Peter73 Peter73 komentáře u knih

Dům v blankytně modrém moři Dům v blankytně modrém moři TJ Klune (p)

(SPOILER) Knihu som čítal vďaka čtenárske výzvě - Kniha, jejíž hlavní postava je milovníkem koček. Je to taká čudná kniha, nehovorím, že zlá. Hlavná postava Linus Baker je čudák. Jeho život je jeden veľký stereotyp. Pracuje ako socialný pracovník pre mládež s magickými schopnosťami a dostane dôležitú úlohu. Počas jej plnenia sa zmení na rozhodného človeka, ktorý vie čo chce a nebojí sa to povedať, tento prerod je takmer dramatický, pôjde za svojím snom a láskou - najde si svoje miesto v dome pri blankytne modrom mori. Dozvedel som sa, že kniha patrí do kategórie Queer, toto bolo pre mňa prvá skusenosť s týmto typom literatúry. Pripadalo mi, že línia deja okolo nadprirodzených bytostí (vystupujú tu víly, trpaslíci, meniace sa bytosti a dokonca aj fenix) by ako bola tá v pozadí, v popredí je boj jedinca, za práva a ochrana nadprirozených bytostí predstavujúci skupinu, na ktorú ľudia hladia cez prsty. Na tejto skupine je jasné o komu išlo autorovi, Mám pocit, že tento sqeer román dáva veľmi do popredia orientáciu hlavných hrdinov, a dej je taký čudný, bez nejakého väčšieho príbehu.

08.11.2024 3 z 5

Italský gambit Italský gambit Vladimír Šlechta

Z tejto knihy som sklamaný. Ide na vlne trendových historických detektíviek, ktorých je oveľa lepších - až habadej. Dej je pomerne jednoduchý, dôležitá osoba sa stratí a začína pátranie. Časovo je to zasadené do rudolfinskej doby, čo je plus, nakoľko táto dobá je pekná a krutá, opradená množstvom tajomstiev. Hlavné postavy Jakub a Matej (je to ako z nejakej rozprávky) sú nemastné, neslané, ani jedna ma nechytila, resp. nejako to bolo bez emócii. Pomenej je aj akcie, je to viacmenej presúvanie z miesta na miesto. Kladne by som hodnotil, že Šlechta vysvetlil niektoré historické pojmy a život v tejto dobe. Nádherná je aj mapa na predsádke a samotná obálka, ktorá sa bude krásne vynímať v knižnici, príbeh však pôjde do zabudnutia.

25.10.2024 3 z 5

Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

Ťažká, ale krásná kniha. Kundera nám podáva príbeh ľudí z konca 60-tých rokov. Je ovplyvnený sovietskou inváziou a rokmi normalizácie. Obsahom Je láska, ktorá ľudí spája a rozdeľuje. Kniha je pretkaná množstvom nádherných slovných obrazov a metafor, s citom hovorí o živote. Samozrejme dej je doplňovaný filozofickými aj inými úvahami, ktoré sú na hrane geniality a nezmyselnosti, vyžadujú niekoľkonásobne čítanie, aby sme pochopili ich zmysel. Ako som už písal kniha je o živote, o láske a vnútornom boji vedomia. Kundera napísal krásne dielo, ktoré ma milo prekvapilo a takpovediac aj nadchlo. U mňa veľká spokojnosť.

18.10.2024 5 z 5

Římská čest Římská čest Simon Scarrow

Dobrá kniha, v poradí už 20. diel. Otázka znie, viem byť kritický k sérii, ktorú som prečítal zatiaľ všetky vydané tituly ? Nie neviem. Postavy už veľmi dobre poznáte, prirástli Vám k srdcu a považujete ich za svojich priateľov, známych, kamarátov. Scarrow píše diela ktoré majú punc autenticity, čo sa týka miest, vecí a správania sa ľudí z čias rímskeho cisárstva. Tento diel je taký smelší, čo sa týka vierohodnosti udalostí. Macro a Cato bojujú proti bandám Londinia, každý rieši problémy svojsky, Macro silou, Cato umom. Tomuto dielu by som vytkol len konanie legionárov na hrane rímskej cti. Túto sériu mám rád a preto dávam moje subjektívne hodnotenie - plný počet.

07.10.2024 5 z 5

Kdyby ze světa zmizely kočky Kdyby ze světa zmizely kočky Genki Kawamura

Taká iná kniha, ale zato zaujala. V tejto knihe nehľadajte dej, napätia ani veľký príbeh. Je to reflexia o živote človeka, ktorému zostáva krátky čas. Uzavrie s diablom zmluvu, že za každý deň života naviac zmizne niečo zo sveta. Hlavná postava sa zamýšľa, čo bolo a je pre neho a ostatných dôležité a čo je nepotrebné. Uvažuje aj nad tým aký viedol život, čo nestihol, čo mal urobiť inak. Niekomu takáto kniha nesedí, ale na moje počudovanie si táto útla knižka zaslúži pozornosť a zamyslenie sa. Hold japonci sú taký iný národ...Knihu som čital vďaka výzve, ale neľutujem, že som siahol po mne neznámej knihe.

19.09.2024 4 z 5

Tři kameny jsou zeď: Příběhy z dějin archeologie Tři kameny jsou zeď: Příběhy z dějin archeologie Eric H. Cline

Vynikajúca kniha pre všetkých milovníkov histórie, najmä staroveku. Autor je renomovaný americký archeológ, ktorý sa už niekoľko desiatok rokov podieľal na archeologických výskumoch na celom svete. V jednotlivých kapitolách rozoberá všetky významné náleziska. Počnúc objavením Tutanchamónovej hrobky, cez Schliemannovu Tróju až po vytiahnutie prvej ponorky použitej vo vojne. Pre mňa zaujímavá časť bola o zvitkoch od Mŕtveho mora. Eric H. Cline v niekoľkých kapitolách objasňuje aj prácu archeológov, ich postupy a akým spôsobom určujú vek nájdených artefaktov. Kniha je zaujímavá a dozviete sa základné vecí o všetkých veľkých objavov.

12.09.2024 5 z 5

O takový věci se nelže! O takový věci se nelže! Eiičiró Oda

One Piece je jeden kus dobrej mangy, čo dodať ? Príbeh je napísaný a nakreslený tak aby bol pre dospelého aj detského čitateľa. U mňa spokojnosť, Možno by som pridal viac jednostrankových hlavných kresieb, to je moje želanie.

17.08.2024 5 z 5

Útek do pekla Útek do pekla Juraj Šebo

Knihu som zobral do ruky náhodou pri mojej pravidelnej návšteve obľúbeného knihkupectva, už som ju zaregistoroval v minulosti, ale kníh o II. svetovej vojne je množstvo a niektoré sú lepšie, niektoré horšie. Na tejto knihe ma ale zaujalo niečo iné a to dátum narodenia o kom kniha hovorí, pre mňa určitá magičnosť. Gustav Wendrinský je jeden z tisícov občanov Slovenského štátu, ktorý vstúpili do organizácie Waffen SS. Časť knihy sa snaží zhodnotiť jednotky SS, ich činnosť, pôsobenie na frontoch, ich zbrane, výbavu a výcvik. Autor ďalej rozoberá vývoj na jednotlivých frontoch z pohľadu jednotký kde slúžil Wendrinský. Toto sa mu moc nepodarilo, popis vojnovej situácie je neprehľadný, povedal by som že nie je úplne chronologický, niektoré skoky sú nelogické, toto asi nerecenzoval nejaký odborník, táto časť nie je podarená. Nehovoriac o množstva gramatických chýb pri sadzbe písmen. Toto časť stiahla knihu v hodnotení veľmi hlboko, Autor dával veľa poznámok pod čiarou, čo knihe tiež neprospieva a často sa aj opakuje. Čo ma zaujalo viac je v kratkosti vojenský živoť Wedrinského, jeho zmýšľanie a obdiv k vojenskému dobrodružstvu, tak to bral náš hrdina. Rozprávania priživších osôb, ktoré ho poznali hovorí o jeho charktere, nadaní a vlastnostiach, aj keď tých riadkov je pomenej. Nie je to chválospev vojákov SS, ale z pohľadu tej doby to boli také "celebrity". Ešte by som uviedol, že Gustav Wendriský bol protitanké eso, držiteľ vysokého nemeckého vyznamenania.

16.08.2024 3 z 5

Jedna zatracená pohroma za druhou Jedna zatracená pohroma za druhou Jodi Taylor

Na prvotinu dobrá kniha. Téma je tak trochu triviálná - cestovanie v čase. Dej sa odohráva v neurčenej blízkej budúcnosti, kde ľudstvo vymyslelo cestovanie v čase. Zatiaľ je to určené len určitému okruhu ľudí, ktorí tvoria uzavretú utajenú spoločnosť. Sú to historici, ktorí cestujú v čase do prelomových a dôležitých událostí ľudstva. Cestujú na žiadosť ústavu, pre ktorý zisťujú ako prebiehali dejiny. Zatiaľ to znie cool, kto by toto nechcel čítať ? Začiatok je taký rozpačitý, ale potom je to už príjemný príbeh, ktorý je aj zábavný, poučný a sem tam aj prešpikovaný ľahkým anglickým humorom. Kniha ma bavila a určite prečítam aj ďalší diel. V Anglicku bestseller, u nás trochu nepochopená séria, verím v jej potencial. (možno keby vyšla v inom vydavateľstve). Hviezdičku dávam dole za to, že ešte autorka deju nedala trochu viac jednoduchosti, aj na postave mohla trochu popracovať, niektoré zvraty boli take neprehľadné, čo, ale môže byť trochu chyba prekladu. Nemam jej to ale za zlé, na prvotinu je to dobrý príbeh. Najmä pasáž z Alexandrijskej knižnice je cool. Ďalší diel je už prichystaný....

16.08.2024 4 z 5

Konečne normálna vražda Konečne normálna vražda Dominik Dán

Konečne normálna vražda = taká normálna kniha. DD nám dal dobre napísanú knihu. Známe prostredie "Nášho Mesta", partia ostrieľaných detektívov, rovnaké spôsoby vyšetrovania a samozrejme náhoda, ktorá pomáha vyriešiť aj tento prípad. Dej je taký obyčajný, ničím extra zaujímavý, je to príbeh ako sa uvádza na začiatku knihy z denníka detektíva. Dobrého detektíva. Kniha sa ale veľmi dobre číta, DD vie, ako podať príbeh, aby aj obyčajné veci zaujali. Niekedy by som ocenil viac invencie, viac zložitosti, prepracovanejšiu zápletku, ale táto séria sa číta preto, že je taká realistická, je zo života bežných kriminalistov.

31.07.2024 5 z 5

Trosečníci Trosečníci Lucy Clarke

Dobré napísaný román. Autorka odviedla priam strojovú prácu. Kniha má dve dejové línie, jedna je z prítomnosti a druhá z minulosti, obe linky neskôr splynú v prítomnosti. Kapitoly sú krátke, čo navodzuje rýchly spád, bez hluchých miest v deji. Kniha sa dobre čítala, nenašiel som žiadne nepresnosti, ani nereálne veci.

24.07.2024 5 z 5

Střet s Buggyho posádkou! Střet s Buggyho posádkou! Eiičiró Oda

Výborná kresba, zábavný scénar. Monkey D. Luffy je úžasná postava, so svojím gumovým telom tromfuje aj viacerých "marvelovcov". Táto manga ma baví a rozmýšľam, či má aj nejaké negatíva. Myslím, že žiadne.

18.07.2024 5 z 5

Mýty Mýty Stephen Fry

Grécke báje a mýty nebudem hodnotiť, sú úžasné, budem hodnotiť ich podanie. Stephen Fury sa dobre zorientoval v neprehľadných a navzájom poprepájaných bájach. Snažil sa o ich chronologické podanie, čo si myslím, sa mu podarilo. Báje nám podáva takým jednoduchým ľudovým jazykom, človek sa ľahko zorientuje v tých množstvách mien synov a dcér všetkých bohov (najmä Diových), titánov, satyrov, najád, nýmf a pod. V knihe je aj mapka Grécka, je tam aj rodokmeň základnej "dvanástky", menný zoznam všetkých postáv a kopec vysvetlení pod čiarou. Kniha je dobrá, odporúčam, nie je to také suché podanie mýtov, je prispôsobené dnešnej dobe. Trochu mi prekážalo, že niektoré konania hrdinov ich zmýšľanie a iné skutočnosti boli moc prispôsobené súčasnému správaniu a vnímaniu sveta, vyznelo to trochu komicky. Oproti Petiškovi, Mertlíkovi a Zamarovskému je to také menej odborné podanie gréckych báji, ale dobrý úvod do týchto zamotaných príbehov. Grécka mytológia je v podstate "veda", takže skúmajme, idem aj do ďalšieho jeho podania ostatných báji.

12.07.2024 5 z 5

Conan vítězný Conan vítězný John Maddox Roberts

Príbehy o Conanovi boli v 90-tych a začiatkom 00 rokov čítané fantasy knihy. Časom ale tieto knihy strácali popularitu a z dnešného pohľadu aj kvalitu. Prečo ? Ja ako ich fanúšik som ich hltal a chýbali mi tak 2-3 knihy, tieto som si neskôr cez antikvariáty kúpil. Toľko k úvodu. Kniha nie je zlá, ale ani dobrá, dej je jednoduchý, pripadá mi ako by tam bola postava Conana len dodatočne dosadená, nie je to vlastne úplne jeho príbeh. Je o boji troch malých severských kráľovstiev a Conan sa náhodou dostane do služieb jedného z nich.

24.06.2024 4 z 5

Romance Dawn: Dobrodružství začíná Romance Dawn: Dobrodružství začíná Eiičiró Oda

Konečné, už je pirátska sága One Piece aj našich končinách. Všetkým ospevovaná sága, ktorej vydanie v v ČR a SR predchádzal hraný seriál. Prečo je táto manga cool ? Dobrý scenár s príbehom na hrane detinskosti, čistá ostrá kresba. Toto všetko podčiarknuté honbou za veľkým pokladom. Tento komiks má už vyhradené čestné miesto v knižnici.

14.06.2024 5 z 5

Rozprávka Rozprávka Stephen King

(SPOILER) Môj prvý KING, niektorí hovoria, že toto nie je tá správna kniha od KING-a, ale nebola zlá. Dej sa odohráva v súčasnosti, je o živote amerického teenagera, ktorý to nemá v živote ľahké. Prvá 1/3 knihy je taký príbeh z bežného života. Bol to asi úmysel autora, aby vás po takomto začiatku namotivoval čo bude ďalej. Je zaujímavé, že túto takú obyčajnú časť som čítal s napätím a vyčkával čo bude ďalej, kedy sa to začne... Potom sa dej presúva do paralelného sveta, kde je veľa udalostí, postáv, autor to asociuje s rozprávkami (preto asi aj ten názov Rozprávka) Je to už taká rozprávka pre dospelých. Nečakajte napätie, hrôzu ani krimi, je to taký mix žánru románu zo súčasnosti a fantasy. Autor napísal toto dielo počas Covidu a je to pocta všetkým rozprávkam. Za mňa je to slušná kniha, je to taký mix, nie každému sa musí páčiť, ale myslím že každý si v nej niečo nájde čo ho zaujme.

13.06.2024 4 z 5

Revoluce Revoluce František Kotleta (p)

(SPOILER) FK má dobre zvládnutý svet zajtrajška. Správanie, život, ľudí a ich potreby sú diametrálne rozdielne. Tí na vrchných poschodiach majú všetko, taký sex od digitálných čarodejok je cool vec. Tí na spodku žijú v kartónových domoch a jedia umelo vytvorené potraviny. Týchto ľudí spojí a rozdelí digitálny mesiáš. Vachtan je znovu u "polície" a prípad rieši po svojom. Kniha má kopec akcie, dobrých hlášok, narážok na súčasnosť, svojský štyl a humor, nájde sa aj drsnejšia erotika. Jedine čo sa tejto časti dá vytknúť, je ku koncu trochu zvláštne urýchlenie deja, resp. ako keby chýbalo niekoľko strán (dúfam, že to nebolo cenzurované), toto jediné mi vadilo. Oproti prvému dielo trochu slabšie.

31.05.2024 4 z 5

Underground Underground František Kotleta (p)

František Kotleta "budocnost umí", aj keď je čierná, resp. šedá. Praha má 10 miliónov obyvateľov a je rozdelená na tri vrstvy obyvateľov. Dej je jednoduchý, v štýle "B" akčných filmov 90-tiek. Príbeh je okorený kotletovským humorov - tak toto všetko je v kotlíku UNDERGROUND. Kniha ma bavila je to také oddychové čítanie, bez nutnosti hlbokého zamyslenia sa a polemozovania - iba prosto čítaj a bav sa.

22.05.2024 5 z 5

Zabudnutý osud zlatého mesta Zabudnutý osud zlatého mesta Štefan Olšav

Útlá malá knižka, skôr poviedka, hovorí (tak ako napovedá názov) o jednom hradisku z doby bronzovej. Aj keď je to spisovateľová prvotina, má aj pridanú hodnotu - autor je archeólog. Je to taká románová história, jednoduchý dej je pretkaný množstvom zistení a faktov archeologického výzkumu. Tak ako je v predslove spomenuté, je to na základe archeologických poznatkoch o tom, prečo vznikali a zanikali staroveké osady pozdĺž jantarovej cesty. Mne sa knižka páčila a autorov počin si zaslúži plný počet hviezd.

04.05.2024 5 z 5

Metro 2034 Metro 2034 Dmitry Glukhovsky

Glukhovsky stvoril ideálné universum po jadrovej vojne. Moskovské Metro ma všetky predpoklady, kde sa dá prežiť radiácia. Spoločenstvá v metro sú roznôrodé, ako ľudia, bojujú obchodujú, žijú spolu. Do života im zasahujú príšery, nevysvetliteľné javy, radiácia, choroby a práve takáto záhadná nákaza je to o čom hovorí METRO 2034. Hunter, starec Homér, a mladá dievčina Saša sa snažia zachrániť chorých ľudí, každý po svojom. Na knihe mi vadilo, že absentoval lepší príbeh, je to o ceste z ohrozenej stanice na okraji na ďalšiu izolovanú stanicou, cestou sú nalepené drobné čriepky zo života metra a to je tak asi všetko. Kniha trochu sklamala. Bonusom bola dobrá poviedka na konci, ktorá knihu trochu zachránila.

30.04.2024 3 z 5