadí, hlavne, že baví. Dve dejové línie, jedna je z prostredia pouličnej prostitúcie, druhá z umeleckých kruhov. Prvá vražda vyriešená, druhá čaká na pokračovanie. Kniha je dobrá, pobavila, trochu ma zarazila jedna situácia. Nebudem hovoriť bližšie, ale týka sa to prostitútky, drôg a kancelárie, táto situácie je podľa mňa nereálna, pritiahnutá za vlasy a vyskakuje z deja, ale realita mohla byť iná v roku 1993.
Konečne normálna vražda = taká normálna kniha. DD nám dal dobre napísanú knihu. Známe prostredie "Nášho Mesta", partia ostrieľaných detektívov, rovnaké spôsoby vyšetrovania a samozrejme náhoda, ktorá pomáha vyriešiť aj tento prípad. Dej je taký obyčajný, ničím extra zaujímavý, je to príbeh ako sa uvádza na začiatku knihy z denníka detektíva. Dobrého detektíva. Kniha sa ale veľmi dobre číta, DD vie, ako podať príbeh, aby aj obyčajné veci zaujali. Niekedy by som ocenil viac invencie, viac zložitosti, prepracovanejšiu zápletku, ale táto séria sa číta preto, že je taká realistická, je zo života bežných kriminalistov.
Porovnať túto knihu s Dunou je trúfalé, ale podľa mňa je to porovnateľné. Dobre napísané kniha, zaujímavo zhodná so situáciou okolo nás. Bavila ma, aj keď miestami bola zameraná na adult čitateľa. Trochu mi chýbal ťah, nejaký boj, za niečim čím ide hlavný hrdina. Realie, prostriedie a všetko okolo tohto sveta dobre popísané. Odporúčam pre všetkým priaznivcom Duny a tohto žánru.
Zaujímavý príbeh zo záhadným podtónom. Bavil som sa najmä na hláškach detektívov. Príbeh je poznačený malým klišem DD - v knihe sa prelínajú dva príbehu, toto sa u neho často opakuje.
Červenák opät pustil do sveta perfektnú knihu. Je to samostatný príbeh o Jarošovi, aj keď kniha vo mne rezonuje predovšetkým svojim príbehom, postava seržanta Jaroša je akokeby na druhom mieste. Na prvom mieste je dej, zápletka, príbeh. Odohráva sa v Trnave a okolí povodia Váhu na konci 16. storočia. Mesto je "nádherne" vykreslené, najmä atmosféra protitureckých vojen, ľudia, krutosť doby, špina stredoveku. J.Č. si naštudoval aj stredoveké tresty, podáva nám exkurz vtedajších trestov, najmä ich vykonanie. Dobre podchytil tieto časy, ale na mňa zapôsobil najmä dej plný akcie. Pri čítaní máte pocit, že autor tam bol, počul toto rozprávanie a z fikcii vytvoril autentický príbeh.
Jonas Jonasson opät nesklamal, svojský štýl humoru, pri ktorom som sa bavil. Oproti prvému dielu trochu viac politiky, ale politicí sú tu na to aby sme sa na nich, aspoň na niektorých, bavili - najmä Trump. Netrpezlivo čakám na jeho ďalšiu knihu. Odporúčam.
Tak toto je základné dielo všetkých POSTAPO príbehov. Glukhovský vytvoril geniálne universum - priestory moskovského metra. Každá stanica predstavuje určitú skupinu ľudí, zriadenie, komunitu, ktoré spolu kooperujú, bojujú, alebo len prežívajú. Dej je zasadený do doby po "atómovej vojne", ľudstvo prežilo, resp. sa schovalo v útrobách metra v Moskve. (jeho dĺžka je aktuálne cca 415 km, a je v až hĺbke cez 80 m, toto v knihe nehľadajte to tam nie je, pomohol ujo Google). Atmosféra je to, čo robí túto knihu skvelou. Dej je pomerne jednoduchý a jednoznačný. Je pretkaný spôsobom života ľudí v tme, ich životom a adaptáciou človeka na permanentnú tmu a umelé osvetlenie. Kniha ma nadchla a som zvedavý kam ma posunie Metro 2034.
(SPOILER) Vydarená kniha. Príbeh sa odohráva v nedávnej minulosti - 2008, ale je to reminiscencia (spomienka) na doby totality, najmä ťažké 50-té roky, keď sa formovala pohraničná stráž. Aj o tom je tento príbeh, je o nelegálnych prechodoch hraníc a je napísaný veľmi dobre. DD nám predstavuje túto dobu, ako dobú plnú agentov, špiónov, diverzantov, záškodníkov a ďalších kadejakých bojovníkov za a proti socializmu. Predpodkadám, že čerpal z nejakých archívov, čo to pridal, ale záver knihy je určite jeho fabulácia na hrane únosnosti jeho príbehov, ale inač kniha bavila, nedalo sa od nej odtrhnúť. Zaraďujem medzi jeho lepšie knihy, aj keď to nie je taká "kriminálka", aké nám podáva.
Výborná kniha. Autorka hovorí o histórii ostrova Čedžu druhej polovice 20. storočia, o práci potápačiek - henjo. Kniha je skôr určená ženskému čitateľovi, Lisa See si dala s prácou okolo realít veľmi záležať, dej je pretkaný históriou Kórey. Hovorí o priateľstve dvoch žien a ich následnom rozkole. Kniha je miestami až drasticky krutá, ale taký ťažký bol život lovkýň mora. Kniha sa mi páčila, zaujal ma život potápačiek henjo, ale hlavne je to vynikajúci historický román.
Slávne a veľké zločiny vždy ľudí fascinujú a o tom je aj veľká vlaková lúpež. Crichton zaujímavo napísal túto knihu, v texte sa prelínajú fakty z doby viktoriánskeho Anglicka s rekonštrukciou deja, ako sa lúpež odohrávala. Kniha ma bavila a malý spojler na záver: Zlato z Veľkej vlakovej lúpeže nebolo nikdy nájdené.