Prekliata kniha přehled

Prekliata kniha
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544432/bmid_prekliata-kniha.jpg 5 20 20

V Košiciach, sídelnom meste Horného Uhorska, záhadne zmizol cisársky astrológ Hieronymus Scotta. Rudolf II. preto poveril Steina, Barbariča a Jaroša, aby putovali do tých odľahlých končín a našli nielen Scottu, ale najmä vzácnu knihu, ktorú mal astrológ získať. Traja vyšetrovatelia po príchode do pevnostného mesta zistia, že prípad strateného hvezdára je len jedným vláknom v sieti zločinov. Navyše v Košiciach narastá napätie medzi protestantskými mešťanmi a katolíckymi hodnostármi, ktorí tu našli útočisko pred tureckou expanziou. Vo vzduchu visí násilie a hovorí sa o veľkom povstaní proti monarchii.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Prekliata kniha. Přihlašte se a napište ho.

Gracian1964
včera 5 z 5

Juraj opäť nesklamal. Škoda, že sa to číta tak rýchlo, ale aspoň mám knihu s podpisom autora. Teším sa na ďalšie príbehy.

jaja4
04.11.2024 4 z 5

Po Jarošovej sólovke je Veľká Trojka zase spolu. Dej je lepší než v trnavskom prípade, ale zase nie výborný. Košice sú atraktívne javisko, ktoré mohlo byť využité lepšie. Hlášky medzi postavami fungujú dokonale. Niektoré reálie zaujali (Hrad Sokol), iné pobavili (Z hustého porastu vyletel celý húf povestných košických vrán.) Násilia a nechutností tu nebolo tak veľa, ako býva u Ďura zvykom. Takže, Prekliata kniha stojí za prečítanie.

Maud22
25.10.2024 5 z 5

Tak je máme zase pohromadě! Ano, známá trojka Stein, Barbarič a Jaroš vyrážejí do Košic z příkazu samotného panovníka Rudolfa II., aby získali vzácnou knihu, a aniž by to předem tušili, dostávají se k vyšetřování její krádeže a zároveň zmizení astrologa Jeronýma Alessandra Scotty, jenž byl podezříván z jejího odcizení.

Výborně se to čte! Je znát, jak si autor dal záležet na dobových reáliích, jak je ostatně jeho zvykem. A to od popisu Košic a jeho obyvatel na sklonku 16. století, co se mimo jiné architektury, odění, zbraní týče až k jídlům tenkrát připravovaným (jsem si zjistila, že čík je ryba - piskoř) jak na vznešenější tabule, tak pro vězně místní šatlavy. A to je prosím zprostředkováno včetně všech těch vůní i odporných smradů. :-) Dále je tu pasáž pojednávající o tehdejším trestním právu, jež zohledňovalo i znásilnění, včetně možnosti a okolností jeho oznámení. Je to velmi zajímavý historický exkurz, no srovnejte se současností sami.

Dobrodružným detektivním pátráním prolíná i otázka náboženská. Ostatně o to pikantnější je, že upjatý a mrzoutský Stein je tuhý katolík, zatímco evangelík Barbarič ztratil jen malinko svého větroplašství (no vždyť je již starší, vyzrálejši a hlavně ženatý!), nicméně oba spolu vycházejí. A Jaroš je prostě Jaroš, ovšem také přispěje svou troškou do mlýna, a nejen svým uměním, jímž je především znám (au!). Takže jsem se bavila zejména interakcemi těchto tří tak různých osobností. Blaženě jsem si chrochtala nad přirovnáními typu "... tváril sa, akoby v sladkej kaši našiel potkaní chvost... " nebo "...tváril sa ako vrana na náhrobku." No, kdo asi, že? :-))) Vřele doporučuji!

Planoucí koruny, Beze strachu a další knižní novinky (43. týden)

20.10.2024

Kniha Prekliata kniha v seznamech